Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Защо любовният ти живот се нуждае от дигитален детокс

 

Оценка: (0/5)

 
 

Мобилните телефони се намъкнаха в отношенията под благозвучното мото „Колко е хубаво винаги да имаме връзка!“ и постепенно получиха неоправдана власт. 

Защо любовният ти живот се нуждае от дигитален детокс

Cosmo изясни как и защо си струва да се справиш с този „трети излишен“.

Спомняш ли си филма Апартаментът с Венсал Касел и Моника Белучи? Героят не получи телефонния номер на момичето, двамата изгубиха дирите си, животът им тръгна надолу. Колко хубаво, че тази история никога повече няма да се повтори! Днес можем за 10 минути да намерим всеки в социалните мрежи, да срещнем бъдещия си мъж, без да излизаме от дома си, да виждаме, слушаме и усещаме любимия (има технологии за това!), дори той да е на другия край на земята.

Виж как се държат различните зодии онлайн (в галерията долу):

Как флиртуват различните зодии онлайн

„При здравата връзка технологиите позволяват да се поддържа по-разнообразна комуникация между партньорите – твърди Олег Шмирин, клиничен психолог, философ и изследовател. – Освен това за всеки един от нас те играят ролята на убежище, на място, в което съвременният човек може да се скрие от неприятностите в реалния живот, да намери съвет и поддръжка, стимули, за да върви напред. С тях самото съдържание на социалното битие става по-прозрачно и плътно.“

Изследването на психолога Ран Уей от Университета в Южна Каролина потвърждава мнението на експерта: благодарение на смарт телефоните хората общуват често, получават повече одобрение и в резултат – се чувстват нужди и любими.

►►► 9 знака, че си зависима от мобилния си телефон

Но всеки медал си има обратна страна. Тясната връзка, която можем да поддържаме онлайн, на практика само създава илюзия за общуване. Ти изпращаш смешна картинка и в отговор получаваш „:)))“, но дори не знаеш събеседникът последвал ли е линка – и все едно ти си говориш сам със себе си. Цифровите съобщения са фаст фууда в света на комуникацията. Те запълват пространството, без да оставят място за пълноценен контакт, не насищат и емоционално. Това пречи да се установи силна, дълбока връзка.

Защо любовният ти живот се нуждае от дигитален детокс

Когато разпределят психолозите Андрю Пшибилски и Нет Вайнщайн (от университета в Есекс, Англия) в двойка с непознати, за да обсъдят различни теми, и ги молят периодично да се разсейват, чатейки с някого другиго, то става ясно: хората така и не са успели да проведат нормален диалог, да почувстват интерес към събеседника си и като следствие – да усетят поне някаква привързаност.

46% от регистрираните в Badoo са заявили, че прекомерното използване на мобилни устройства вреди на отношенията им

Психолозите тръбят, че мобилните технологии все по-често се превръщат в ябълка на раздора и в установените отношения. Едно от честите оплаквания звучи така: „Мъжът ми всяка вечер рови в таблета, семейството не му е интересно“. Тук става въпрос за зависимост, която измества от живота на партньора всичко останало. Но не е разумно да приписваме всичко на продукцията на Силициевата долина. „Това е все едно да обвиниш бутилката, че е виновна за нечий алкохолизъм – казва гещалт терапевтът Юлия Присяжнюк. – Дигиталната зависимост не е причина, а следствие. Тя се появява, когато в отношенията има празнина и се стреми винаги да бъде запълнена с нещо. Истинската причина е, че двамата не искат или не могат да общуват помежду си“.

►►► Виж тук 13 онлайн типа мъже

Другият проблем, заради който хората се обръщат към специалистите, звучи така: „Отношенията ни изгубиха нещо ценно“. На тях им се струва, че чувствата им вече не са толкова силни, а прекараните вечери заедно не радват така, както преди. „Хората си чатят по цял ден помежду си и не бързат да се прибират по домовете си, за да споделят как е минал денят им – коментира психологът и коуч Марат Муратов. – Фактът, че партньорите са в постоянна връзка, разрушава здравата дистанция. Не можем да започнем да си липсваме, а това е много важно, особено за мъжете. Така е устроена психиката им – възбудата е пряко свързана с лекото усещане за недостъпността на обекта на страстта.“

Хороскоп на любовният ти живот (в галерията долу):

Как водиш любовните си връзки според зодията ти

Скъпи, разкарай телефона!

