Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Ваканция в морския рай: Йоздере и Кушадaсъ

снимки: Роси Иванова & Цветомира Филова, текст: Роси Иванова
 

Оценка: (5/5)

 
 

Вероятно не си се замисляла, че думата „тюркоаз“ произхожда от думата „турски“ (на френски Turquois) - красивият цвят на водите на Егейско море, които нежно галят турските брегове.

Ваканция в морския рай: Йоздере и Кушадaсъ

Екипът на Cosmo беше гост на туристическа агенция Аполо, която ни заведе на едни от най-красивите и романтични места по турското крайбрежие. Всички ние единодушно решихме, че ако има на Земята рай, то със сигурност Турското море е частица от него и колкото повече опознаваме Турция, толкова повече се влюбваме в нея!

Cosmo горещо препоръчва почивката на море в Турция с Аполо, поради многобройните й предимства, за които може да прочетеш тук! Единственото, което трябва да носиш със себе си там е добро настроение и международен паспорт с дата на валидност не по-малко от 6 месеца от датата на връщане.

Нашето пътешествие започна в интересно селце наречено Шириндже (ударението е на последната буква!) или както от няколко години е известно като „новият Ноев ковчег“.

Ваканция в морския рай: Йоздере и Кушадaсъ

Ако си тръгнала към егейска Турция и нейните приказно красиви плажове, няма начин да не отидеш и до това малко вълшебно турско село. То се намира на 30 км от популярния курорт Кушадъсъ, в околия Селчук, в района на древния град Ефес. Селцето е сгушено сред баири, които са осеяни с маслинови дръвчета и просторни лозови масиви. Преди 20 години турското правителство обявява селището за исторически и архитектурен резерват.

Шириндже става световно известно през 2012, заради календара на маите, в който се упоменава, че само то и едно френско село ще оцелеят след края на света. От тогава до сега интересът на чужденците не спира и то не е само заради предсказанията на древните маи.

Именно там е мястото където може да дегустираш различни видове плодови вина с невероятен аромат и вкус. Виното от пъпеш, череша или праскова е твърде различно от традиционните вина за българския и европейски пазари, но със сигурност ще поискаш да си вземеш за спомен поне една бутилка. Ние направихме точно така!

Ваканция в морския рай: Йоздере и Кушадaсъ

Ваканция в морския рай: Йоздере и Кушадaсъ

Ваканция в морския рай: Йоздере и Кушадaсъ

В Шириндже населението е предимно от етнически турски гърци от района на Солун, заселили се преди 100 години. Днес селцето изцяло е синтезирало турско-гръцката култура от онова време. Населилите го турци са запазили оригиналния интериор и екстериор на къщите, възприели гръцката селска архитектура.

Ваканция в морския рай: Йоздере и Кушадaсъ

Повечето съвременни къщи също са задължени да следват тази архитектурно-строителна линия. Интересното е, че на моменти се усеща и духът на българското родопско село и традиции. Цялата атмосфера навява чувство, че си в машина на времето и си се върнала поне 100 години назад.

В центъра на селцето има и малък мегдан с работеща джамия и едно мини „Капалъ чарши“. На всички улици господарки са жените. Навсякъде са отворили масички и сергийки, на които продават истински красоти, на които личи, че са правени с много любов и фантазия. Списъкът им е дълъг, като се започне от бродерии и апликации, калъфки, дантелени кувертюри и покривки, плетени дрехи, чорапи, чанти, красиви кенарени шалове и блузи.

На много места се продават на символична цена току що изплетени венци от цветя, с които може да допълниш романтичното си настроение.

Ваканция в морския рай: Йоздере и Кушадaсъ

Ако си фен на арт произведенията, то няма да имаш сърце да подминеш малките, но кокетни ателиета пълни с картини и ръчно правени сувенири.

Ваканция в морския рай: Йоздере и Кушадaсъ

Голямо удоволствие предизвикват магазинчетата в които се смесват различни аромати от сапуни със зехтин, билки, халви и локуми с ядки. Навсякъде те приканват да опиташ от вкуснотиите и на моменти наистина може да се почувстваш като в кухнята на баба. Шириндже е пълно и с малки ресторантчета, предлагащи домашни гозби, където ръчно правения хляб и водата, която ти поднасят са безплатни. Ако никога не си опитвала оригинално гюзлеме, то там е мястото където да си оближеш пръстите.


Ново в Cosmo