"Сега се движим" стартира в България

Най-голямата европейска обществена кампания за физическа активност и спорт!

 
Най-голямата европейска обществена кампания за физическа активност и спорт!

MOVE Week (25 септември-9 октомври) е част от най-голямата европейска обществена кампания за физическа активност и спорт-NowWeMOVE (Сега се движим).

В цялата страна ще има спортни активности,за които знаем какво са: зелен фитнес, зумба демонстрации, флаш моб и плувен маратон, като и такива,за които само сме чували:City Run, функционални тренировки, уроци по паркур и слаклайн.
Ласка Ненова е координатор на MOVE Week за Европа и България. Усилията ѝ са насочени към това хората да бъдат активни и да постигат нещата, които желаят благодарение на собствените си усилия.Тя може да ни каже как да намерим време за да се движим, когато ни се струва, че го нямаме. И как да избегнем обездвижването в офиса.

Колко минути на ден движение са достатъчни, за да се поддържа форма?

Ако искаш да си бикини състезател, ще ти отнеме часове усилени тренировки всеки ден. Ако искаш да си здрава и да имаш добре функциониращо тяло, е добре да намираш време за тренировка всеки ден, а и през целия ден да намираш причини да си физически активна – да ходиш на работа пеша, да изведеш детето в парка, да използвш стълбите вместо асансьора.

 

Ако сме заковани за бюрото, какво можем да направим, за да не се обездвижим?

Можеш да включиш движението в дневния си график - така както правиш с всичките си срещи, телефонни обаждания и важни задачи. Да си активна през деня e важно. Съществуват различни начини, но тези, които ние практикуваме в нашия офис, са:

- на всеки 90 минути (имаме си таймер) задължително ставаме от бюрата и правим леки разтегателни упражнения.

- Добри упражнения, особено за седящите професии, са клековете - нямате нужда от специални условия, за да направиш 5 до 10 полуклека. Е, да, колегите може и да те гледат странно, но пък може и те да опитат.

- Стълбите са много добро безплатно упражнение – за 5 минути успяваш да раздвижиш цялото тяло и да прочистиш мозъка си от задачи.

- Други лесни упражнения са: лицеви опори на стената или на бюрото, леки махове с крака напред и назад, маршируване на място с високо коляно.

 

Има ли смисъл да се спортува само веднъж седмично?

Има смисъл, защото поне се причинява някакво по-различно усилие на тялото. Но веднъж седмично е крайно недостатъчно за цялостното подобряване и преодоляване на проблемите и негативите от многочасовото седене.

 

По кое време на деня е най-ефективно спортуването?

Съществуват различни подходи и мнения, но всеки индивидуално избира времето за себе си спрямо своя ритъм. Ние живеем в забързано ежедневие. Ако трябва сутрин да станеш, да приготвиш децата за училище, да приготвиш себе си за работа - дали това ще е най-ефективното време за тренировка?  Не, това само ще те  напрегне допълнтително – тогава вечерта ще бъде по-подхящото време от деня. Според мен ефективността зависи от желанието на трениращия, неговите цели, неговия работен и домашен график. Най-доброто време е това, което не ти причинява допълнителен стрес.

 

Виждат ли се резултати след кампаниите NowWeMove?

Аз твърдо мога да кажа - да. Малки са, промените се случват бавно, но резултати има. Ще дам пример от моя роден град Пловдив. Миналата година имахме демонстрация по StreetFitness. Събитието беше подпомогнато от нас, но основно организирано от млади хора. В края на събитието се стартира подписка за изграждането на повече площадки за StreetFitnessв Пловдив. В момента само една година след тази демонстрация младите хора успяха да убедят Общината да отпусне места и средства за изграждането на повече от 24 такива площадки. Това е само един град и само един пример.

 

Какви нови активности ще има тази година?

Ще имаме повече включени в инициативата градове - миналата година бяха 26, тази година се опитваме да ги направим 60. Също така искаме да включим в инициативата и училища. Миналата година имаше няколко училища в цяла България - сега те са ни приоритет, защото промяната в нагласите трябва да започне още от детска възраст.