Lady Popular Cosmopolitan

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах

40 години без Краля на рока – Елвис Пресли

 

Оценка: (0/5)

40 години без Краля на рока –  Елвис Пресли
 © Getty Images

Един ден в края на 60-те години. Журналистът от „Тайм“ Ричард Клърман говори с Ленърд Бърнстейн, легендарния композитор и диригент на Нюйоркската филхармония.

Елвис Пресли - казва Бърнстейн - е най-голямата културна сила на 20-ти век. Изненадан, Клърман пита: - Ами Пикасо? - Не, това е Елвис - настоява Бърнстейн. Той донесе ритъм на всичко и промени всичко - музика, език, дрехи, изобщо нова социална революция. И много други неща, всъщност.

Елвис винаги е бил неоспоримият Крал на рока за милионите си фенове.
Елвис винаги е бил неоспоримият Крал на рока за милионите си фенове.

40 години след смъртта на Пресли на 16 август 1977 г., в спалнята на горния етаж в „Грейсленд“, имението му в Мемфис, революцията, която Бърнстейн припомни, продължава да се разгръща. С приблизително 1 милиард продадени албума, това е най-успешно продаваният солов музикален изпълнител на всички времена.

Почитателите си спомнят за Елвис преди 10 години, когато се навършиха 30 години от смътта му.
Почитателите си спомнят за Елвис преди 10 години, когато се навършиха 30 години от смътта му.

През 2016 г. е бил четвъртата най-печеливша звезда в САЩ, а преди него са само Майкъл Джексън (който някога имаше връзка с дъщерята на Пресли), карикатуристът Чарлс Шулц и голф играчът Арнолд Палмър.

Цели легиони от фенове - много от които са родени, след като кралят е бил намерен безжизнен, поел свръхдоза опиоиди - го третират като Христова фигура - мъж, роден на ръба, който привлича страхотни последователи и за който някои все още вярват, че е жив.

В музиката и филмите, а дори в личния си свят в Грейсленд и в Лас Вегас, певецът е бил предшественик на ерата на реалността, в която знаменитостите играят невероятна роля във въображаемия живот на своите фенове. Затова - преди Диана, преди Майкъл, преди Ким, преди Тръмп, имаше Елвис!

Източник: бгнес


Виж ощеНово в Cosmo