30% от попитаните са готови да отговорят на съобщение дори по време на секс, гласи изследване на Gadgetology.

Защо любовният ти живот се нуждае от дигитален детокс

Ако ние се хващаме за мобилния телефон в момент на близост, то какво да кажем за обикновените срещи и вечерното гледане на сериалите? А това е силен удар по съвместното бъдеще.

Психологът Шалини Мисра и нейните колеги от от Вирджинския политехнически университет дори са измислили термин „ефектът на айфона“. Той означава влошаване на отношенията в присъствието на мобилните устройства. Мисра е на мнение, че телефоните фрагментират съзнанието, защото разделят вниманието между два свята – реалния, добре познат и заради това скучен, и невидимия, вълнуващия и откриващ неочаквани възможности.

►►► Не позволявай на смартфона да съсипе връзката ти

Спомни си колко се оживява лицето на приятеля ти, когато в стаята се разнесе звукът от получаването на съобщение в WhatsApp, и как помръква твоето. Група учени от Канада и Африка доказват, че използването на смартфона, без сериозна необходимост, редом до друг член от семейството, го фрустрира и му носи усещане за изоставеност. „Спокойно кажи на мъжа си, че в такива моменти се чувстваш самотна, без да изброяваш всички подобни случаи – съветва Марат Муратов. – И веднага му предложи да играете по правила. Например, докато сте заедно, сложете телефоните си по средата на масата, един над друг. Който пръв пипне слушалката, губи – и трябва да изпълни едно желание на другия. Ние така правим с приятелите. Това е изход!“

Как да защитиш отношенията

Не е важно дали сте заедно от години, или току-що сте се запознали. Обсъдете го!

Защо любовният ти живот се нуждае от дигитален детокс

Колко често, кога и колко можете да използвате смартфоните си, когато сте заедно, за да не влияят те на степента на близостта? Кои зони в дома и време в денонощието можете смело да посочите като свободни от телефони, таблети и тем подобни? Забранено ли е използването им в колата? А по време на вечеря? Какво в онлайн общуването ви имате право да пазите за себе си? Ако единият от вас в присъствието на другия си пише с някого, длъжен ли е той да каже с кого? Кое от общуването с виртуалния познат се възприема като изневяра? Знаете ли си паролите в личните профили? Къде според всеки от вас са границите между личния и публичния живот? Можете ли да публикувате общи снимки в Instagram? Да споделяте подробности от биографията на другия? Да искате мнението на приятели за проблеми, които са възникнали във връзката ви?  

►►► Какво "да" и какво "не" в онлайн флиртовете

Три съвета, които ще направят общуването ви по-доверително и интимно

1. Често ползваме мобилните устройства от скука и това е повод да се замислим за качествено прекараното свободно време. Когато си вкъщи, изключи звука на телефона и кажи на приятелите си след колко часа да не ти звънят. Купи си обикновен будилник, така няма да се съблазняваш да взимаш телефона в леглото.

2. Ако през деня двамата често си пишете мили есемеси, започнете да си общувате с камера. По-добре да звъннеш веднъж и да почакаш до довечера, за да разкажеш как е минал денят ти подробно, а на сутринта да сложиш бележка в джоба на любимия си.

3. Ето какво е по-добре да не правиш през чата: да се обясниш в любов, да съобщиш за бременност, да говориш за сериозен здравословен проблем, да го зарежеш, да молиш за прошка. Но пък да споделиш своя смела сексуална фантазия... този формат подхожда идеално.

Лошите качества на ергените - провери какви са те в галерията долу:

Как биха изглеждали Дисни принцовете, ако бяха истински мъже

Ще бъдеш ли третият?

Флиртът с онлайн познати на фона на напълно реални отношения изглежда безопасен начин да повдигнеш самооценката си. Но няма ли да навреди това на връзката ти?

