Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Който върви бавно, стига далеч

Cosmo
 

Оценка: (5/5)

Често обаче мудността може да доведе до обратен ефект. Причините за забавянията ти, които вече правят впечатление, може да са много. Открий какво предизвиква охлювската ти стъпка и го поправи.

Който върви бавно, стига далеч
Който върви бавно, стига далеч

Причина 1
Прегряла си от работа.

Толкова много ти се е натрупало, че мозъкът ти самоизключва, защото след всяка изпълнена задача шефът ти дава нова... и още една, която е по-спешна, и непрекъснато те подпитва какво се случва и докъде си го докарала.

Какво да правиш
Ако се въртиш като хамстерче в една от онези смешни въртележки, които слагат в аквариумите им, работейки от сутрин до вечер, но явно никога достатъчно бързо, значи обемът на работата ти е повече, отколкото можеш да поемеш. Поговори с шефа си, кажи му, че изнемогваш и му дай примери, като предложиш да се прехвърлят част от задълженията ти на други хора.

Причина 2
Не умееш или не искаш да прехвърляш работа.

Има случаи, в които дори да имаш помощници, нещата пак не се получават. Изобщо уж работиш наравно с всички, но пак оставаш да довършиш разни неща вечерно време. Не че колегите ти не си изпълняват задълженията, просто ти съзнателно или не си създаваш повече работа и не успяваш да я свършиш навреме.

Какво да правиш
Не си струва да се наемаш да свършиш всичката работа на света. Няма как да стане, особено ако насреща липсва адекватно финансово възнаграждение. Колегите ти бързо ще свикнат, че си готова да умреш на работното си място и новите задачи ще се превърнат в „нейните задължения“ завинаги.

Причина 3
Не можеш да отказваш.

Молят те за помощ и ти винаги се съгласяваш. Може би не ти е приятно, защото си си разпределила вече работата, но „влизаш в положението“, „разбираш ситуацията“, „правиш отстъпка за последен път“, защото не искаш да обидиш другия, да го подведеш в труден момент и т. н. и най-лесно е да жертваш собственото си време...

Какво да правиш
Приеми следното правило: помагам на другите, но само когато съм свършила останалата си работа. Когато самата ти си претоварена, трябва с чисто сърце да откажеш да се включиш, обяснявайки, че нямаш нито една свободна минута. Тези, които нагло се опитват да ти прехвърлят от своите задачи, може да отбиеш рязко, а за останалите един вежлив отказ е достатъчен.

Причина 4
Не можеш да степенуваш задачите по важност.

Възможно е просто да не успяваш да разделяш работата си на спешна и второстепенна. А може би несъзнателно оставяш по-важните неща на второ място, за да обмислиш всичко внимателно и затова закъсваш точно в най-отговорните зони?

Какво да правиш
Никога не пести време, когато определяш кое е по-важно и трябва да се свърши най-напред. Ако се затрудняваш сама да решиш, остави шефа ти да ти подскаже и не се притеснявай да споделяш с него своите съмнения и да помолиш за съдействие. И още нещо – след като подредиш плана си, не си позволявай да го променяш в движение.

Причина 5
Една част от работата ти е неприятна.

И поради това тя отлежава, отлагаш я за „като му дойде времето“, но причината да не искаш да я свършиш, е само психологическа. Така хем се дразниш, че не приключваш тези задачки, хем никак не ти се захваща с тях.

Какво да правиш
Първо трябва да разбереш какво ги прави толкова неприятни. А след това да си дадеш срок, в който да ги свършиш. Ако ходиш на работата с желанието, което са имали каторжниците, тръгвайки към трюмовете на корабите, се замисли дали все пак нямаш повече избор от окованите във вериги затворници и просто си потърси ново работно място.

Който върви бавно, стига далеч
Който върви бавно, стига далеч
Причина 6
Нямаш стимул.

Когато на никого, в това число и на ръководството не му пука че си си свършила работата навреме (нито пък забелязват, когато си закъсняла, или пък изпълнила всичко драстично преди крайните срокове), постепенно започваш да се отпускаш, защото каквото и да правиш, файда няма, парите си остават същите... и изобщо какво да се занимаваш. Така постепенно преставаш да си даваш зор, както преди.

Какво да правиш
В никакъв случай не позволявай едно от най-големите ти предимства – инициативността - да закърнее, дори и обстоятелствата да го позволяват. Умението да действаш енергично и с размах, винаги ще бъде в твоя полза на места, където ценят хора като теб.

Причина 7
Дали са ти задача, непосилна за теб.

Тайничко се надяваш тя някакси да изчезне, да бъде отложена или отменена и си намираш извинения, търсиш вдъхновение и най-вече си заравяш главата в пясъка, или пък папката в най-долното чекмедже.

Какво да правиш
Когато една професионална задача е трудна, но решима, се опитай да я разбиеш на подзадачи. Колкото по-малки са те, толкова по-добре. Анализът на всяка подзадача ще ти даде верния път за решаването на цялото задание. Не се притеснявай да питаш за помощ и съвет – все отнякъде ще ти дойде вдъхновението, защото, както е казал някой умник преди време – 90% от гениалността е труд. Но ако вече си напълно наясно, че не можеш да се справиш с работата по-добре го кажи честно на шефа си, така или иначе това ще излезе наяве скоро и тогава ти няма да си в по-добра позиция.

С точност до милиметър!

* Сложи на стената график и се придържай към него.
* Гласно или негласно си намери конкуренция в работата си – духът на съперничество ще те направи по-борбена.
* Не действай по много линии – ако се отклоняваш непрекъснато, никога няма да стигнеш до финала.
* Определи в кое време на деня си най-активна и тогава се захващай с най-трудните задачи.


Виж ощеНово в Cosmo