Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Опасност: шоколадът е на път да изчезне

 

Оценка: (0/5)

Опасност: шоколадът е на път да изчезне

Най-лошата новина, сред не чак толкова важните (но все пак значителни) новини: шоколадът е застрашен от изчезване. Задава се шококалипсис!

Според репортаж на списание Business Insider, храната, която дава смисъл на ежедневието ти, може да престане да съществува заради глобалното затопляне. Повече от половината какаови растения, от които се приготвя шоколадът за целия свят се отглеждат в две африкански държави – Кот д‘Ивоар и Гана. Температурата, както и нивата на влажност и дъжд там са еднакви през цялата година – важно условие за жизнения цикъл на какаото. Но промените в климата вече са факт и какаото започва да загива. Репортажът посочва, че какаовите растения ще престанат да съществуват до 2050 година, което е само след някакви си 32 години.

Но преди да се затичаш към магазина, за да се запасиш с шоколад за следващите три десетилетия, чуй и една добра новина. Компанията MARS (производител на десертите Snickers, Mars, M&M и др.) работи съвместно с учените от Калифорнийския университет за разработване на технология, която ще спаси какаовите растения.

Иновацията се нарича CRISP и ако бъде пригодена за приложение правилно, би могла да направи какаото устойчиво за отглеждане при различен климат от сегашния. Технологията CRISP не е нова. Зад нея стоят множество научни постижения. Тя има способността да лекува генетични отклонения, включително на човешки ембриони.

Изглежда бъдещето на шоколада е в добри ръце. Силно се надяваме. А докато чакаме положителните (дано) резултати от CRISP върху какаовите растения, имаме извинение да си купим нещо сладичко. Ей така, за успокоение.


Виж ощеНово в Cosmo