Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Как да запазиш приятелството ви

Деница Колева
 

Оценка: (0/5)

Как да запазиш приятелството ви
Как да запазиш приятелството ви
Някъде бях чела, че приятелите не се получават даром, трябва да си ги спечелиш. С други думи, ще ти се наложи да се потрудиш, ако искаш да имаш близки хора. За да не се препъне лодката на дружбата ви в някой от подводните камъни, които винаги се появяват в отношенията, виж кои са горещите точки в живота и как да ги преодоляваш.

Университетът
Ина (20) открай време била последователна и упорита. Когато си поставела някаква цел, винаги я постигала. След като завършила училище, я приели да учи медицина.  Спечелила и стипендия и по всичко личало, че един ден от нея ще излезе блестящ лекар.

Когато видяла резултатите от класирането за академията, нямала търпение да се похвали на двете си най-близки си приятелки. Но останала неприятно изненадана, като установила, че те не само не били готови да споделят щастието й, но и дори откровено й завидели. Двете момичета не успели да влязат в университет. Едната щяла да остане да работи като продавачка, което правела и преди това през лятото, а другата още нямала творчески планове за себе си.

Тогава Ина не обърнала внимание на реакцията им. Успехът толкова бил завъртял главата й, че била почти в еуфория. Но когато след известно време дошла на себе си, осъзнала, че предишните й приятелки не си дават много зор да си общуват с нея. Вече било сложно да възстанови отношенията си с тях от ученическите години.

Съвет:
Понякога е по-лесно да подкрепиш приятел в беда, отколкото в радостта му. Почти всеки е готов да предложи рамото си, за да поплачат на него, но виж искрените (повтарям, искрените!) хора са онези, които ще се зарадват за теб и когато си щастлива. А това също се оказва проблем!
Ако си на мястото на Ина, пробвай да не осъждаш дружките си за проявата на малодушие. Разбира се, неприятно е, че някогашните ти най-близки хора днес завиждат за триумфа ти, но това е животът. Погледни философски на нещата и недей да ги съдиш прекалено строго. Никой не е идеален и всеки си има своите недостатъци. Постарай се да не късаш отношенията си с тях заради това, просто имай едно на ум. Избягвай да говориш постоянно за успехите си и по-добре помисли за техните интереси: поговорете за работата им, за новото телевизионно шоу или разнищете в детайли сладура на отсрещната маса. 

И още нещо. В подобни преходни моменти е важно да се научиш да не „класифицираш“ приятелите си: примерно – Петя е забавна, но вятърничава, Стела е отговорна, но без чувство за хумор и.т. н. Нали си чувала, че ако съдиш хората, няма да ти остане време да ги обичаш.

Кариерата
Антония (30) започнала работа още във втори курс. Позната на майка й я уредила като помощник в отдела за човешки ресурси в консултантска фирма и Тони се хванала с ентусиазъм да се доказва на новото място. Всеки ден четяла специализирани списания и книги за управление на персонала, взимала си допълнително работа за вкъщи, нагърбвала се и с ангажиментите на колеги.

След известно време усърдието и интересът й към професията били оценени от началството. Първо я назначили за мениджър, след това за старши мениджър, после станала дясната ръка на директора на човешки ресурси. А след пет години работа се сдобила с титлата началник на отдела. Нощуването в офиса станало нещо обичайно за нея.
Това, разбира се, се отразило на отношенията й с приятелите. Тони нямала никакво свободно време и перманентно отказвала поканите им за кафе, купони, кино, шопинг.  Дори пропуснала рождения ден на най-добрата си дружка, понеже трябвало да завърши един проект. Пък и как да издържи на ожесточената конкуренция, ако си ляга в два през нощта и губи ценно време в размотаване. Правопропорционално на напредъка в службата пораснало и чувството на самота.

Съвет:
Знаеш ли по какво приятелството прилича на бизнеса? За да процъфтява, е необходимо да му отделяш време и сили, точно както и в професията. Иначе няма да получиш резултат. Често сме готови да посветим цялата си енергия на покоряването на кариерни върхове, но не сме готови да отделим няколко часа за общуване с близките си хора. Много е вероятно след поредния отказ от твоя страна, приятелката ти да покани на кино не теб (тя вече почти на 100% е сигурна, че няма да се съгласиш като се оправдаеш колко си заета), а например своя колежка. И не забравяй простата истина: за да работиш добре, трябва и добре да почиваш, което е още по-приятно в готина компания. 

