Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Грижи се за финансовото си здраве

Детелина Стаменова
 

Оценка: (0/5)

Освен физиологичното, финансовото здраве също е важно, за да си добре. Ето каква е желателната профилактика.

Бюджетът е необходимо зло.
Единственият практичен начин да знаеш къде изтичат парите ти е като водиш сметка за тях и планираш големите си харчове отдалеч.

Не се паникьосвай.
Когато разбереш за какви дреболии отиват парите ти, може да се откажеш да водиш бюджет и да продължаваш както си знаеш. Вместо да се вторачваш във всеки детайл предвиди категориите на разходите ти (със специална графа „малки и големи удоволствия“) и се придържай към тях.

Следи какво се случва в портмонето ти.
Определи с каква сума разполагаш седмично и не тегли други пари, освен ако не е наистина наложително.
Пази се от скъпи неща, които мислиш, че са крайно необходими.
Ако доходът ти не покрива разходите ти има вероятност част от харчовете да са за ненужно скъпи неща – дори когато ги мислиш за много важни.

Заделяй пари.
Опитай се да спестяваш всеки месец 10% от парите си, за да можеш да посрещнеш неочаквани големи нужди.

Подготви се за увеличението
Теоретично всяко покачване на заплатата или годишен бонус е страхотна новина. На практика обаче парите изведнъж изчезват и само след месец-два не можеш да си представяш как си живяла без тях и не виждаш реалното им вливане в бюджета ти. Ако не си внимателна по-голямата сума се превръща в нещо като зелен светофар за шопинг. За да не се случва така, още преди да си получила увеличението измисли благородна кауза, за която да го използваш – примери колкото искаш – началото на онази „бяла каса за черни дни “, която от толкова дълго отлагаш; старт на събирането на пари за мечтаната почивка в чужбина или просто спестяване за образователен курс. Би могло да стане, поне на теория.

Искам да взема голям ипотечен заем, но да го използвам за различни нужди. Какво бихте ми препоръчали?
Най-интересната оферта в момента е на HVB Bank Biochim и Хеброс Банк, банки от UniCredit Group. Те предлагат универсален кредит при конкурентни лихви от 6.48%, а и
клиентите, които се възползват от него до края на 2006 г. са освободени от такса за предсрочно погасяване и не заплащат годишни комисионни за управление на заема. Банката дава възможност за гратисен период до една година. Заемът е атрактивен и с това, че няма фиксиран максимален размер и можеш да го използваш по различни предназначения - за бизнеса си, за закупуване на жилище, за рефинансиране на съществуващи задължения и др. Кредитът е за срок до 25 години в евро и до 20 години в лева. Банката дава възможност за него да кандидатстват не само клиенти на трудови договори, но и самоосигуряващи се лица, а предварителният отговор се дава до два дни след представяне на необходимите документи.
Виж ощеНово в Cosmo