Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Код червено: забранените предмети при пътуване

 

Оценка: (0/5)

 
 
Мини през Червения коридор, когато пътуваш

Какво не трябва да слагаш в куфара си, когато пресичаш границата на различните държави, защото те грози не просто глоба, но и сериозно наказание, дори смъртна присъда?

Код червено: забранените предмети при пътуване

Перфектната лятна ваканция според зодията ти

Между другото, не се плаши предварително: обикновеният набор от вещи в багажа ти позволява да пътуваш безпроблемно, ако си запозната със следващите правила.

Разбира се, тръгвайки на пътешествие, първо трябва да се запознаеш подробно със страната, която имаш намерение да посетиш. Направи го отрано. Не говорим само за историята, обичаите и традициите, а и за правилата за движение и износа на стоки, с които е най-добре да не рискуваш.

►►►Направи си перфектните снимки, когато пътуваш

Тотално табу

Код червено: забранените предмети при пътуване

Това със сигурност го знаеш и ти – навсякъде по света е забранен вносът и износът на наркотици, оръжие, порнографски материали, нелицензирани аудио- и видеозаписи. Наказанието за нарушаването на тези правила варира според страната, в която си сбъркала: от глоба до смъртно наказание, като например в Сингапур и Лаос.

За алкохол, тютюн и валута се налагат количествени ограничения. Обикновено е разрешено в страната да се внасят не повече от 200 къса цигари и до 2-3 литра алкохол. Ако посещаваш мюсюлманска страна, може ограниченията да са по-строги.

Правилото е, че имаш право да носиш със себе си лични вещи, кафе, чай и козметика в умерени количества (до 50 мл), а също и електронна техника за лично ползване – мобилен телефон, лаптоп, фотоапарат.

Обърни внимание обаче на лекарствата, които взимаш с теб, на животински препарати и такива за растения, особено ако са редки, на исторически и художествени ценности. Такъв багаж трябва да се декларира.

Страните от Евросъюза

Код червено: забранените предмети при пътуване

В страните от Европейската зона съществуват множество забрани за внос и износ на растения, животни и някои хранителни продукти. Например не е позволено да се внасят картофи, цитруси в какъвто и да е вид, включително и семена от тях, а също и грозде във вид на леторасти или разсад, годен за производството на вино. Не може да вземеш със себе си месни и млечни продукти, в някои страни е забранено да се внася дори млечният шоколад. За превоз на тези продукти могат да те глобят, а самите стоки ще бъдат конфискувани и унищожени. Изключение прави детската храна и тази за хора с хронични заболявания.

Във всяка една страна съществуват допълнителни ограничения, за които е необходимо да разбереш предварително. Така например в Германия е ограничено превозването на кучета от други страни, които са бойни породи и техните подобни, опасни за човешкия живот.

Митническият контрол на излизане от Европа не е много строг. Забраните и ограниченията засягат най-вече културните ценности и произведенията на изкуствата. За тези неща ти трябва специално разрешение.

САЩ

Код червено: забранените предмети при пътуване

В Америка е забранено да се внася прясно и консервирано месо, риба и неконсервиран хайвер, млечни продукти и яйца, абсент и всякакви други алкохолни напитки, съдържащи абсент, почвени проби, насекоми, кибрит и запалки, а също и стоки, произведени в Иран, Мианмар, Судан и Куба.

Категорично е забранен вносът и износът на всякакви плодове, зеленчуци и представители на флората и фауната на Хавай (дори при вътрешни полети).

Обърни внимание на това, че правилата за внос и износ на товари могат незначително да се различават в зависимост от щата, който посещаваш.

Тайланд

Код червено: забранените предмети при пътуване

В Тайланд е забранено да водиш със себе си куче от породата американски стафордшир териер. От Тайланд не е редно да се изнасят предмети от религиозно поклонение и от антиквариат. Също забранени за износ са изображения на Буда, на Бодхисатва и техните фрагменти, а и части от древни монументи или доисторически обекти. Изключение правят личните амулети и статуетки на Буда, по-малки от 13 см.

Не се позволява да се изнасят и представители на дивата природа, които се считат за редки и се намират под заплаха от изчезване. Към тези животни се отнасят някои видове пеперуди и бръмбари.

Същото се отнася и за изделията от слонова кост, черупка от костенурка, раковини от морски миди и корали, кожи от тигър и други диви котки.

Въпреки разпространения мит, от Тайланд на практика може да се изнасят всички сортове плодове, освен дуриан, който е силна специфична миризма. Плодовете може да се превозват в багажното, а на борда на самолета имаш право да ги вземеш единствено при условие, че те са купени от Duty Free.

Египет и Турция

Код червено: забранените предмети при пътуване

От Египет не можеш да изнасяш старинни предмети. Затова при покупка на антикварни изделия изисквай от продавача сертификат, който да потвърди, че този предмет няма историческа ценност.

Износът на корали, морски раковини и други морски животни се забранява със закон. Това важи дори за раковините и коралите, намерени на брега. Ако си купила предмет от раковина или корал от магазин, задължително пази касовия бон.

В Турция, както и в Египет, е забранен износът на антикварни стоки. Страната се слави със своите килими, затова, ако решиш да придобиеш някое от произведенията на местен майстор, ще ти трябва сертификат от турския музей, че това не е антикварна ценност, като ръчно тъкани килими и антични бродерии.

ОАЕ

Код червено: забранените предмети при пътуване

Гражданите на Обедините Арабски Емирства живеят по законите на шериата. Затова тамошните правила са много строги, особено тези, които касаят религията.

Забранено е да се внасят в страната изделия с израелски произход и такива с логото и товарните знаци и логотипи на Израел: хазартни игри, печатни издания и изображения, противоречащи на ислямското учение или оскърбяващи го. Също така, в ОАЕ има закон, който забранява да се изнася слонова кост, рог от носорог и домашна храна.

А да се внасят лекарства на територията на ОАЕ, може само с рецепта от лекар.

От страната не е редно да се изнасят предмети, свързани с културното и историческото наследство. Освен това за износ са забранени семената и плодовете на палмите, а също и диви животни.

При покупка на килими и ювелирни украшения, пази фискалния бон, може да ти го поискат при чек контрола на летището.

►►►Грабни 15 трика за супер пътешествие

P.S.

Тук са събрани само част от правилата при пътуване, с които всеки турист лесно ще се сблъска. За да не сбъркаш, винаги преди полет виж пълния списък с официалните ограничения и забрани в сайта на посолството на съответната страна. Не забравяй, че правилата зависят от международната политика и отношенията между страните.

И най-важното: ако се съмняваш необходимо ли е да декларираш дадена стока, или не, мини през Червения коридор. Така, ако стоката подлежи на деклариране, а ти не си знаела за това, ще избегнеш глобата.


Виж ощеНово в Cosmo