Бракът
Доскоро с приятелките ти не пропускахте да се развихрите в събота вечер в някой клуб, а сега с мъжа ти прекарвате уикенда на вилата на братовчед му. По-рано веднъж в месеца ходехте по женски извън столицата, наслаждавахте се на коктейли и флиртове с разни сладури. Но на годеника ти, естествено, такива забавления не са му по вкуса, и сега той с голямо удоволствие те води на тиймбилдингите на фирмата. Мда, по всичко личи, че не се вписваш в „моминския“ график на дружките си.

Съвет:
След брака животът обикновено се променя. И това е напълно в реда на нещата. Идва време да се търсят компромиси, за да няма обидени и наранени. Ето ти пример - един уикенд прекарваш с мъжа си на вилата, а следващия посвещаваш на приятелките си.

Богатството
Едно прекрасно утро се събуждаш в най-меката постеля на света и неочаквано в главата ти проблясва мисълта „Боже, богата съм!“. Няма значение как си се сдобила със завидно финансово състояние - с упорит труд или невероятен късмет. Това, че в момента си момиче с пари е хубаво. Но и тук не е изключено да се появят някои спънки в отношенията. Ако приятелките ти са със същите парични възможности като теб – добре, но ако не са?

Преди няколко години родителите на Пламена взели на заем крупна сума и основали строителна фирма. Бизнесът се разраствал и скоро те и единствената им дъщеря осъзнали, че спадат към категорията на заможните хора. Впрочем, основните харчове били дело на Пламена. Родителите й били свикнали на по-скромен живот от онова време, а „излишъците“ влагали в бизнеса. Дъщерята отдавна спряла да бърка имената на известните марки и луксозните курорти. Посещението на скъпи заведения й станало навик и ежедневие.

Само че при приятелките й не било така. Те не можели да си позволят да плащат по 50-100 лв. за обяд в ресторант всеки ден. Когато се разбирали да се видят в някое заведение, винаги изниквал въпросът в кое по-точно. Те предлагали любимото уютно и евтино кафене, а Пламена бърчела нос и обяснявала, че иска да прекара вечерта „красиво“ и в обкръжението на „свестни” хора. Скоро хората „втора ръка“ станали нейни бивши приятелки.
Съвет:
Много е важно да направиш така, че онази част от близкото ти обкръжение, която не разполага с толкова пари като теб, да се чувства удобно в компанията ти. Постарай се да не демонстрираш финансовото си превъзходство и да не навираш постоянно в очите на околните стила си и начина си на живот. Помни, че парите почти винаги променят човека или поне навиците му. Но все пак не е задължително веднага да демонстрираш новите си привички пред близките си. Разбира се, ако държиш да ги запазиш.

Детето
Валя (28) много искала да има дете, но не успявала да забременее дълго време. След месеци на изпитания, мечтата й най-накрая се сбъднала. Родила момченце и с мъжа й били на седмото небе от щастие. Приятелката й Николета, разбира се, също се радвала  по случай събитието, още повече че знаела прекрасно какви усилия струвало това на родителите. Но след известно време Ники забелязала, че общуването й с Валя силно се  е променило. При това не в добрия смисъл.

Младата майка говорела само и единствено за детето. Разказвала с часове на Ники за последователността на появата на всяко зъбче на малкия за три години напред, за скъпите памперси и детски храни, историята за това как му паднало пъпчето... Приятелката търпеливо слушала. Но когато тя искала да сподели с Валя успехи или проблеми, ставало ясно, че не може да я заинтригува с такива прозаизми.
Минало известно време и приятелките започнали видимо да се отдалечават една от друга. Валя все повече общувала с млади майки като нея.

Съвет:
Разбираемо се дразниш от факта, че след раждането на детето приятелката ти се е променила чувствително. Но ще ти се наложи да потърпиш известно време.

Не щадете усилия за запазването на отношенията ви. Интересувай се живо от „детската“ тема, помагай й доколкото и с каквото можеш. Сигурно не ти е много приятно да ходиш с нея и малкото й отроче в поликлиниката, но това е положението – ако искаш да имаш приятелка, трябва да даваш. В моментите, когато ти идва да й изкрещиш в лицето, че приказките й въобще не те интересуват, спомни си мъдрата мисъл: „Приятел е този, който винаги е на вашите услуги, дори с удоволствие да иска да се окаже на друго място.“


Виж ощеНово в Cosmo