Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Когато завистта се намеси в отношенията...

Росица Шишкова
 

Оценка: (5/5)

Мацките по принцип си падаме по конкуренцията. Но лошото е, че можем да развием една по-гадничка и коварна страна на завистта си – приятелската завист – и тя е способна да съсипе дори най-силните приятелски връзки.

Зеленооко чудовище между теб и приятелката ти?
Приятелската завист възниква, когато нещо необичайно страхотно се

случва на най-добрата ти дружка – получава работата на мечтите си или връзката й е повече от щастлива – и вместо да се радваш за нея на 100% както знаеш, че би трябвало да направиш, ти усещаш как в теб бушуват завист и възмущение.

Доста често в корените на завистта стои усещането, че си била предадена. Приятелката, която винаги си мислила за равна на себе си, сега е с няколко крачки пред теб. И понеже толкова много се отъждествяваш с близките си хора, техните успехи ти идват като неочакван удар и се чувстваш изоставена. В един момент започваш да се чувстваш застрашена и виновна и враждебността ти би могла доста да навреди на отношенията ви.

Контролирай щетите
За да укротиш завистта си трябва прецизно да определиш точно кои от постиженията на приятелката ти искаш да притежаваш и ти самата. И вместо да се криеш зад враждебността си, по-добре се възползвай от успеха на дружката си като мотивация и ти да направиш постъпки и да работиш по-усърдно за осъществяването на това, което желаеш.
Превърни завистта си в положителна мантра:
„Тя може да има страхотно гадже, но аз съм на по-готина работа от нея!“

Разкрита завистливка...
Естественият ти инстинкт те кара да прикриваш емоциите, които те разтърсват вътрешно, но най-вероятно приятелката ти вече е усетила, че нещо се случва с теб. Ако опиташ да бъдеш честна с нея, ще успее да разбере защо отношенията ви са така сложни напоследък.

Кристина (28 г.) решила да бъде искрена след цели седмици, в които криела емоциите си заради предстоящата сватба на съквартирантката си. „Пръстенът на безимения й ме побъркваше. Постоянно живеех в преструвки и се правех, че съм щастлива за нея, а всъщност единственото ми желание беше да съм на нейно място. В крайна сметка започнах да не издържам на това положение и една вечер на вечеря се разкрих. Обясних й, че ми е много кофти да й го казвам, но усещам невероятна завист от факта, че е на път да се омъжи. Вместо да откачи, тя беше наистина загрижена за мен и ме попита какво може да направи, за да се чувствам по-добре.“

Когато си от другата страна
Разкриването на завистта на приятелка може да бъде доста трудно, защото това най-вероятно е последното нещо, което би си признала пред теб (а ти не искаш да бъдеш прекалено самонадеяна). Ако все пак таиш подозрения, открий начин да ги съгласуваш с нея. Фраза от типа: „Не изглеждаш много щастлива, мога ли да помогна с нещо?“ би трябвало да свърши работа.

Най-често единственото, което би могло да излекува завистта и да възстанови приятелството между два жени, е времето. Ако обсъждането на проблема не подобри положението, направете си кратка почивка една от друга и оставете завистта да изчезне от само себе си. Истинските приятелства са способни да устоят на атаките на зеленоокото чудовище и с малко повече деликатност всичко ще се размине по-бързо, отколкото й трябва, за да си намери нова приятелка...

Прояви на приятелската завист
Злорадство: усещането, което изпитваш, когато симпатичен горещ обект заговаря приятелката ти, а не теб.

Злоба: завистта, която предизвиква рязкото издигане в служебната йерархия на добра твоя приятелка, докато ти сякаш си зациклила на едно място.


Виж ощеНово в Cosmo