Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Уроци по феминизъм...от травестити

 

Оценка: (0/5)

 
 

Какво научaваш за това да бъдеш жена от мъжете, които се обличат като жени? Авторката на Cosmo Дженифър Савин ти споделя някои тайни.

Уроци по феминизъм...от травестити

Преди шест години си седях сама и белех етикета на шишето с бира, когато видях момче, което познавам. Бях на тога парти, заобиколена от орди студенти, увити в евтини чаршафи, в запусната градина, стискащи хартиени чашки. Момчето се смееше и въртеше глава, за да е сигурен, че всички го гледат, докато се въртеше около момиче, пищящо от възторг. Името му беше Оли и веднага разбрах, че искам да съм в неговата компания.

Заговорихме се и до края на вечерта бяхме направили план да излезем с негови приятели и да идем на травестит парти. Нали сте чували как един момент може да промени живота ти? Не го осъзнавах тогава, но това беше точно такъв момент.

Виж 9 красавеца, които някога са били жени (снимки долу):

Бъди мъж! 9 красавеца, които някога са били жени

Следващата събота плахо почуках на вратата му. Оли отвори с една ръка, а другата беше внимателно сложена на хълбока. На мястото на късата му прическа се мъдреше висок кок, закрепен с фибички, а тогата беше заменена от тясна пола и дантелена блуза, разкопчана, за да показва червен сутиен. Беше като Ейми Уайнхаус, но не както съм я виждала по снимките. „Хайде, мила, вземи си водка с ром“, подкани ме той. На диваните му се бяха настанили много интересни хора – смес от гейове, травестити и хетеросексуални жени.

Подобно на мен, и те бяха на по двадесет и няколко, но изглеждаха сякаш бяха дошли от друг свят.

Подсмивайки се периодично, Джак (или Кристъл Уотърс, в зависимост от деня от седмицата), с искрящо руса перука, тиранти и лятна рокля на цветя, коментираше как „нихилизмът е единствената жестока религия“. Той беше (и още е) един от най-съвършените физически мъже, с когото съм делила такси. Увиснал на прозореца, пушещ цигара, беше тогавашният приятел на Джак, Джеси (известен още като Диана Каракаш), който се извисяваше над всички на обувки на платформи, облечен в рокля от змийска кожа. Той започна нежно да гали косата ми „Обожавам цвета ти, мила“. Едно от момичетата ми нарисува мустаци с молив за очи и поехме към клуба, където травестити с шлифери изпълняваха кавъри на All Saints. След тази имаше още много подобни нощи.

Личностите им бяха смайващи, но начинът, по който Оли, Джак и Джеси се представяха пред света, беше това, което ме омагьосваше. Понякога Оли си слагаше корона или мебел от кукленска къща в новата перука, купена тази седмица. Или пък Джак носеше пола от банани. Всичките неща, които се бях опитвала да бъда, докато се осъзная като жена и зрял човек, се оплетоха и стопиха на лепкави дансинги и спрях да се опитвам да съм нещо друго. Просто бях.

Уроци по феминизъм...от травестити

Ето всички прекрасни, мъдри и трансформиращи уроци за това какво е да си жена, които научих от моите приятели травестити.

►►►Стилът на трансджендърите: какво да научим от тях

Обновлението е сила

„Помниш ли, когато се яви с бандана на планьорка?“ „Този бретон истински ли е, или е екстеншън?“ „Харесва ми този леопардов принт.“ Това са коментарите на колегите ми през годините, по повод различните тоалети, с които съм се появявала в офиса. Експериментите с дрехите са навик, който усвоих от сестрите, за които да излезеш с миниатюрен стол в косата и морскосиня бална рокля, е напълно нормално. Много голяма част от философията на обществото на травеститите е да правиш обратното на това, което се очаква от теб, да се забавляваш със суетата и да предизвикваш нормите. Буквално се присмива на конвенционалната идея за красота и казва, че е съвсем окей да си измислиш нова идентичност и да носиш маска понякога и да се чувстваш страхотно. Философията на травеститите е напомняне, че съвършенството, към което се стремим, е илюзия.

