Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

5 разговора на работното място, криещи опасности

Стойка Данкова / Cosmo Team
 

Оценка: (0/5)

 

 

Ела в моя офис!

Ще ти помогнем да отблъснеш петте офис разговора, които са способни да спънат успешната  кариера на всяко Cosmo момиче.

5 разговора на работното място, криещи опасности

Вземи тези фактори под внимание, преди да говориш:

**Каква е атмосферата в компанията? Спокойна и творческа или формална и професионална? Често налице е по-голяма гъвкавост, когато обстановката е непринудена.


**Какво ниво на взаимоотношения имаш със заинтересуваното лице? Той ти е шеф, началник или подчинен? Вашите отношения имат тенденцията да диктуват поведението и сътрудничеството ти.

**Общувай така, че да ТЕ разбират и да ГИ разбираш. Това ще ти помогне да си проактивна. И не забравяй да подтикваш останалите за намиране на решения.

**Твоето его и твоите реакции. Ти контролираш начина, по който говориш и се държиш. Използвай го в своя полза, като обърнеш внимание на гласа си (интонацията) и езика на тялото. Мимиките и жестовете са изключителни важни и подсказват много за характера и физическото състояние на един човек – дали е притеснен, дали лъже, дали крие нещо.


1. „Имам проблем на работа и това си ТИ“

Отношението, което имаш към работещите в офиса, могат да бъдат коренно различни от чувствата, които твой колега преживява. Ако имаш проблем с някой човек от работата, е най-добре де го разрешиш.

Ако той е с шефа или началника ти, е най-добре да си уредиш среща с него/нея и да му кажете какво ви пречи и какво – безпокои. Обясни как този проблем се отразява на работата ти и дай точни примери. Запази акцентът върху работата – остави личните си чувства настрана. Попитай я/го за предложения и напътствай как да вървиш напред. Ако промениш начина, по който се отнасяш с шефа си, на него също ще му бъде трудно да не промени поведението си към теб. Въпреки това, ако не възприема казаното от теб и не е склонен на компромис, можеш да се обърнеш към мениджърите от отдел „Човешки ресурси“ и да ги помолиш за съвет.


2. „Относно вчера вечер...“

Излезе с колеги на тийм билдинг, но изпи няколко питиета повече? Не се преструвай, че не се е случило. Направи нужното извинение незабавно!

Получи добрите си работни взаимоотношения обратно и се върни на работа спокойна! В най-лошия случай ще получиш порицание – един пиян епизод обикновено не е основание за уволнение.

 

3. „Излизам с колега“

Някои компании имат политика, забраняваща офис романсите и любовните закачки, но други не са толкова стриктни. Ако компанията, в която работиш, няма официална политика по темата, попитай себе си: пречи ли тази връзка на работата ми?

Може ли да се превърне в проблем за колегите ми? Така или иначе, е най-добре да го споменеш неофициално и открито. Не се дръж по начин, който предполага, че правиш нещо нередно или това ще даде на колегите ти причина да започнат да си шушукат. А ако компанията, в която работиш, забранява любовните увертюри и въздушните целувки, изпращани от бюро на бюро? Кажи на началника си и го помоли за съвет. Повечето работодатели – дори да имат такава политика – са склонни към компромис, ако бъдеш честна и откровена.

 

4. „Подавам оставка“

Пътят, който поемаш с подаването на оставка, е както личен избор, така и въпрос на етикеция. Има специален ред, по който трябва да го сториш, а след това идва личното ти поведение и политика.

Би било хубаво да поднесеш новините на колегите си по реда на старшинството и да се увериш, че всеки, който трябва да бъде информиран, е осведомен. Няма нужда да бъдеш потайна. Направи го професионално и открито – така няма да срутиш всички мостове и ще запазиш контактите си.


5. „Тази печеливша идея беше моя“

Сподели ли пред колежка за страхотната идея, която планираш да предложиш на следващата обща среща в офиса? След това тя я открадна и блесна в лицето на шефа?

Да, на всеки се е случвало. Макар че може да искаш да си отмъстиш – не се озлобявай. Помоли я да си поговорите на четири очи и й кажи честно как се чувстваш, без да я обвиняваш открито. Работи върху постигането на разбирателство при такива ситуации за в бъдеще и за най-сигурно – затваряй си устата!

 


Виж ощеНово в Cosmo