Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Минусовите температури в Лапландия не спират гостите на Дядо Коледа

 

Оценка: (0/5)

Минусовите температури в Лапландия не спират гостите на Дядо Коледа

През последните дни преди настъпването на Рождество туристи от цял свят се стичат в Селото на Дядо Коледа – увеселителен парк във финландска Лапландия, където температурите падат до –15 градуса по Целзий.

Смразяващите температури в Рованиеми не спират посетителите, които искат да видят Дядо Коледа в действие.
Смразяващите температури в Рованиеми не спират посетителите, които искат да видят Дядо Коледа в действие.

Посетителите си купуват плюшени играчки и сувенири от скъпи магазини за подаръци, а брадат Дядо Коледа се радва на възхищението на стотици почитатели дневно през целия месец декември преди да отпътува на околосветското си пътешествие от долините на Финландия до небостъргачите на Ню Йорк и по-далеч, за да раздава подаръци.

Бебетата също празнуват Коледа - виж как в сладурската ни галерия долу:

Сладки снимки на бебета, празнуващи първата си Коледа

Стиснали скиорски шапки в ръце, посетителите търпеливо се редят на опашка, за да получат кратка среща с "Joulupukki" – финската дума за Дядо Коледа, и възможност за снимка, която заплащат в твърда валута.

„Виждали сме и други Дядо Коледовци, но те не бяха истински. Казаха ни, че този е истинският”, каза Мери Гледъл – 8-годишна туристка от британския Саутхемптън, която е дошла в увеселителния парк с родителите си, брат си и сестра си.

►►► 11 страхотни идеи как да опаковаш коледните подаръци

Местните хора вярват, че Дядо Коледа живее на тайно място сред заснежените борове на Северния полюс. Въпросът е – къде точно? От 2010 насам столицата на Лапландия Рованиеми се обяви за „официалния дом” на Дядо Коледа. Разположено на няколко километра от града, Селото на Дядо Коледа е точно пред бензиностанция.

Какво да подариш на Коледа на приятел пътешественик? Виж идеите ни в галерията долу:

20 страхотни коледни подаръци за пътешественици

Туристите бързат да прекосят Арктическия кръг, отбелязан с бяла линия, за да видят Дядо Коледа в дървената му къща с остър покрив. Но няма как да влязат в частното му жилище, защото Баба Коледа държи на личното пространство. В голяма приемна белобрадият старец седи в удобен стол до сандък, пълен с писма. Всяка година той има над 300 000 посетители – море от хора, което приема със смирение. „Много се радвам. Не съм изтощен, но от време на време се уморявам”, казва Дядо Коледа. А как се възстановява? „Обичам да си подремвам. След петнадесет минути сън всичко се променя”, признава добрият старец.

Елените на Добрия старец.
Елените на Добрия старец.

Тридесетина годишните японци Шизука Кавахара и Саки Итои са летели повече от 24 часа, за да прегърнат Дядо Коледа за няколко секунди – неповторим момент, запечатан със снимка, направена от елф. Цената на снимката тръгва от 30 евро. Снимането със собствен фотоапарат е забранено и би развалило магията на момента, казва завеждащият персонала в къщата.

►►► Апетитни храни, с които да пребориш коледния стрес

Братчето на Мери Гледъл – Хари, който е на четири години и половина, се приближава към Дядо Коледа без да се плаши. Веднага изрежда какво иска за Коледа: трансформърс и още трансформърс, преди недоверчиво да се здрависа с Дядо Коледа. „Ами ако и той не е истинският Дядо Коледа?”, пита загрижено Хари. Нетърпелива да сложи нещата на местата им и да оправдае дългото пътуване, майката на Хари бързо го уверява, че тумбестият облечен в червено мъж е този, който трябва да е.

Минусовите температури в Лапландия не спират гостите на Дядо Коледа

След обиколка из магазина, който продава ръчно изработени лапландски емблеми и тонове сувенири, семейството се връща на площада в Селото, заобиколен от дървени къщи, а от високоговорители се носят коледни песни. В тази зимна страна на чудесата туристите могат да се повозят и в шейна, теглена от елени. Снежно „сафари” по маршрут от 400 метра струва 14 евро за дете и 18 за възрастен – екзотично преживяване за много чужденци, които откриват красотата на арктическите пейзажи, обагрени в розова светлина. Температурата от –13 градуса по Целзий не обезсърчава решителните посетители, „опаковани” в скиорски костюми.

Празничен грим от звездите - 13 идеи в галерията долу:

13 празнични идеи за грим от Инстаграм звездите

Сбъдна се всичко, което са ми разказвали през детството”, казва Перпетуа – туристка от Дубай, която описва като „същински рай” промяната от целогодишния пустинен климат. „Очаквахме магия и я открихме”, добавя Макс – италиански турист.

„Всичко изглежда вълшебно, светлините, мястото, всичко наоколо”. Но 24-годишната Мириана – италианка, която е на образователен обмен в Южна Финландия, не е толкова убедена. „Мястото наистина е хубаво. Но въпреки това ми се струва, че е малко прекалено комерсиализирано”, отбелязва тя.

Източник: бгнес


Виж ощеНово в Cosmo