Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Ред в хаоса

Cosmo
 

Оценка: (5/5)

Чудиш се къде са някои много важни бумаги? След часове търсене намираш това, което ти трябва, но дали не би могло да бъде по-лесно?

Организирай нещата си.
Когато вечер извадиш от пощенската кутия поредната сметка едва ли първата ти мисъл още с влизането вкъщи е „отивам да я сложа в класьора“. Създай едно единствено място където да седят новите сметки, а веднъж месечно ги подреждай в класьор при другите.

Папки, папки.
Не е нужно да се затрупваш с папки и папчици. Два големи класьора с джобове са напълно достатъчни - в единия можеш да събираш сметките по години, като във всеки джоб поставяш по месеци извлеченията само от Електроразпределение например. Във втората папка слагай само гаранционните карти, работните ти фишове и данъчните известия.

Не пази прекалено дълго.
Платените преди 10 години сметки не са ти нужни и дори да вярваш в световната конспирация освен да събират прах и да се трупат, те не ти трябват за нищо. Пази до две години сметките за ток, вода и парно, след което ги изхвърли.

Ценните неща.
Дипломите, актовете за раждане, нотариални актове и т.н. е добре да се пазят някъде, където ще са на сигурно и няма да изчезнат при прочистване, но пък ще бъдат достъпни, когато ти потрябват. Би могла да ги сканираш, за да имаш и по още едно копие на най-важните си документи.

„Как е най-добре да спестявам?“
Въпреки че изчака търпеливо края на януари с надеждата някой да ти направи мечтания подарък, ако той не дошъл, може би е време да вземеш нещата в свои ръце. Първа инвестиционна банка има изгодно предложение за лихви по спестовни книжки за деца и възрастни. До 1 юли 2007 г. Лихвеният процент за деца ще бъде 5%, а за възрастни -  4,25%, а след тази дата ще падне с 1%. Така че ако сега си направиш влог, в който да отделяш пари за нещо отдавна желано, ще можеш да ги събереш по-бързо. Откриването на спестовната книжка от ПИБ е безплатно и няма изискване за минимална начална сума. Внасянето и тегленето е без ограничение, а когато извадиш пари, не губиш лихвата по тях. След всяка календарна година лихвеният процент ще нараства с 0,10%. 

СЪВЕТ
БАНКОМАТИТЕ НАОКОЛО НЕ РАБОТЯТ? КОЙ ТИ КАЗА, ЧЕ В СУПЕРМАРКЕТА НЕ МОЖЕ ДА ПЛАТИШ С ДЕБИТНАТА СИ КАРТА?

Обикновен живот
Залисана в ежедневието и съревнованието с другите не може в един момент да не установиш, че имаш твърде много ненужни неща около теб. Двайсет чанти, четири поли в приблизително един и същи цвят, осем крема за тяло... И после се оплакваш, че не нямаш пари! Както знаеш, това което те прави щастлива не е многото имане, а претрупването с вещи е израз на вътрешно недоволство, което не можеш да изразиш по друг начин. Затова по-добре се концентрирай и купувай само неща, от които наистина имаш нужда и искаш, дори да са по-скъпи от това, което можеш да си позволиш. Няма проблем щом ще ги ползваш на 100%. Опитвай се да се оттърваваш максимално бързо от всичко, което макар и хубаво, не ти е по вкуса – научи се да споделяш и подаряваш вещите си на приятели и близки. Не забравяй, че всяка дреха, която не си носила една година, виси напразно в гардероба ти.


Виж ощеНово в Cosmo