Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

7 известни дестинации, разрушени от туристите

 

Оценка: (0/5)

 
 

Благодарение на интернет, евтините полети и квартири, пътуването по света никога не е било по-лесно и достъпно.

7 известни дестинации, разрушени от туристите

И макар обикалянето на земното кълбо несъмнено да обогатява съзнанието и отваря човешките очи към богатството на различни култури, то има и отрицателни последици.

Престоят в хостел, а не в хотел е по-евтино преживяване, а и предлага много повече - увери се сама със снимките долу:

9 хостела, който ще разкрасят твоя Instagram

Виж кои са осемте райски кътчета, които са на път да бъдат разрушени заради туризма.

Боракай, Филипини

7 известни дестинации, разрушени от туристите

Филипинските власти затвориха за половин година най-популярния остров Боракай за туристи. Решението се наложи, след като красивият приказен остров се е превърнал в „помийна яма“ заради замърсяване с отпадни води. Решението застрашава начина на живот на хиляди хора на острова, които работят в туристическия бранш, но дори икономическите загуби не повлияха на влизането в сила на строгите мерки.

Мая Бей, Тайланд

7 известни дестинации, разрушени от туристите

Заливът беше затворен за четири месеца в края на март тази година. Посетителите няма да имат възможност да се топнат в тюркоазените му води, заради критичното увреждане на коралите.

7 известни дестинации, разрушени от туристите

В случай, че мястото ти изглежда познато, веднага ще ти подскажем откъде – там е сниман филмът „Плажът“ с Леонардо ди Каприо. Ограничението ще трае до септември месец и ще продължава да се прилага всяка година.

►►► Как да пътуваш и да спестиш пари това лято

Бутан

7 известни дестинации, разрушени от туристите

Будисткото кралство, разположено в източния край на Хималаите може да се похвали с невероятно красиви гледки. За щастие, правителството е наясно с пагубните последствия от набиращия скорост туризъм. Една от конкретните мерки, които властите предприемат, е дневната такса от 250 долара за всеки посетител (посещението на Бутан не е било позволено до 1970 г.). За съжаление, замърсяването е плъзнало със сивите си пипала достатъчно, за да класира индустриалният град Пашака сред 10-те най-замърсени места в света. Възможно е правителството да въведе дори по-строги мерки от сегашните, ако иска да запази Бутан красив и неопетнен, какъвто е бил преди.

Бали, Индонезия

7 известни дестинации, разрушени от туристите

Прекрасни гледки, оризови полета, изящни храмове, необятна култура и сравнително ниски разходи по настаняване (с изключение на хипер луксозните хотели, разбира се)... Бали е мечтана дестинация за мнозина! Имайки предвид тълпите от туристи, не е странно решението на балийското правителство, което обяви през декември, че островът е в разгара на „криза с отпадъците“. Снимките, които показват огромните купчини боклук обиколиха интернет и шокираха всички ни.

►►► Ваканционен списък: какво да вземеш в багажа си

Биг Мейджър Кей, Бахами

7 известни дестинации, разрушени от туристите

По-известен като островът на плуващите прасета, защото единствените му заселници са свине, които с времето са се научили да плуват в кристално чистите води. Природният феномен съвсем естествено привлича интереса на туристите, които идват от цял свят, за да видят как животинките се плацикат в океана. Докато миналата година не откриха няколко мъртви прасета, а вината за смъртта им беше хвърлена на туристите (най-вече, че хората са хранили животните с неподходящи храни).

Виж най-прохладните басейни, в които ще поискаш да се потопиш веднага (снимки долу):

Най-луксозните басейни, които те предизвикват да се потопиш в тях

Чинкуе Тере, Италия

7 известни дестинации, разрушени от туристите

Може би най-известният район на Лигурия, „Петте земи“, както е оригиналният превод на наименованието му от италиански, е препълнен с туристи (най-вече американци). Но докато хората доволно се препичат на слънце или се разхождат из живописните улички на селцата, те неминуемо оставят своят негативен отпечатък върху околната среда.

►►► 7 най-добри туристически преживявания за 2018-а

Най-вече страда инфраструктурата на селата, като данните сочат, че заради свлачища миналата година са били ранени няколко човека. В момента текат няколко инициативи, които имат за цел както да намалят трафика към района, така и да съберат средства за облагородяването му.

Венеция, Италия

7 известни дестинации, разрушени от туристите

Няма смисъл да обясняваме на какво се дължи вечната слава на Венеция. Кой не се е возил с гондола по чудните канали на града, кой не се е дивил на вековната му архитектура! Дотук добре, но има едно „но“.

Миналата година, 2000 местни жители излязоха на протест срещу разрастването на туризма и с искания за по-добри жилищни условия на коренното население. Причината за недоволството беше и замърсяването на околната среда, причинено от преминаването на огромните круизни кораби през територията на Венеция.

UNESCO обърна сериозно внимание на протестите. Съобщението на организацията гласи: „Невероятно високият брой туристи във Венеция е довело до наполовина функционална трансформация на града, включително подмяната на жилищна площ с такава с цел забавление или настаняване на туристи.“ От UNESCO предупреждават още за феномена с надигащата се вода, който частично е причинен от множащите се моторни лодки.


Виж ощеНово в Cosmo