Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Не пиши това в CV-то си

 

Оценка: (0/5)

Макар че изглежда съвсем в реда на нещата леко да поукрасиш автобиографията си, за да стане перфектна, прочети това преди да прекалиш с креативността...

Не пиши това в CV-то си
Не пиши това в CV-то си © Спечели ги с правилните умения и качества, а не с лъжа. (Shutterstock.com)


При положение, че трудовият пазар е по-сложен от всякога, да блъфираш в CV-то си, за да получиш работата, е съвсем окей, нали? Не и ако си бившият изпълнителен директор на Yahoo Скот Томпсън, който беше уволнен миналия май след като прекара четири месеца на длъжността, защото се оказа, че дипломата по информатика, която е вписал в CV-то си, не отговаря на реалността.

Украсяването на автобиографията ти е лоша практика. Благодарение на Google, LinkedIn и другите социални мрежи лесно може да те хванат. Имай предвид, че всяко нещо, което напишеш, ще бъде проверено.

Но как точно да се продадеш без абсолютно никакво разкрасяване на профила? Тук сме събрали нещата, които може да ти се разминат.

Хобита и интереси

Никога недей да пишеш в резюмето си неща, които намаляват шансовете ти да бъдеш поканена на интервю. Затова запази странните хобита като екзотичен бели денс за себе си. Запиши все пак няколко от обичайните си интереси, за да изглеждаш по-всестранно развита.

И макар това да звучи очевидно, не е добра идея да записваш като свое хоби нещо, от което реално не се интересуваш. Просто може да се получи сконфузна ситуация на интервюто, ако се окаже, че събеседникът ти всъщност наистина е запален по него.

Предимства

Не включвай умения или силни страни, които просто не притежаваш. Ако например компютърните ти знания са ограничени, най-добре изобщо пропусни тази графа в резюмето си. Друга алтернатива е да се самообразоваш малко с някой онлайн курс, за да ги подобриш.

Странни бивши работни места

Някои от предишните ти позиции те смущават? Не ги включвай в биографията си или просто ги опиши съвсем накратко. Резюмирай опита ти, който не е свързан с позицията, за която кандидатстваш. Но се подготви да разкажеш за какво става въпрос все пак. Работодателите обичат да се интересуват от необичайни активности.

Работни периоди

Много хора послъгват по отношение на периодите, в които са били без работа, или работните места, на които са се задържали твърде кратко. Но работодателите обръщат внимание на това, защото то показва доколко си стабилна и дали може да се държи на теб. Задържала си се някъде твърде кратко? Просто обясни, че не си била подходяща за длъжността.

Причини да напуснеш

За щастие не се налага да включваш тази информация в CV-то си. Тоест, ако си била съкратена или уволнена, можеш просто да пропуснеш този факт. Но никога не пропускай да запишеш длъжността. Ако те попитат за нея, запази позитивната си нагласа, едва ли някой ще се заинтересува кой знае колко по въпроса.

Длъжности

Не е добра идея да пишеш по-висока длъжност от тази, която си заемала, просто уточни за какво става въпрос, ако тя звучи странно. Можеш да добавиш най-разпространения й еквивалент в скоби, например „офис организатор (офис мениджър)“.

Образование и курсове

Това инфо е тук, само за да потвърди истината. Никога не лъжи за квалификацията, образованието си или резултатите от курсовете, които си посещавала. Ако нямаш необходимата квалификация за длъжността, на която кандидатстваш, сложи графата с образованието в края на резюмето си, за да наблегнеш на уменията, които си придобила чрез работата си.

Факт
92 процента от нас си признават, че малко са послъгвали в CV-то си.


Виж ощеНово в Cosmo