Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Офис умението, на което никой шеф няма да те научи

Cosmo
 

Оценка: (0/5)

Има една тайна, която успелите жени знаят: сексапилът и смелостта отварят врати. Да, дори и на работно място като твоето.

Офис умението, на което никой шеф няма да те научи
Офис умението, на което никой шеф няма да те научи

Не крий от колегите си твоето забавно и палаво „аз“.

Ако помислиш, ще се съгласиш, че наистина имаш две страни. Едната разкриваш, когато си с гаджето или приятелите си, тогава се чувстваш най-секси и уверена. Това е страната, която бърбори, флиртува и се чувства ужасно добре в кожата си. А втората се задейства на работното ти място, където по принцип внимаваш какво правиш и говориш и ограничаваш емоционалните си изблици.

Но според експертите тази двойна самоличност – да я наречем Социалното-и-професионалното-ти-Аз – може да попречи на успешната ти кариера. Те са убедени, че ако нещо започне да те притеснява на работата то рано или късно ще се отрази и върху самочувствието ти през онези 8 или 4 часа, които прекарваш там – особено в онзи климат, където нещата бавно ескалират и понякога си склонна да изгубиш контрол.
В днешно време работодателите не търсят роботи, които да изпълняват механично задачите си. Те искат забавни, уверени и креативни хора, които харесват работата си. Ние открихме разликата между твоето Професионално и Социално Аз, както и начина да покажеш и от двете на работното си място.

Флиртувай

Социалното ти Аз: Виждаш много красив мъж в дискотеката и веднага измисляш план как да се запознаеш с него.

Професионално ти Аз: С шефа ти сте в асансьора, настава неловка тишина и ти споменаваш нещо за времето.

Перфектното ти Аз: Хората се вцепеняват, защото смятат, че поведението им трябва да бъде безупречно. Но всъщност то трябва да бъде колкото се може по-непринудено. Тук става въпрос за сближаване. Темата за времето не е лоша, но показва, че не знаеш какво да кажеш. Затова, ако имаш възможност, по-добре кажи нещо по-лично. Например, ако знаеш, че шефът ти е киноман, може да споменеш, че нямаш търпение да гледаш най-новия Iron Man.

Не подценявай езика на тялото. Когато срещнеш някой сладур, няма да забучиш поглед в пода, така че не го прави и когато видиш шефа си. Стой изправена и наблегни на контакта с очи. Тези знаци показват, че си уверена, а увереността привлича хората на ръководни позиции.

Не стой като вързана за работното си място

Социалното ти Аз: Когато си на парти, се размотаваш насам-натам, говориш с различни приятели и се запознаваш с нови хора.

Професионално ти Аз: Обикновено винаги си много заета и по цял ден не ставаш от стола си.  

Перфектното ти Аз: В една компания обикновено най-интересните хора са онези, които привличат вниманието към себе си. Същото важи и на работното място. Колкото и задачи да имаш, се опитай веднъж или два пъти дневно да ставаш от работното си място, за да те забележат колегите ти (в противен случай може да забравят, че си там). Дори и да не казваш нищо, присъствието ти ще бъде много по-осезаемо.

Когато искаш да поговориш с някоя колежка, отиди при нея. Личният контакт винаги е бил и ще бъде най-добрият начин на комуникация. Той не само сближава хората, но им позволява да изразят по-ясно мнението си, за разлика от телефона или мейла, например.

Офис умението, на което никой шеф няма да те научи
Офис умението, на което никой шеф няма да те научи
Отличавай се

Социалното ти Аз: По време на вечерята не се притесняваш да споделиш мнението си за всичко – от това къде правят най-вкусната лазаня, до това кой е заслужавал да спечели България търси талант.

Професионално ти Аз: За да не се чувстваш като в небрано лозе, не изразяваш никакво крайно мнение (от страх да не обидиш някого). Вместо това, когато не споделяш някоя идея, тактично излизаш от ситуацията с думите: „От една страна и аз съм съгласна с това, но от друга...“ 

Перфектното ти Аз: Част от това, което прави една компания интересна са различните хора в нея. Ако ти и приятелите ти мислехте по един и същи начин, щяхте да сте...меко казано скучни. Но на работното място хората мислят, че трябва да приличат на шефа си. И грешат. Той не те е назначил, за да му бъдеш клонинг. Нещо повече, много директори дори не харесват хората, които лесно се съгласяват с тях. Много по-силно впечатление ще направиш на шефката си ако й покажеш, че отстояваш позицията си. Това дори може да я накара да се допита до теб, когато има нужда да чуе искрено мнение.
Разбира се има моменти, в които искреността ти навлича проблеми. Такъв е животът. Просто след като си сгафила се опитай да пуснеш някаква шега, за да й покажеш, че приемаш критика.

Не чакай одобрение

Социалното ти Аз: Не чакаш признание от гаджето си, че си забавна и умна. Вече го знаеш.

Професионално ти Аз: Непрекъснато търсиш одобрение от шефа си – питаш го „Как ти се стори моя отчет?“, за да разбереш дали си свършила добре работата си.

Перфектното ти Аз: Когато те е назначавал, шефът ти е бил убеден, че ти си най-добрият кандидат. И, следователно, не намира за необходимо да ти го повтаря всеки ден. Мисли за него както за гаджето си. Ако често търсиш одобрението му, той може да започне да се чуди дали не се опитваш да скриеш някакви недостатъци от него.
Спри да питаш всеки ден шефа си как си се справила с поставената задача. Опитай се да задаваш този въпрос не повече от веднъж месечно, защото той показва не толкова, че се интересуваш от мнението на шефа си, колкото че се чувстваш неуверена в себе си.

Колеги приятели
39% от служителите казват, че не си допадат с колегите. Не е необходимо да бъдете най-дори приятели, но ако си говорите от време на време денят ви със сигурност ще минава по-леко.


Запази тези умения за почивните дни
Ако правиш тези неща на работното си място очаквай скоро HR-ът да те повика на среща... Не, няма да говорите за повишението ти.

- Използваш петъците като извинение за това да си тръгнеш час по-рано от работа.
- Всеки път, когато се обади най-добрата ти приятелка, на всеослушание обясняваш къде и кога сте го направили за последно с гаджето ти. И колко пъти си получила оргазъм.
- В обедната почивка обръщаш 3 мартинита, за да ти дойде вдъхновението.
- Използваш празничните дни като повод да не слагаш бельо.
- Фамилиарничиш с колегите си, докосваш ги и им звъниш след работно време, но не по работа. 


Виж ощеНово в Cosmo