Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Младите лъвици

Таня Петрова
 

Оценка: (5/5)

Да си млада и амбициозна в България звучи леко смешно, казва Таня Петрова огорчено. Какво ти трябва, за да намериш мечатаната работа и кога ще се случи това, пита се тя.

Младите лъвици
Младите лъвици © Shutterstock


Миналата година за първи път ми се наложи да остана без работа повече от половин година. Не защото съм прекалено взискателна, не защото имам велики планове за кариера и не искам да правя компромиси, не защото не знам какво искам, просто нямаше работа. Кризата, за която до тогава само слушахме по новините, се намеси съвсем реално в моя живот и в живота на приятелите ми. Всички работим в една сфера, принципно доста динамична, в която промените са ежедневие и рокадите са чести, и изведнъж хора, които живееха между бара и офиса, останаха без офис и просто не знаеха какво се случва. За щастие лятото беше започнало и много от тях просто заминаха на море.

Разбира се, винаги има и друг вариант. Да си попаднала, където искаш. Да харесваш шефа си, колежката по бюро, интересните обучения...

Три месеца по-късно аз още чаках отговор от (както си мислех) the dream job-a, докато един мрачен следобед не се срещах с евентуалната си бъдеща работодателка, за да разбера, че свиват бизнеса и замразяват моя проект. Мина още един месец в интервюта за работа. И преди бях минавала през тази месомелачка, но сега се сблъсках с едно странно обстоятелство – изпращах представителното си СV на 15 места и получих отговор само от 2 фирми, които бяха в стил – дай ни 300 лева, за един месец ще те научим как да играеш на борсата, после ще трябва да решиш теста ни и ако не го издържиш, няма да ти върнем парите, няма да ти намерим работа. Сещате се какви бяха коментарите, когато пуснах имената на фирмите в Google.

Положението беше следното: обяви фантоми от фирми фантоми, неясни описания на длъжността, и ако все пак те повикат на интервю и се стигне до преговаряне за заплата, преговорите придобиваха пазарене в стил „за колко ще си продадеш бъбрека“.

В края на въпросния месец, в който разните HR-и са поразклатили сериозно самочувствието ти на млад и надъхан способен човек, вечерите ти все по-често се случват в някой симпатичен бар, където ти в компанията на маргарита и няколко приятели с подобна на твоята съдба, обсъждате положението – своето и това в страната. Понякога се оформят два лагера – на онези, които искат да започнат свой бизнес и на другите, които просто искат да се махнат. Когато остане без работа за по-дълго време, човек винаги стига до тези два извода. Но вътре в себе си знаеш много добре, че ако утре ти звънне някой с реално предложение за работа за около 1500 лева, ще приемеш, без да се замислиш.

Онази вечер ми звънна приятел: сериозен и стабилен тип, на когото се възхищавам за хладнокръвието, когато стане дума за работа. Беше на две големи – когато алкохолът ти е размътил мозъка си по-откровен и горчиво ироничен. Гласът му трепереше като обясняваше как в момента работи по 4 проекта и се задават още два. И как му става лошо от мисълта, че трябва да ги откаже. Защото за него понятието таван на възможностите е толкова мъгляво, че почти не съществува. Трябваше да вземе решение и въпреки завалването в говора, си личеше, че го приема като решението на живота си. Не можеше да се откаже от два от проектите, защото те му плащаха разходите, а другите 2 (или 3) го караха да се развива, учи, твори, да се чувства значим и на място. Той не беше единственият, уви.


Виж ощеНово в Cosmo