Защо любовният ти живот се нуждае от дигитален детокс

Ние не деинсталираме приложенията за запознанства, дори когато вече се срещаме с някого. „Защо? Нека си стои!“ Илюзорният шанс лесно да намерим „нещо по-добро“ грее душата. Струва ни се, че в телефона има не по-малко достойни. Неволно си задаваме въпроса: „Толкова ли е добър този, с когото съм в момента?“

►►► 10 онлайн тактики за свалки от Кибер Казанова

„Виртуализацията на запознанствата поражда илюзии: броят на потенциалните партньори по света е огромен и да се смени един с друг при необходимост не представлява никаква трудност“ – потвърждава доцентът от катедрата по приложна политология Ирина Сохан, която изучава културата на ежедневието. Ние се сблъскахме с „парадокса на избора“ в действие: гледайки това, от което никога няма да се възползваме, преставаме да ценим даденото ни тук и сега. Не пазим чувствата, отказваме да решаваме съвместните проблеми, търсим щастие в интернет, вместо да го строим тук и в настоящия момент.

На пръв поглед изглежда, че виртуалният флирт няма последствия: нито риск от бременност, нито улики. Знаейки как да премахнеш историята на чата, всичко е наред. И наистина изследователят Беатриц Майлем открива: 83% от онлайн неверниците, които имат връзка, са на мнение, че това е безобидно занимание. Но така ли е наистина?

10 типа ергени и техните лоши качества

Професорът по психология Мартин Граф от университета в Южен Уелс ни дава резултатите от допитвания: мъжете ревнуват от онлайн изневярата също толкова силно, колкото, ако тя се е случила в семейното ложе, а жените виждат в нея сериозна заплаха за чувствата.

Да допуснем, че връзката с човек в интернет остане тайна. Тогава какво? Вашите отношения все едно ще пострадат. 52% от любителите на онлайн секса губят интерес към истинската близост и трудно се възбуждат, а чувствата им стават вяли – това са изяснили в Американската асоциация по семейна терапия.

Мнението на психолога

Защо любовният ти живот се нуждае от дигитален детокс

„Когато пациентите ме попитат как да гледат на онлайн изневярата, отговорът ми винаги е един и същ – споделя психологът Татяна Жабарова. – Флиртът в м режата не е причина за раздяла, но винаги е очевиден повод да се замислиш за качеството на реалните отношения, които имаш в момента. Когато флиртуваме, дори да е с непознати хора, ние винаги допускаме възможността да изневерим в реалния живот. Може да си казвате колкото искате, че това е само безобидно развлечение, но в подобно поведение прозира незрялост, нежелание да поемеш отговорност за построяването на реалните отношения с човека до теб. Ние не сме направили крайния избор и позволяваме на странични хора да обезценяват връзката, наложила се в реалността“.

30% от хората, ползващи приложения за запознанства, са женени, става ясно на конференцията IDATE през 2014 г.

До какво води онлайн любовта?

Според данни на Statistic Brain, 20% от двойките са се срещнали в Мрежата. Цифрата не е чак толкова голяма за века на технологиите. Защо?

Връзките, започнали с чат, се разпадат с 28% по-често през първата година, отколкото тези, при които искрата е пламнала по време на среща на кафе, изясняват психолози от Мичиганския държавен институт. За това има няколко причини.

Първата – грешка на възприятието. Онлайн ние избираме един друг рационално, оценяваме параметрите „ум, чест, съвест“, но изпускаме физиологията, точно тази „химия“, която е от решаващо значение. Причина втора – лъжата. Повечето хора, макар и малко, изкривяват данните в мрежата, а активното саморедактиране те представя в очите на другия излишно съвършен и задава нереалистични очаквания от срещата.

►►► Защо да не го следиш онлайн при първа среща

Освен това онлайн романът изглежда по-ярък от обикновения. Той е силно ограничен от средствата за връзка, а това подклажда интереса. В него няма задължения, битовизми, сериозни поводи за разочарование. Той оставя много, дори прекалено много място за въображението. „В интернет можеш да получиш каквото искаш от когото поискаш, без много труд – признание, комплименти, съчувствие – казва Даря Панина, психолог и психоаналитик. - Но след срещата с новия познат в живота, често ни очаква огромно разочарование. До този момент се сблъскваме с проекциите си, виждаме в монитора този, когото искаме: идеалния и всичко приемащ родител. Но нито един реален човек няма да се впише в тази роля.“

