Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Защо мъжете изневеряват?

Александър Донев
 

Оценка: (5/5)

Попитайте жена, на която са й изневерили, защо мъжете правят такива неща, и тя едва ли ще остави ефира свободен за повече от секунда. Тирадата в тоналност „защото са говеда“ не ви мърда. Тези думи може и да са резултат от вгорчено настроение и излъгано доверие, но със сигурност не са далеч от истината. Желанието да си легнем с колкото е възможно повече жени, е дълбоко закодирано в гените ни. Както казваше една героиня в розов роман: „Мъжете имат нужда само от четири неща: храна, покрив над главата, вагина... и непозната вагина.“

Тази теория може и да обяснява вродената ни склонност да кривваме встрани от правия път, но не дава задоволителен отговор на въпроса защо някои мъже изневеряват, а други – не. Не всички се държим свински или поне не през цялото време. Някои от представителите на нашия пол са напълно способни да останат верни на партньорките си за доста продължителни периоди.

Поддръжниците на тезата за „непознатата вагина“ сигурно биха казали, че има само две причини да спазиш обета си за вярност: нямаш привлекателни възможности или те е страх да не те хванат. Според циниците ако един мъж разполага с шанс да прави секс без риск от залавяне, той не би го пропуснал, дори ако любимата му жена ражда в съседната стая.
Решавам да изпробвам това твърдение на мой добър приятел, който допреди няколко години беше виден столичен плейбой, но сега вече има щастлив брак. „Е, добре де – питам го – ако някаква суперяка мадама, топмодел, ти предложи да се повъргаляте в чаршафите за една нощ, без никакви ангажименти, ти няма да откажеш, нали?“

„Напротив - отговаря той. - Това че мъжете едва ли не нямат избор, защото били генетично програмирани да разпространяват семето си, са пълни глупости. Абсолютно калташко извинение, което сме си измислили, за да оправдаем чукането на чужди жени. На мен ми е биологично заложено да акам в гората, но това не означава, че не мога да използвам тоалетна. Разбира се, че може и да се изкуша (това е човешко), но смятам, че съм цивилизован мъж и съвестта няма да ми позволи да се поддам.“

Звучеше много убедително, докато не си припомних, че предпоследната му сериозна връзка завърши с гръм и трясък, когато приятелката му разбра, че й изневерява. Редовно. „Това не е същото – уточнява той. - Ние не бяхме женени.“ Аха. Ясно.
Щом се стигне до това кое поведение представлява изневяра, повечето мъже поставят летвата доста високо (или може би ниско?) Веднъж видях един сгоден познат да излиза от клуб с друга жена. Той ми обясни, че бъдещата му съпруга е в командировка. „Щом не сме в един и същи град, значи не се брои.“ Списъкът от неща, които „не се броят“ според импровизираното проучване, което направих по темата в моята мъжка компания, включва: френска любов, анален секс и дори пълно проникване, стига да не свършиш. Или поне не в нея...

И така, защо мъжете не могат да бъдат моногамни? По мое мнение ние умеем прекрасно да потискаме желанието си за „непозната вагина“, когато знаем, че жената до нас го заслужава. Особено ако сме подпомогнати от здравословния си навик да гледаме порно в разумни количества. Само че това важи за ограничена продължителност от време. След 10-ина години въздържание намразваме половинките си, задето ни принуждават да обръщаме гръб на това, което себеласкателно определяме като безброй отворени врати.

Преди да ме освиркаш, позволи ми да подкрепя позицията си с малко статистически данни. Според скорошни социологически изследвания по-малко от половината жени на възраст над 30 години имат желание за редовни сексуални контакти с партньора си, ако са заедно повече от четири години. За сравнение 70-80% от мъжете запазват мераците си непокътнати, независимо откога са в двойка. И в крайна сметка изневеряват напук на дамата, която ограничава свободата им.

Може би решението на проблема е така наречената „отворена връзка“. Но за повечето мъже очеизвадния недостатък на такава уговорка е, че те не искат тяхното момиче да спи с някой друг. Във Франция и Италия са установили нещата по един перфектен начин – там мъжът може да има цяла поредица от любовници, а жена му просто не им обръща внимание и се радва на законния си статут. Безсмислено е да уточнявам, че много малко българки биха толерирали подобно положение (единственото изключение, за което се сещам, е Христина от приморското семейство на щат в Big Brother, но тя по принцип си е сбъркана, така че няма смисъл да я коментираме). И въпреки че можех да си представя какво ще последва, реших да обсъдя темата с моята съпруга. Тя ми обясни, че ако аз мога да правя секс извън брачното ложе, тогава същото ще важи и за нея. И добави, че за жените е много е по-лесно да си намерят желаещи кандидати, отколкото за мъжете.

Искаш ли да отидем в кварталното барче и да видим на кого ще му се отвори парашутът първо – на теб или на мен?
Не го взимай толкова насериозно - заекнах притеснено.
Не, всъщност като се има предвид какви са сравнителните ни нива на привлекателност, така няма да е много честно. За да ти дам равен старт, ти можеш да тръгнеш сега, а аз ще се появя пет минути, преди заведението да затвори.

Права си - промърморих. - Със сигурност ще се представиш по-добре от мен.
Защо си още тук – продължи тя без капка милост. - Губиш ценно време.
Избягах навън и потърсих убежище в едно кафене. Сам и напълно пречистен от всякаква мисъл за свалки. Свободата ми бе отложена за друг ден.


Виж ощеНово в Cosmo