Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Изясниха защо кулата в Пиза не пада

 

Оценка: (0/5)

Изясниха защо кулата в Пиза не пада

Група италиански изследователи разкри дългогодишната тайна на устойчивостта на наклонената кула в Пиза, съобщава на сайта си Бристолския университет.

Виж кои са най-цветните места по света в галерията долу:

Най-цветните дестинации по света

Въпреки 5-градусовия наклон, 58-метровата кула от 1280 г. е преживяла най-малко четири силни земетресения.

Изучавайки особеностите на ландшафта и строежа на архитектурния феномен, учените от университета Рома Тре са установили, че устойчивостта на кулата се осигурява от ефекти, свързани с динамичното взаимодействие „съоръжение-грунт“.

Изясниха защо кулата в Пиза не пада

Хората се снимат пред кулата от дълги години - този кадър е от 1950 г.

Значителната височина и твърдост на кулата си взаимодействат с мекия грунт в нейната основа. Благодарение на това архитектурното съоръжение не влиза в резонанс със земята по време на трусовете, смятат изследователите.

„Иронията е, че почвата, която е принудила кулата да се наклони, в същото време й помага да преживее сеизмичната активност“, отбелязва професорът от Бристолския университет Милонакис. Кулата в Пиза е камбанария на католическата катедрала Duomo Santa Maria Assunta.

Източник: бгнес


Виж ощеНово в Cosmo