Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

9 офис навика, които вредят на здравето ти

 

Оценка: (0/5)

 
 

Пропускаш обедната почивка, изпиваш с очи екрана на компютъра, забравяш да пиеш вода. Не позволявай работата ти в офиса да стане причина за сериозно заболяване.

9 офис навика, които вредят на здравето ти

Нека видим кои са най-често срещаните грешки, които несъзнателно допускаш, докато бориш крайни срокове и пишеш отчети.

1. Работиш по време на обедната почивка

Това е лесен капан, в който можеш да попаднеш, но пробвай да си вдигнеш дупето от стола, когато стане обедно време.
Това е лесен капан, в който можеш да попаднеш, но пробвай да си вдигнеш дупето от стола, когато стане обедно време.

Не само че храненето пред компютъра е чудесно извинение за бактериите да ти дойдат на гости (скорошно проучване показва, че по 70% от офисните бюра има повече бактерии, отколкото върху тоалетните чинии), но разходката извън офиса има множество ползи за здравето ти. Ако е слънчево, ще си събереш важния витамин D, a при разходката ще покачиш нивата на кислород в организма, ще подобриш функцията на храносмилателната и сърдечно-съдовата система. Така ще прочистиш мозъка си и ще започнеш да мислиш по-бързо и ефикасно (знаеш ли, че нашият мозък се нуждае от 20% от кислорода ни, за да функционира правилно?).

Какво казва зодията ти за твоята кариера

2. Бюрото ти е разхвърляно

Като оставим настрана проучването за бактериите върху офисните бюра, нека видим как точно ти вреди разхвърляното бюро. Не че те съдим, но колко точно папки, хвърчащи листове и разпръснати химикалки има по него? Да направиш седмичен „детокс“ на бюрото ти и да си по-стриктна с поддържането му подредено не е само прищявка, а действително може да те окуражи да се храниш по-здравословно, показва Щатско проучване. И докато се заемаш с почистването, пробвай да прибавиш малко украсяващи детайли, които ти действат стимулиращо. Красиви картички и растения ще накарат бюрото ти да „светне“ за нула време.

Не знаеш каква сила те предизвиква да поддържаш този хаос на бюрото ти, понякога дори не се усещаш как става, но ясните сигнали, че катастрофалната бъркотия е налице, са тук!
Не знаеш каква сила те предизвиква да поддържаш този хаос на бюрото ти, понякога дори не се усещаш как става, но ясните сигнали, че катастрофалната бъркотия е налице, са тук!

►►► Виж тук 15 признака, че е време да разчистиш бюрото си!

3. Забравяш да пиеш вода

Звучи очевидно, но сме почти сигурни, че не пиеш достатъчно H2O. Дръж голямо шише с живителната течност близо до себе си през цялото време. Водата покамага за функцията на мозъка, бори главоболията и повишава енергията ти. Не само, че водата ще подобри деня ти, но когато ходиш да си наливаш още от машината е добро извинение да хванеш някоя и друга клюка от колегите.

4. Не ходиш достатъчно често до тоалетна

„Ще отида да се изпишкам, само да довърша този мейл“. Казвала си си тези думи, нали? Дали си прекалено срамежлива, за да ходиш до тоалетна в офиса или наистина си страшно заета, стискането е много лошо за теб. Не само че така разтягаш пикочния си мехур, но съдействаш за натрупването на бактерии - здравей, цистит! Но ако не си част от тези 7% от населението, които страдат от ужасна срамежливост за ходене в обществени тоалетни, стисни очи и се прежали или си вземи телефона и играй някаква игра, която да те разсее от притеснението ти.

16 снимки, които доказват, че работата в Google е забавление

5. Пиеш твърде много кафе

Да, чаша от кофеиновата напитка може да изостри ума ти и да ти даде енергия, но има и доста негативни ефекти: главоболие, топли вълни и притеснение са някои от тях. Приемливата доза за възрастен човек е до 400 милиграма кофеин на ден, което се равнява на около 4 малки чаши кафе. Недей да преминаваш тази граница или щом го направиш, премини на безкофеиново.

6. Клюкариш с колегите

Всички се нуждаем от едно добро обсъждане на ставащото около нас, но продължителните оплаквания не водят до нищо добро. Дори те правят по-податлива и стресирана от бъдещи дразнения. При всички положения, излей гнева или объркването си пред добверен колега, но щом го направиш, спри и не продължавай с оплакванията. Така ще останеш продуктивна и спокойна през останалата част от деня.

Купи си самолетен билет за ваканцията, купи си нова кола,сгоди се и други подобни...  Не прекалявай. Не обръщай всеки разговор към себе си. Не казвай неща, които могат да накарат шефа ти да се чуди дали изобщо вършиш някаква работа или по цял ден блееш.
Купи си самолетен билет за ваканцията, купи си нова кола,сгоди се и други подобни... Не прекалявай. Не обръщай всеки разговор към себе си. Не казвай неща, които могат да накарат шефа ти да се чуди дали изобщо вършиш някаква работа или по цял ден блееш.

►►► Виж тук 3 неща, които не трябва да споделяш с колегите!

7. Прегърбваш се на стола си

Лошата стойка изпива енергията ти, намалява самочувствието и кара хората да не те вземат сериозно, твърди проучване на Университета в Сан Франциско. И тук дори не говорим за негативното влияние върху физиката ти, като болки в кръста. Изправи гърба и раменете си и стегни коремните мускули. За секунди ще изглеждаш много по-достолепно в очите на колегите си (ако това те интересува) и ще се почувстваш по-добре физически.

8. Казваш „да“ твърде често

Макар да е добре за твоето его, когато колега или шефа ти възкликне „Браво, чудесно си се справила с цялата тази работа“, поемането на прекалено много служебни задачи има сериозни странични ефекти: стрес, притеснение, недоспиване, по-ниско качество на работа. Лесно е да кажеш „да“ на допълнителните няколко часа в офиса, надежда да впечатлиш шефа си, но понякога е време да се стегнеш и кажеш „не“. Дори не трябва да предизвикваш конфликт – следващия път, когато ти стоварят поредната папка със задачи на бюрото любезно кажи: „Няма проблем, ако това е приоритет, кои от сегашните ми задачи мога да оставя за по-късно?“

9. Оставаш до късно

Ако си единствената останала "светулка" в офиса, време е да преосмислиш начина, по който разпределяш времето си. Или да говориш с шефа да ти дава по-малко задачи.
Ако си единствената останала "светулка" в офиса, време е да преосмислиш начина, по който разпределяш времето си. Или да говориш с шефа да ти дава по-малко задачи.

Схващаме ситуацията: списъкът ти със задачи е по-дълъг от плитката на Рапунцел. Как изобщо ще смогнеш да си тръгнеш преди 18 часа? Ироничното е, че според проучванията, хората които стоят до по-късно в офиса реално свършват по-малко работа от тези, които се придържат към стандартно работно време. Има логика – ако трябва да тръгнеш навреме, ще спреш да си губиш ценни минути в чат и преглед на Фейсбука ти в часовете, когато трябва наистина да работиш. За да се справиш, запитай се какво дали начинът, по който разпределяш времето си е грешен. Или задачите ти действително са толкова много, че няма начин да се справиш с тях в работните часове (и в този случай трябва да говориш с шефа си?). Друг вариант е да се запишеш на спорт или друг вид дейност веднага след работно време. Така ще имаш стимул да приключваш всичко в уречения час и да си тръгнеш, когато трябва.


Виж ощеНово в Cosmo