Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Този смел избор ще те направи по-щастлива

 

Оценка: (5/5)

Време е да зарежеш гаджето, приятелите, лаптопа и дори gsm-а си (добре, де, може да го оставиш, стига да го изключиш) и да заминеш на соло приключение. Защо ли? Експертите казват, че това ще те направи по-щастлива... и ще промени начина, по който работи мозъкът ти.

Този смел избор ще те направи по-щастлива


Когато Милена Йорданова, 29-годишна счетоводителка, решила да отиде на екскурзия в чужбина, тя знаела, че иска да бъде сама. „Колкото и изтъркано да звучи, мислех, че това може да бъде добър начин да опозная самата себе си“, казва тя. По време на пътуването си Милена се научила да цени предимствата на това да закусваш сама в хотела, да обикаляш точно тези места, които искаш и да поемаш по заобиколните пътища (на нея й харесва да открива непознати местенца)... и в резултат на това станала много по-уверена. Да, екскурзията на Милена изглежда страхотно, но нека да си го кажем: да заминеш сама в непозната страна изисква смелост и много от нас предпочитат да бъдат с компания, когато си правят планове. Поговорихме с експертите, за да разберем защо е време да преосмислиш този свой инстинкт.

Светогледът ти се разширява

„Повечето хора взимат решения, повлияни от други хора – Twitter и Facebook много помагат за това“, казва неврологът Ричард Рестак. Толкова сме свикнали да споделяме с приятелите си, че забравяме да се фокусираме достатъчно върху самите себе си. Но когато предприемеш нещо сама, например тръгнеш на катерене, ти се освобождаваш от тези влияния, защото се поставяш в непознати, различни от обичайните ти ситуации. В резултат на това, придобиваш по-ясно усещане за това какво харесваш.  

Според психоложката Сюзан Нолън има още една важна подробност: когато правиш нещо с други хора, през цялото време се съобразяваш с техните нужди. Когато си сама, мислиш единствено за своите... и имаш възможност да комуникираш с интересни хора, които иначе не би срещнала.

Това е осъзнала 26-годишната финансистка Камелия Михайлова, която прекарала няколко месеца в непознат за нея град. „Реших да се преместя да живея в някой град близо до морето през лятото“, споделя тя. Когато никой от приятелите й не се съгласил да замине с нея, тя седнала пред компютъра и започнала да си търси квартира в Бургас. „Опитът ме научи да бъда по-решителна и отворена към промените, отколкото изобщо някога съм мислела, че мога да бъда“, казва тя. Изглежда това приключение наистина много й е харесало, защото сега Камелия планира да замине сама на екскурзия из Европа.

Отпускаш се истински

„Ти не просто имаш възможност да погледнеш нещата през различна гледна точка, когато заминеш сама на екскурзия – това всъщност променя начина, по който работи мозъкът ти – казва д-р Рестак. – Когато опитваш сама нови неща, се опознаваш по-добре – обяснява той – което стимулира парасимпатичната ти нервна система (тя се задейства, когато се чувстваш спокойна), помагаща ти да се отпуснеш. Също така това покачва нивата на хормоните на доброто настроение като серотонина в организма ти – казва д-р Рестак – което те прави по-безгрижна, отколкото би била, когато си сред приятели. Освен това тази „реконструкция“ увеличава способността ти да се фокусираш и ти помага да се справиш по-лесно със стресовите ситуации.

Искаш да стигнеш още по-далеч? Изключи мобилния си телефон. Д-р Алис Домар отбелязва, че дори да си сама физически, разговорите с приятели по телефона разсейват вниманието ти и ти пречат да се почувстваш наистина комфортно, когато си сама. Камелия казва, че именно това е едно от най-хубавите неща: „Докато живях сама в друг град, се научих да се забавлявам в собствената си компания. Мисля, че това е по-приятно отколкото повечето хора предполагат“.

„Започни да цениш компанията си. Купи си билет и замини сама за там, където никога не си ходила“.
- Драматургът Ева Енслър, авторка на Монолози на вагината


Виж ощеНово в Cosmo