Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Почина най-възрастният мъж, който щеше да изкачи Еверест

 

Оценка: (0/5)

Връх Еверест е предизвикателство за малки и големи.
Връх Еверест е предизвикателство за малки и големи. © iStock

Почина 85-годишният мъж, който се опитваше да си възвърне титлата като най-възрастния човек в света, покорил Еверест. Той е издъхнал в базовия лагер под върха тази сутрин.

Мин Бахадур Шерчан вече оглави този рекорд през 2008 г., когато беше на 76 години, но през 2013 г. мястото му зае 80-годишният японски алпинист Ючийро Миура.

Мин Бахадур Шерчан почина на 85 години, преди да постигне целта си.
Мин Бахадур Шерчан почина на 85 години, преди да постигне целта си.

Говорейки в интервю пред АФП по-рано тази година, старецът обяви, че отново може да достигне до най-високата точка на Земята. „Целта ми не е да разваля нечий друг рекорд, това не е лична конкуренция между хората. Просто искам да подобря своето собствено постижение“, каза той от Катманду през февруари.

Базовият лагер на връх Еверест се намира на 5380 м височина.
Базовият лагер на връх Еверест се намира на 5380 м височина.

Смъртта на Шерчан е вторият фатален край на пролетния сезон на Еверест, който се състои от края на април до края на май. Миналия месец там почина швейцарския алпинист Ули Щек почина миналия месец, който падна от стръмен хребет по време на изкачването.

Близо 750 души ще се опитат да достигнат върха до края на месеца.

Иначе алпинизмът е основен източник на приходи за бедния Непал, който е дом на 8 от 14-те върха на света, надхвърлящи 8000 метра.
 

Източник: бгнес
 


Виж ощеНово в Cosmo