Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Разум и чувства

Детелина Стаменова
 

Оценка: (3/5)

Преди години се смяташе, че високите стойности на тестовете за интелигентност гарантират успех в живота. Само че многото кльощави момчета с цайси, които така и не постигнаха първия си милион май опровергават тази теория. Все повече от ултрабогатите „вундеркинди“ всъщност се оказват щастливи и небрежни хора, затрудняващи се да решат едно по-сложно квадратно уравнение. В опит да се обясни този феномен на бял свят възкръсна терминът емоционален интелект (EQ).


Това определение съществува отдавна, но набра популярност едва в края на 90-те. EQ показва способността ни да общуваме, умението да осъзнаваме емоциите си и да разбираме чувствата на другите и се смята за „духовния“ еквивалент на другото „кю“ - коефицинетът за интелигентност IQ. След години на изследвания от страна на психолози стана ясно, че умът ти дава работата, но общуването ти гарантира кариера. Според резултатите от няколко изследвания IQ определя едва до 25% от успеха ни. Останалото зависи от всичко това, което описва EQ - начинът на говорене, здравият разум, умението да контактуваш и да се държиш адекватно. Оказва се още, че колкото по-високо се изкачваш нагоре, толкова по-важно е да си със сериозна емоционална интелигентност, която е съставена от четири елемента.
Анализирай това
Първият е способността да разпознаваш собствените си чувства. Струва ти се лесно? Май не е чак толкоз. Ако наистина познаваш добре себе си и се питаш всеки път, защо изпитваш една или друга емоция, без да те е страх от собствения отговор, можеш да стигнеш много далеч в развитието си. Например ядът, който насочваш към някоя колежка може вероятно не е просто завист, защото я повишават, а страх, че не си достатъчно способна и се чувстваш несигурна в себе си. С други думи – не си изпълнена с лоши мисли към нея, а към себе си. Когато успееш да разбираш чувствата си, ще можеш да ги управляваш. Най-важното е да не спираш да се самоанализираш и то не винаги оправдавайки себе си и своята позиция. Колкото по-често намираш грешка в себе си, толкова по-близко ще си до верния резултат.

Самоконтрол
Да управляваш чувствата си, означава да не им ставаш слуга. Тоест да умееш да регулираш във всеки един момент какви емоции в каква степен да отпуснеш – било то гняв или радост. Да, може да ти се плаче особено бурно, но само си представи каква вълна от реакции ще събудиш в околните. За няколко минути ще се превърне в цунами, което в крайна сметка ще удари всички. Хората, които са прекалено емоционални понякога стават жертви на поведението си. Колегите им стъпват на пръсти около тях и често пъти ги държат изолирани от всичко случващо се. Ако си със славата на човек, който не може да се въздържа, дори да имаш нужните качества, няма да ти бъде предложена длъжност, за която се изисква дипломатичност (което май важи аз много от работните места днес) – просто защото в някой важен момент може да избухнеш, а не всички проблеми се решават с война.

Емпатия
Това е чувстването и разбирането на чуждите емоции. По много причини жените са много по-способни на това от мъжете. В крайна сметка ние почти денонощно говорим за чувствата си към едно или друго нещо (от гаджета до чанти), докато мъжете често се затварят в черупката си и преди да са решили за себе си някой проблем и през ум не им минава да споменат за него, а камо ли – да го обсъждат.

Комуникативност
Тук става въпрос за оптимизъм, умението за разбиране и на тежка ситуация, вслушването в мнението на другите и адаптивност в групата от хора, с които работиш.

Повиши своето EQ
Въпреки че донякъде EQ звучи като поредната щуротия, с която някой може да реши да ти прави тест и да те оценява, нещата стоят доста по-смислено. Много проучвания са доказали, че добрата среда на работното място гарантира качествен резултат. Тоест ако повече хора се държат естествено, не засипват другите с емоциите си и проявяват чувствителност, това ще помогне на всички осъзнато да направят атмосферата по-приятна. Естествено, емоционалната интелигентност зависи много от характера и темперамента, но с годините този коефициент може да се увеличи, за разлика от IQ-то, което ни е зададено още при раждането. Ако полагаш усилия в тази насока, те ще ти се отплатят много бързо. Да си емоционално интелигентна не означава просто да се държиш мило и любезно. Това е един различен начин да бъдеш умна, защото чрез развиването на тези способности можеш да постигнеш много повече в работата си.

Не оценявай, а показвай чувства.
„Не мога да издържам повече това“ е много по-различно от „Чувствам се зле, когато съм притисната с крайни срокове“. Когато казваш какво чувстваш, споделяш усещане, а не изказваш мнение за ситуации и хора. Така не обвиняваш околните и не пренасяш емоциите си към тях. Не се страхувай да говориш за чувствата си, да ги описваш – това е знак за емоционална зрялост, а не на слабост.

Определи своите чувства и желания.
Случвало ли ти се е, когато се сбъдне отдавнашно твое желание да се почувстваш всъщност не чак толкова добре, колкото си очаквала и дори да изпиташ леко разочарование? Според психолозите причината за това е, че съзнателната ти цел всъщност се намира в противоречие с твоите подсъзнателни желания и мечти. Задавай си въпроси колкото се може по-често, защото това ще ти помогне да намериш смисъл в собствения ти живот, да почувстваш своята уникалност и да реализираш потенциала си. Така когато кандидатстваш за някоя работа ще можеш да прецениш дори преди да се натиснала бутона send дали примамливо звучащото „чести пътувания в чужбина“ не са нещо, което по-скоро ще ти е неприятно, защото ще прекарваш все по-малко време с приятелите и любимия си.

Извличай ползи от неуспех
Дори да ти се е случило нещо гадно, избий напрежението, за да не го подтискаш в себе си, но не го прави на публични места и особено в работата. Негативните емоции са полезни, защото могат да доведат до честен анализ, какво трябва да направиш, за да не повториш грешката повече. Този разбор обаче няма нищо общо с безплодното и безпощадно самоупрекване, което само те депресира. Да имаш високо EQ не означава с магическа пръчка да се справяш с проблемите, а просто да ги изживяваш по най-щадящия и полезен за развитието ти начин.

Заставай на мястото на другия и се вслушвай...
Да слушаш е по-трудно, отколкото да говориш. А да се вслушваш е цяло изкуство. Тогава думите не просто минават през ушите ти, а ги възприемаш с цялото си тяло (кимаш и правиш знаци с ръце), със съзнанието (задаваш въпроси) и емоциите си (реагираш). Познай хората кой тип слушател предпочитат. Разчитането на всички жестове, мимики и интонации, които ти дават неподправена информация за състоянието на другите, ти помага да стигаш до вярните изводи и да бъдеш полезна. Затова книгите за приложна психология никога не са излишни...

Виж ощеНово в Cosmo