Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

10 тайни на успеха, които шефовете никога не ти казват*

Cosmo
 

Оценка: (5/5)

*а трябва

Една от най-влиятелните дами в света на списанията със сигурност е Кати Блек, президент на Hearst Magazines, компанията, която издава Cosmo в САЩ, а по лиценз – в още 55 страни. Като жена на върха в корпоративна Америка Кати определено разбира успеха и е събрала своите трикове за страхотна кариера в най-новата си книга Basic Black. Ето какво научихме, разлиствайки страниците.

1. Играенето на сигурно може да ти изиграе лоша шега
За повечето хора поемането на рискове обикновено означава ненужно или

дори опасно заиграване със Съдбата. Но истината е, че ако избягваш да рискуваш, в никакъв случай не си гарантираш безопасност и гладко пътуване в дебрите на работната среда и живота.
Всъщност често точно обратното е вярно. Ситуацията напомня на баснята за маймунката, която видяла орех в една дупка и се протегнала да го вземе. В момента, в който сключила около него лапичката си, разбрала, че не може да я измъкне през тесния процеп. Трябвало да пусне ореха, за да се отърве от капана, но се страхувала да не го изгуби.  
Опитите да избягваш рискове, са като вкопчването в ореха. Може да си мислиш, че играеш на сигурно, но всъщност спираш собственото си развитие.

2. Провалите = успех
Последствията от един провал почти никога не са толкова ужасни, колкото изглеждат. Почти всички много успели хора, за които се сещам, са минавали през някакво грандиозно фиаско, за да стигнат до там, където са днес. Майкъл Джордан например бил изгонен от първия си отбор и замалко да повярва, че няма място в баскетбола. А Дж.К. Роулинг дълго време обикаляла най-различни издателства, докато най-накрая в едно от тях се съгласили да поемат риска и да отпечатат нейната история за някакво момче магьосник на име Хари Потър.

3. Спазвай правилото на следващата стъпка
Всеки може да положи малко усилия, без това да му коства кой знае колко. Създай си навик винаги да отиваш още една или няколко стъпки отвъд това, което са поискали или се очаква от теб.
Преди две години едно от списанията, което издаваме в Hearst, беше допуснало грешка, изписвайки друго име под снимката на Ленард Лодър, легендарния президент на Estee Lauder и наш много голям и уважаван рекламодател. Ужас! Не го бяха направили нарочно и въпреки това беше супер тъпо. Веднага осъзнах, че трябва да изгладя нещата. Беше петък следобед. Обадих се в офиса на Ленард и научих от секретарката му, че той и неговата съпруга Ивлин са заминали във Франция за уикенда. Улавяйки отчаянието в гласа ми, тя се смили над мен и ми даде телефона на хотела им в Париж.
„Ленард, толкова съжалявам – едва не проплаках в телефонната слушалка. – И преди всичко много, много ме е срам.“ Ленард се засмя и ми каза, че всичко е простено и забравено. След няколко месеца един журналист, който пишеше статия за мен, му звъннал за няколко думи и Ленард разказал как му станало много приятно, че съм го открила, за да му се извиня.

4. Приемай нещата, каквито са... понякога
Във всяка работна среда има много фактори, които не можеш да контролираш – най-сложните от тях са свързани с междучовешките отношения. Хората си ходят по нервите, настъпват се по болните места и – в другия край на скалата – завързват неподходящи връзки един с друг. На един много по-ранен етап от кариерата си имах шеф, който въртеше любов със своя подчинена. Деликатна ситуация, която вгорчаваше живота на всички останали в офиса. Лесно щеше да е, постоянно да се дразня и да го обсъждам като повечето ми колеги, но какъв е смисълът? Единственото, което можеш да направиш в случая, е да приемеш, че няма как да промениш нещата и да продължиш работата си, без да обръщаш внимание. Така всъщност се сдобиваш с (макар и малък) контрол върху положението.

5. Признавай си, че не знаеш всичко
Задаването на въпроси е един от най-важните елементи на успеха. Много често хората се страхуват да питат, за да не излезе, че са боси в занаята. Ако пренебрегнеш факта, че не знаеш нещо или се опиташ да го прикриеш, това съвсем скоро ще ти се върне. Доста по-добре е да демонстрираш явно любопитство и непрекъснато да научаваш нови неща.