Или както казва Ру Пол: „Всички се раждаме голи, а останалото е маскарад.“

Изпъквай без да се срамуваш

Малцина ще те посъветват да се открояваш от масата, с изключение на травеститите. Жените постоянно се извиняваме и си мерим думите, но те никога няма да се извиняват, че са себе си. Бунтът срещу статуквото не означава непременно да си боядисаш косата розова. Можеш просто да кажеш на колегата, който постоянно разказва вицове за блондинки, че не са особено смешни. Когато се обградих с хора, които винаги се открояват, започнах да го правя и аз. Колкото повече рискове поемаш, толкова повече им свикваш. Веднъж Джак ми каза, че да облече най-смахнатата дреха сред тези на присъстващите, му повдига самочувствието. „Когато изляза с рокля, направена за 10 минути от чували за смет, спира да ми пука. Постоянно ни заливат с послания как би трябвало да изглеждат, мислят и се държат мъжете и жените. Аз обичам да правя точно обратното.“

Уроци по феминизъм...от травестити

Смехът е най-доброто оръжие

Рисковете могат да се обърнат срещу теб и когато се случи, направи това, което всеки травестит би направил – отговори с остроумие. „Мога да понеса хомофобията, но не мога да понеса съмнения в умението ми да се гримирам“ беше редовен коментар на закуска. Или пък „Снощи ми казаха, че съм отвратителна. Радвам се, че са схванали визията ми.“ Хуморът е най-силното оръжие. Ако покажеш гняв, си загубила играта. Животът с травеститите ме научи точно на това. И до ден днешен, ако съм в неудобна ситуация, например интервюирам звезда, която се държи хладно, или съм стресирана на първа среща, ми е най-лесно да счупя бариерата с някоя смешка. Обикновено за моя сметка.

Това работи идеално и за подвикването по улицата. То е гротесков акт на опит за упражняване на власт над жените. Кой се справя най-добре с подвикването и закачките? Мъжете с дамски чанти. (Има причина иконата на феминизма Камий Палия да използва термина „феминизъм на травеститите“).

Не казвам, че отговор с репликата „О, я се разкарай, скъпи! По-скоро бих лапнала мръсна клечка за уши, вместо да ти го лапна“ е идеалният път към феминизма, но всеки си има начини.

Няма „един размер за всички“

Отраснах с мантрата, че истинските жени имат извивки. Уж трябваше да ме насърчава, но ме караше да се чувствам неадекватна. Дълги години бях кльощава и макар че живеех на пица и газирани напитки, не наддавах. Едно от хубавите неща на общността на травеститите е, че има голямо разнообразие от тела, форми и размери. Те ще ти се радват и ще те насърчават, ако си по бельо с пайети и пееш Vogue на Madonna, независимо дали си слаба, или дебела, стига да се наслаждаваш.

►►►Първият секс преди и след смяна на пола

Собствената ти сексуалност

Обикновено травеститите играят силно сексуални версии на жени и общуването ми с тях ме направи по-смела в собствената ми сексуалност. Дълги години бях нещастна, че гърдите ми са твърде малки, докато те не ме научиха как да направя така, че да изглеждат по-големи. В един момент гърдите ми пораснаха и сега понякога си ги показвам щедро и нося бански и кожени панталони като излизам вечерта.

Тялото си е мое и си правя с него, каквото поискам. Знам, че има форуми в интернет, където жените се сърдят, че травеститите се подиграват с женствеността от позицията на мъжката привилегия, но на тях нямам много какво да им кажа. Само две думи.

Светът е пълен с проблеми, войни и трагедии и вие удряте с малко гневно юмруче по клавиатурата, защото някой мъж иска да носи мрежести чорапогащи и перуки и да пее хитови песни? О, я си гледайте работата!


Виж ощеНово в Cosmo