Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Рязък завой

Таня Петрова
 

Оценка: (5/5)

Рязък завой
© Shutterstock
Резките завои в кариерата стават все по-популярна тенденция сред жените на 20 или 30-и-няколко. Стресът в офиса, финансовата несигурност и недостатъчното време с близките са някои от причините, каращи някои жени да преосмислят приоритетите си и да направят значителни промени в начина си на живот – било то да сменят кариерата, да създадат семейство или да се преместят. Все повече банкерки, юристки, маркетинг специалистки се преквалифицират в консултанти, терапевти, инструктори по йога. Защо все повече мацки предпочитат хармоничния живот пред кариерата? Отговорът търси Таня Петрова.

Истинските приятелства се дължат на няколко основни неща: споделен опит (нищо не притежава свързващата сила на една или три-четири споделени тайни), общи приятели, обща страст към стари епизоди на Отчаяни съпруги... Най-голяма сила обаче имат общите цели. Чувството, че ти и приятелите ти вървите по една пътека в живота, сблъсквате се с едни и същи препятствия, борите са за едни и същи идеали...

До преди две години най-близките ми приятели (повечето от които бях срещнала в университета), живеехме в съседни квартали в София, бяхме запретнали ръкави и трупахме тухлички върху основите на самостоятелния си живот в големия град. Бяхме еднакво амбициозни и се справяхме добре – една копирайтърка, служителка в счетоводен отдел на голяма чуждестранна компания, проджект мениджър в банка. Бяхме решени да си изградим кариера, всяка в своята сфера, с образа на еманципираната мацка, която знае какво иска, отпечатан в подсъзнанието ни. Прекарвахме вечерите си с мохито и мартинита в най-готините барове или по разни арт сбирки, чувствахме се силни и свободни, истински примери на онова поколение момичета, които имаха повече възможности за кариера, от което и да е преди тях.

И после, сякаш само за една нощ, същите тези момичета на един-два коктейла по-късно неловко признаха, че работата им въобще не ги удоволетворява. Споменаха неща като нестабилност, липса на вдъхновение, еднообразие, безразличие... След месец надъхната ми проджект мениджърка напусна работа и замина да преподава математика на третокласници по някаква нова европейска програма в Бургас. Опитах се да остана същата истинска приятелка, която беше до тях по време на тежки изпити и интервюта за работа, но дълбоко в себе си се почувствах изоставена.


Виж ощеНово в Cosmo