6. Ако смяташ, че знаеш отговора, провери пак
Има един стар журналистически лаф: „Ако майка ти ти каже, че те обича, провери фактите.“ В мига, в който приемеш, че нещо е така, просто защото си сигурна, съществува голям шанс да се окаже, че всъщност е иначе.
Ще ти дам пример със себе си – Cathy е доста популярно име, а като тийнейджърка аз страшно много исках да съм различна и затова най-официално го промених на Cathie... глупава постъпка, като се има предвид, че няма кой знае какво значение, но това е положението. Нямаш представа колко често в годините съм получавала писма, адресирани до Cathy Black. Може да изглежда като нещо съвсем дребно, но не е. Това веднага променя мнението ми за изпращача, защото не си е направил труда да изпише правилно името на човека, към когото се обръща. 

7. Понякога трябва да си шеф на шефа си
Когато гледах Дяволът носи Прада, ми направи впечатление сцената, в която асистентката Анди стои зад рамото на шефката си Миранда по време на партито в нейна чест и шепне в ухото й имената на гостите, които идват към тях. Така Миранда успява лично да поздрави всеки и да се прояви като внимателна домакиня вместо като ледената, отегчена снобка, каквато всъщност е. Най-бързият начин да спечелиш благодарността и уважението на шефа си, е да му/й помагаш да изглежда добре в очите на другите хора.

8. Води политика на не-изненадване
Никога не изненадвай шефа си. Ако имаш лоши новини, кажи ги. Ако имаш добри новини, сподели ги. Никой не иска да го сварят неподготвен. А да криеш кризисна ситуация от някой, който трябва да е наясно с нея, ти гарантира влошаване на проблема. Гледай на прекия си началник като на малко горско животно – не прави стряскащи движения или странни жестове. Свърши си работата, така че на него/нея да им е лесно.

9. Бъди малко непослушна
Нарушаването на правилата е често подценявано и недостатъчно използвано умение. Да вземем за пример кой да е списък с преуспели личности – със сигурност той е пренаселен с „пакостници“ като Бил Гейтс, който бил изхвърлен от университета; или основателите на Google Сергей Брин и Лари Пейдж, които отказвали да се съгласят, че със супер скромно начало и почти никакъв капитал няма как да задминеш най-големите и влиятелните компании в киберпространството. Това са все хора, които са вярвали в идеите си и са имали самочувствието да кажат „Не“ на много правила. И ти можеш да бъдеш като тях.

10. Може да не е най-важното, но външният вид има значение
Начинът, по който изглеждаш и представяш себе си, има голямо значение за това как ще те възприемат хората, и то не само на повърхностно ниво. На първа среща могат да преценят способностите, самочувствието и професионализма ти по дрехите, които си подбрала, по походката и жестовете ти.
Когато завършвах университета и търсех първата си работа, успях да се добера до интервю в едно от най-големите медийни издателства в Ню Йорк, Conde Nast. Сложих си хубав консервативен костюм и бях доволна от външния си вид... до момента, в който не влязох в асансьора на огромната офис сграда. Той беше пълен с модерно облечени, елегантни, но и секси жени, които ме изгледаха отгоре до долу, здраво хванали дръжките на чантите си Louis Vuitton. Изведнъж се почувствах като току-що кацнала от дълбоката провинция. Изгубих и последната си капчица самочувствие – нещо много опасно, когато отиваш на интервю за работа – защото не бях преценила достатъчно добре какво да облека в дадената ситуация. От изживяването научих важен урок, който не съм забравила и до днес.

Игровата схема за срещи на Кати Блек

А (1) Никога не сядай начело на масата, освен ако не си човекът, свикал срещата. (2) Седни до този, който води срещата или някъде по средата на конферентната маса. (3) Избягвай да се настаняваш в другия край, където е по-трудно да те видят и чуят.

Б Винаги си носи тефтер или листа и се постарай да разбереш предварително какво ще се обсъжда, за да имаш време да направиш предварително проучване, ако е необходимо, и да си изградиш мнение, с което да допринесеш за дискусията. Ако ти водиш срещата, задължително изготви дневен ред и го разпечатай в достатъчно копия за всички, дори ако си го изпратила предварително. Това ще помогне на хората да останат съсредоточени.

В Когато презентираш нещо, гледай към присъстващите, а не към записките си. Трябва добре да познаваш материята още преди срещата. Когато искаш да подчертаеш даден извод, поглеждай към хората наоколо един по един – контактът с очи е много важен за задържане на вниманието. Това, което казваш, трябва да е стегнато, забавно и преди всичко – информативно.

Г Макар че трябва винаги да седиш изправена, защото така излъчваш увереност, навеждай се леко напред, когато искаш да наблегнеш върху нещо. Ако някой друг говори, гледай към него, освен в моментите, в които си водиш записки.

Д Не говори телефона и не си пиши SMS-и. И никога, никога не се прозявай.


Виж ощеНово в Cosmo