Реални истории

„Дори не знам в кой момент се промени всичко, но сега, вместо преди сън да водим задушевни разговори, ние скролваме нюзфийда в социалните мрежи, всеки, забил поглед в телефона си. Приятелите ни наложиха табу на подобно прекарване на времето и аз също ще предложа това на мъжа ми.“

Елена (25)

Пиша на любимия си: „Чакам те в кафенето“. Той: „Какво се е случило? На какво се надяваш? В какво вярваш?“. Уточнявам и получавам скрийншот: „Ненавиждам те! Надявах се и вярвах! Чакам те в кафенето“. Разбра се, че телефонът му по някакъв начин е „слепил“ два есемеса в един – моят... и на любовницата.

Светлана (30)

В едно от приложенията за запознанства намерих красиво и остроумно момиче. В началото си пишех с нея от скука, а след това се увлякох и разбрах, че ме тегли все повече към телефона – във всяка свободна минута. Жена ми забеляза това. Влезе в приложението и прочете целия чат. Скандали, сълзи, разделихме се. В крайна сметка предложих на това момиче да се срещнем. И какво? В живота тя се оказа много по-различна от това, което си представях. Жена ми не ме допусна обратно до себе си.

Петър (32)

►►► 5 правила за ползване на мобилния в офиса 

„Запознах се с мъж онлайн. Веднага стана ясно, че имаме много общи неща: харесват ни едни и същи книги, музика, филми. Ясно беше, че не съм му безразлична, но той само намекна за възможност за среща. Мина половин година. Заминах на почивка, но дори тогава намирах време да влезна в сайта и да отговоря на съобщенията му. И когато той написа: „Кога се прибираш?“, аз посочих датата и попитах не иска ли да се срещнем. Получих следния отговор: „Извинявай, но няма да мога. Майката на моето момиче има рожден ден.“. С това всичко приключи. Повече не отговорих на съобщенията му.“

Анастасия (31)

„Никога не съм имала онлайн отношения, но мобилните устройства помогнаха на мен и съпруга ми да преживеем половин година раздяла на разстояние. Тайната е във виртуалния секс. Аз лягах в леглото, облечена със секси бельо и насочвах настолната лампа към тялото си. Пускахме камерите н телефоните и аз бавно свалях всичко от тялото си, галех се и мастурбирах пред очите на мъжа ми. Виждах единствено лицето му, но прекрасно знаех какво прави и продължавах, докато той не стигнеше до финала. Странно, но на него не му трябваше много време – не повече от пет минути.“

Екатерина (28)

Ура! Има и верни мъже - провери кои са те в галерията долу:

Най-верните мъже по зодии

Съветът на експерта

Не си причинявай огорчение

Мария Наместникова, експерт по анализиране на интернет контактите в Лаборатория Касперски

Защо любовният ти живот се нуждае от дигитален детокс

„Голите“ снимки е опасно не само да се пращат, но и да се пазят в телефона. Злоумишлениците могат да се доберат до тях по най-различни начини, а след това да ги използват.

Изследванията показват, че 55% от жените споделят контактите си в интернет, а 13% - и финансови данни. „Отбелязването“ на местоположението също не е добра идея. Така много лесно можеш да бъдеш проследена.

Не споделяй лична информация чрез публични уайфай мрежи, по-добре използвай мобилния интернет. Редовно сменяй паролата на телефона си, за да го направиш по-малко уязвим.

►►► Как телефонът му помага да скрие изневярата

Как да пренесеш връзката в офлайн пространството

• Твоята цел – да дозираш общуването, за да разбере мъжът, че ако иска да те задържи, трябва да развиртуализира по-бързо отношенията, считат Елън Файн и Шери Шнайдер, автори на книгата Правилата. Как да спечелим за цял живот мъжа, когото обичаме.

• Не пиши първа дори на този, който те е избрал по снимка, и не добавяй в приятели симпатични познати. Само така ще разбереш дали мъжът те е харесал от скука, заради рейтинга ти или наистина е заинтересован.

• Поствай рядко в социалните мрежи, но резултатно. От тях трябва да си проличи колко наситен е животът ти и колко много цениш себе си.

• Винаги първа приключвай разговора: „Време ми е да ставам. Доскоро!“


Виж ощеНово в Cosmo