Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Велики нумеролози

 

Оценка: (0/5)

Нумерологията води началото си от древните култури на Гърция, Китай, Рим и Египет. Освен това по един или друг начин е свързана и с еврейските, християнските и мюсюлманските традиции. Дори древногръцкият философ Платон приема магическата теория, че числата крият определени отговори за разрешаване на голяма част от природните мистерии.

Велики нумеролози


Астролозите говорят за Ерата на Водолея като за период, през който хората стават по-открити към по-далечни перспективи и страхотни промени. Говори се, че тази ера ще продължи през следващите две хиляди години, а за неино начало се приема новото хилядолетие. През тази астрологическа ера, която съответства на новия милениум, нумерологията се превръща във важна система за интуитивно разбиране и психологическо себепознание.

Връщайки се в самото начало няма как да пропуснем името на гръцкия математик Питагор (Сещаш ли се за Питагоровата теорема? Да, става дума за същия човек!). Всъщност, Питагор е смятан за бащата на нумерологията. Убеден, че природата е съвкупност от нумерологични взаимовръзки, а божествените закони са предопределени и точни, той вярва, че всичко това може да бъде пресметнато благодарение на числата. Затова разработва „науката на имената и цифрите” ръководен от идеята, че животът има система и ред. Вярата на Питагор, че числата са мерната единица за форма и енергия в света, го отвежда до системата на нумерологията. А едно от най-големите нумерологични наследства, които той оставя след себе си, е теорията, че цифрите от 1 до 9 са символичното представяне на деветте етапа от човешкия цикъл на живота.

Велики нумеролози


В началото на 1900-те години запалената студентка Ел Доу Балие, която изучава Библията, както и трудовете на Питагор, Платон и други философи, представя свое модерно виждане за системата от числа, базирана на изследванията на Питагор. Д-р Джулия Сетън пък, модернизира името на тази наука, за да започне да бъде наричана, както е известна до наши дни, а именно „нумерология”.

В началото на двадесети век група жени от южна Калифорния започват задълбочено изучаване на Питагоровите теории под ръководството на Джуно Джордан, дъщерята на д-р Джулия Сетън. Така се сформира калифорнийският институт за нумерологични изследвания, който в продължение на 25 години изучава всеки аспект и нюанс на нумерологията. Макар да е стоматолог, д-р Джордан продължава да изучава и да пише за нумерология до края на живота си, който приключва едва 2 месеца преди да навърши 100 години.

Едно от най-важните неща, които трябва да запомниш за нумерологията, е, че тя е система от символи. Това означава, че числата сами по себе си не притежават магически сили, които карат нещата да се случват. Същевременно, както самата д-р Джуно Джордан разяснява „числата не лъжат“.

 


Ново в Cosmo