Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Съсредоточи се в офиса: най-неочакваните съвети

 

Оценка: (0/5)

 
 

Всяка от нас, поне веднъж е имала случай, в който се опитва да се съсредоточи върху трудна и скучна работа, но... Но това, да му се невиди, не е толкова лесно! Учените обаче ти предлагат 5 начина да направиш нещата по-прости.

Съсредоточи се в офиса: най-неочакваните съвети

Вдъхнови се с тези цитати от успели жени: в галерията долу.

21 вдъхновяващи цитата от успели жени

►►►Ето тези 10 въпроса трябва да зададеш на интервюто за работа.

Отвори която и да е книга по популярна психология и ще намериш съвети как да не се разсейваш и бързо да свършиш работата си. Но много от тях са трудноизпълними. Как ти се струва да прекараш целия си ден със слушалки в ушите? Или да изключиш интернета, за да не надничаш в социалните мрежи?

Може би ти умееш на секундата да превключиш на друга вълна и да си представиш, че работата ти е най-интересното нещо на света, весело и вдъхновяващо преживяване? Но, ако всеизвестните съвети все пак не работят в твоя случай, знаеш ли какво да правиш? Ние знаем и веднага ти споделяме.

Съсредоточи се в офиса: най-неочакваните съвети

1. Изключи се

Не можеш да се концентрираш, а работата е важна? Може и да ти се стори абсурдно, но... Тогава не се опитвай да я вършиш. Все повече изследователи стигат до извода, че ние прекарваме значително време от деня си, просто мечтаейки и фантазирайки. Но това не е мързел, не е прищявка, а необходимост, която ще помогне на мозъка да функционира нормално.

Концентрацията изисква съгласувани действия от различните части на мозъка, включвайки неговия фронтален лоб, който, освен за всичко останало, отговаря и за отвличащите фактори и контролира нашия естествен стремеж да вършим нещо по-интересно. За да работи тази система нормално и в синхрон, е необходима много енергия. Затова, в определен момент човек неминуемо намалява темпото, а умът му започва да блуждае.

Хората, които умеят да „изключват“ мозъка си, се справят с трудните задачи по-успешно от тези, които позволяват на мозъка си да ги командва, кога да работят и кога – не. Управлявай процеса. Решавай сама, кога ти е необходима максимална концентрация, а кога е възможно да се отпуснеш за малко. И не изпитвай чувство за вина заради това – напротив, подобни превключвания ще направят работата ти по-ефективна.

►►►Има работа мечта. Но би ли отишла да живееш в Канкун заради нея?

Съсредоточи се в офиса: най-неочакваните съвети

2. Изгледай забавно клипче

Котенца, весело клипче, забавни статуси, които се копират и разпространяват безкрай в интернет, ни се струват отвличащ вниманието фактор. Но някои психолози считат, че подобни клипчета, дори напротив, ни помагат успешно да се справим с работата.

По време на един експеримент хората, които изгледали смешен клип, по-дълго и усърдно търсили решението на дадена задача, от групата, на които показали разтоварващи, но не смешни клипчета.

Изследователите си направили извода, че, за да работят ефективно хората в офиса, трябва да им се създаде непринудена, весела атмосфера. Разбира се, това не означава по цял ден да зяпаш такива клипчета. Но от време на време прекъсвай работата си за някоя шега – полезно е, особено, когато си уморена.

Съсредоточи се в офиса: най-неочакваните съвети

3. Зареди се още повече

Още през 1955 година Нили Леви от Университетския колеж в Лондон предлага теория, която нарича „Теория на зареждането“ (Load Theory). Съгласно нея съществува предел колко информация от обкръжаващия ни свят може да обработи мозъкът ни в определен период от време. Когато той е претоварен, системата на вниманието сама започва да избира върху какво да се съсредоточи.

Експериментите на Леви показват, че ние работим най-ефективно не пред спретнати чисти бюра и в пълна тишина, а при безпорядък и хаос.

„Може би се случва така, защото чекмеджетата на възприятието са запълнени, цялата енергия на мозъка се насочва към най-важната задача, казва ученият. - Всичко останало просто остава на заден план.“ Проблемът с изпълнението на тази идея е в това да осигуриш правилния обем от отвличащи вниманието фактори и да не прекалиш с натоварването.

►►►6 начина да намериш твоята си работа, която ти носи фън.

4. Поеми си глътка въздух

Когато нещо трябва да се направи спешно, почивката е последното нещо, което ти идва наум. Но малка почивка е нужна на всеки. Ние можем да се съсредоточим върху някаква работа максимум за 90 минути, след което ни е необходимо 15-минутно прекъсване.
Дори много кратка пауза, траеща едва няколко секунди, може да помогне, при условие, че не мислиш за текущата работа. Може да позяпаш през прозореца, да пресметнеш нещо, още по-добре – да се разходиш.

Съсредоточи се в офиса: най-неочакваните съвети

5. Не се напрягай прекалено

„Прави паузи по-често, съветва Джо Дегутис и Майк Естерман от Бостънската лаборатория за изучаване на вниманието и обучението.“
Правейки редица експерименти, те откриват, че най-добрият способ да се запази концентрацията – е да поработиш малко, а след това да направиш кратка пауза. Тези, които се опитват да се трудят, без да спират и почиват, в резултат се изморявали много по-бързо и правели повече грешки.
С тези изводи е съгласен и Кристиан Оливърс от Амстердамския свободен университет: „Ако се намираш под постоянен стрес, работиш без почивка, способността да се концентрираш постепенно угасва. Натоварвай се по-малко. И не забравяй често да си правиш паузи. В крайна сметка, ще успееш да свършиш повече неща.“


Виж ощеНово в Cosmo