Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

6 плашещи факта за храната в самолетите

 

Оценка: (0/5)

 
 

Моментът, който всички очакват още от качването си на самолета – тихото трополене на отрупаната с храни и напитки количка, бутана от стюардесите и стюардите.

6 плашещи факта за храната в самолетите

Най-накрая е време за похапване. Не, време е да се уплашиш. Ама наистина.

Интересни квартири в Европа, където с удоволствие да отседнеш (в галерията долу):

12 от най-странните квартири в Европа, в които наистина можеш да отседнеш

Ще разбереш защо, когато прочетеш фактите, които събрахме за храната в самолета. Повече от тях сериозно ще изненадат нищо неподозиращите пътешественици.

1. Храната вероятно е сготвена вчера.

Повечето ястия са предварително сготвени, обикновено до 12 часа преди времето за излитане. След това се замразяват по специална технология, съхраняват се в огромни складове и чакат да бъдат превозени до отредения за тях самолет.

В зависимост от дължината на полета, както и на дължината на закъснение на даден полет, храната остава на борда в замразено състояние за още 12 часа, докато членовете на екипажа не я извадят и претоплят.

2. Храната в първа класа всъщност не е толкова специална.

Поднесена изискано, храната в първа класа се приготвя от същите хора, както и тази в икономичната.
Поднесена изискано, храната в първа класа се приготвя от същите хора, както и тази в икономичната.

Ако пътуваш в икономична класа и мечтаеш за сочните пържоли, които се предлагат в първа класа, докато дъвчеш студения си сандвич, то спри да се ядосваш напразно. Самолетните компании сключват договори с шепа анонимни кетъринг фирми. Хората, които приготвят храната са едни и същи за двете класи. Видя ли, хората в първа класа не се хранят със супер изискани специалитети, сътворени от велики главни готвачи.

►►► Код червено: забранени предмети при пътуване

3. Храната в самолета никога няма да ти бъде особено вкусна.

Ниското атмосферно налягане и сухия въздух изсушават носната лигавица, което потиска вкусовите рецептори. Учените дори твърдят, че шумът също влияе на усещането за вкус – бръмченето на двигателите и климатика също разваля обяда/вечерята. Ето защо кулинарното гуру, Гордън Рамзи, който дълги години е работил за водеща самолетна компания, категорично отказва да се храни в самолет. „Знам къде е била храната и колко дълго време е отнело, за да бъде качена на борда“, коментира той.

Посети тези места, преди да са изчезнали от лицето на земята (снимки долу):

10 невероятни места по света, които да посетиш преди да изчезнат

4. В храната има една-две тайни съставки.

Солените храни, като прецелите, ти се струват по-вкусни, когато летиш.
Солените храни, като прецелите, ти се струват по-вкусни, когато летиш.

Имайки предвид горните фактори, не е чудно, че готвачите и учените се опитват да направят храната в самолетите малко по-апетитна. Най-важните подправки в случая са солта и пипера. Те се употребяват в по-големи количества. Новото откритие, което отключва „петия вкус“, който японците наричат умами. То се усеща, когато към храната е прибавен мононатриев глутамат.

►►► 7 пътешествия, които трябва да организираш още днес

5. Тя не е здравословна и е пълна със захар.

Хората губят способността си да усещат сладкия вкус, когато са на височина около 10 000 км. За компенсация, в порциите да се добавя допълнително захар. И макар ястията да изглеждат малки като количество, те са пълни с белите кристалчета. Професорът от Университета в Оксфорд, Чарлс Спенс, казва, че човек консумира средно 3400 ккал по време на дълъг полет – това се равнява на шест сандвича „Биг Мак“.

6. Не можеш да вярваш на водата.

Членовете на екипажите често се оплакват в медиите, че в голяма част от случаите съдовете за съхранение на водата не се мият никога. Водата в тях се претопля за приготовлението на чай или кафе. За съжаление, топлите напитки също не са особено вкусни - на тази височина водата завира при по-ниска температура, което не е предпоставка за най-чудесната чаша димящо кафе, например.


Виж ощеНово в Cosmo