Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Дръж под контрол приятелството ви

Елица Иванова
 

Оценка: (0/5)

Още от деца сме свикнали, когато най-добрата ни приятелка ни разочарова, да й хвърлим играчките, да си вземем обратно куклите и да побегнем разплакани. Вече си голямо момиче и е време да се изправиш лице в лице с проблемите...
 

Дръж под контрол приятелството ви
Дръж под контрол приятелството ви

 


Когато Дара* (25) видяла добрата си приятелка Мая* да пие кафе с жената, виновна за раздялата с бившото й гадже, се сринала. „Почувствах се предадена за втори път, но този път може би болеше повече“, казва Дара.

Дара ходела с гаджето си само 18 месеца, но с Мая били приятелки от близо 18 години. „Тя ми е като сестра. С нея учехме заедно в един клас, тя ми помогна да преодолея развода на родителите й, аз й помогнах да се справи с наднорменото тегло – казва тя. – И тя беше първата, с която споделих за изневярата на Боби*“.
Първото нещо, което хрумнало на Дара, било да отиде при тях и да им плисне чашите с вода в лицето. Вместо това тя побягнала в тоалетната и се разплакала. „Почувствах се ужасно, имах чувството, че целият ми свят се разпада!“.

Приятелите имат способността да ни нараняват най-силно, защото са важни за нас. За разлика от родителите, ние сами избираме приятелите си и при избора си не сме повлияни от хормоните (както когато си избираме гаджетата), а от ценностите и интересите, които споделяме.

Приятелите играят по-голяма роля в живота ти, отколкото предполагаш. Те ти помагат да не си изгубиш ума, карат те да се смееш и ти позволяват да бъдеш тази, която имаш нужда да бъдеш. С приятелките ти си давате една на друга такава сила и уважение, които никой друг не може да ви даде.  Оказва се, че комуникацията с други жени влияе благоприятно върху нашата емоционална стабилност. Едно американско изследване сочи, че женските приятелства ни помагат да контролираме стреса, защото при общуването се отделя хормона на спокойствието окситоцин, който от своя страна редуцира производството на хормона на стреса – кортизол. Компанията на приятелките ти може да ти помогне да свалиш високото си кръвно, да нормализираш пулса си и да преодолееш депресията. Според психолозите, с годините жените имат все по-малко приятелки. В периода след като завършим гимназията и преди да станем майки, че дори и след това, оставаме с по-малко приятелки и ни е по-трудно да си намерим такива. Това прави дружките, които имаме, много специални. Пазим ги ревниво, взискателни сме към тях и понякога им се обиждаме и за най-малките неща. Ако най-добрата ти приятелка предаде доверието ти, развали плановете ви за обяд, пошегува се с болното ти място, каже на друг нещо, което си споделила само с нея или отиде на дискотека, без да ти се обади, ще ти стане криво след това. Много често сме склонни да направим прибързани заключения и да нападнем приятел, когато се чувстваме изплашени или несправедливо обидени. Разочарованието, обидата, възмущението и болката могат да ни накарат да действаме твърде емоционално, но така няма да се справим с проблема, който се е появил. Въпреки че приятелката ти е сгафила и те е наранила, повечето приятелства си заслужават усилията по сдобряването.

След срещата си Мая отишла до тоалетната и намерила там Дара да чисти размазаната си спирала. След дълги уговорки успяла да я накара да седнат на кафе, за да й обясни случилото се. Мая си признала, че не е постъпила добре като е скрила от Дара. Но не го направила, защото се страхувала от реакцията й. Оказало се, че Мая и онази жена били на бизнес среща. Въпросната жена й се обадила, защото искала да рекламира във фирмата, в която Мая работела като рекламен агент. Тя знаела, че с Дара са приятелки, но се надявала личният им живот да не попречи на бизнеса. Освен това казала, че съжалявала за случилото се и че скъсала с Боби, когато разбрала, че е бил обвързан.

Преди сервитьорката да им донесе сметката, Дара се успокоила и осъзнала колко глупаво щяла да постъпи, ако била позволила на емоцията от бившата й връзка да развали бизнес срещата на Мая, особено по време на криза. „Радвам се, че не направих сцена, защото щях да оплескам всичко. Но съм сигурна, че има и по-добър начин да се справиш с тази ситуация“.

* Имената са променени


Виж ощеНово в Cosmo