Стани доброволец в Литва и помагай на деца

Доброволчеството е израз на емпатия към заобикалящия ни свят, на солидарност и съпричастност към решаването на различни обществени проблеми и каузи.

Доброволчеството е израз на емпатия към заобикалящия ни свят, на солидарност и съпричастност към решаването на различни обществени проблеми и каузи. 

То показва нашата способност и отвореност да чувстваме и да реагираме с искрена доброта, както и готовността ни да зачитаме мнението, желанията и потребностите на другите.

Доброволчеството е отражение на вътрешния ни мир и вяра, че зависи от всеки от нас тук и сега светът да стане по-красиво и по-желано място за живеене. Положените усилия и труд са сигурен начин човек да постигне и лично удовлетворение и щастие. Освен с овладените познания и умения, доброволците неизменно стигат до убеждението, че когато помагат на другите, всъщност много помагат на самите себе си. Така откриваме безценен смисъл в живота си – да правим нещо значимо за себе си и за другите, да оставим нещо значимо след себе си.

Постоянен източник на възможности за всеки един на възраст от 17 до 30 години да бъде доброволец в Европа е Европейска доброволческа служба (ЕДС) – една от дейностите от програмата Еразъм+ Младежта в действие на Европейската комисия. Фондация СМАРТ е една от акредитираните организации да работят по ЕДС. От неправителствената организация съобщават, че в момента спешно търсят двама души за одобрени и с отпуснато финансиране проекти в Литва.

Единият проект е във втория по големина град в Литва – Каунас.  

Там работата на доброволеца ще е в отдела за рехабилитация на деца към клиниката „Lopšelis“, като основната му задача ще е грижата за създаване на благоприятни условия за тяхното физическо, емоционално и психическо развитие, както и за тяхната социална адаптация. Този проект вече е в ход, така че, който го избере, трябва да има готовност да замине веднага. Продължителността му е до 01.08.2015 г. (почти 11 месеца).

 

Вторият проект ще се осъществи в периода от 01.10.2014 г. до 01.06.2015 г. (9 месеца) в малкото, но китно литовско градче Кайсиадорис.

Там задачата на доброволеца ще е да работи с деца в неравностойно положение, да организира игри и различни мероприятия за тях.

И в двата случая в хода на проектите доброволците имат възможност да научат езика, културата и традициите на Литва. Престоят им е финансово обезпечен. И двете предложения предполагат незабравими и ползотворни изживявания, които, освен всичко друго, променят перспективата и отношението към себе си, живота, ценностите, приоритетите.

Освен желание за работа с деца и подход към тях, всеки, който прояви интерес да се включи в някой от тези два проекта, е необходимо да изпрати CV и мотивационно писмо на английски език възможно най-скоро на volunteers@smart-f.eu. Кандидатурите за този проект ще бъдат преглеждани и одобрявани по реда на тяхното постъпване.

Повече информация:

за проекта в Каунас има на http://smart-f.eu/events/event/evs-in-lithuania-1/

за проекта в Кайсиадорис – на http://smart-f.eu/events/event/evs-lithuania-2/.