Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Търси се булка от Северна Корея

Яна Лекарска (със съдействието на Касандра Десар)
 

Оценка: (0/5)

 
 

История за успеха на една брачна агенция, която събира под венчилото мъже от Южна Корея с жени от Северна Корея.

Авторката Яна Лекарска в традиционна корейска носия ханбок
Авторката Яна Лекарска в традиционна корейска носия ханбок

„Правете любов, а не война“ – е казал анонимен американски поет. Е, той е имал предвид съгражданите си, които са подкрепяли войната във Виетнам, обаче посланието му можем да го приложим и днес. Най-вече като говорим за Северна и Южна Корея – в крайна сметка до 1948 г. те са били една държава, насилствено разделена на две от т.нар. Велики сили.

Провери какъв тоалет ти подхожда за най-важния ден от живота ти, в галерията долу!

Каква е твоята сватбена рокля според зодията

И така: В един небиещ на очи офис, в небиеща на очи сграда в западен квартал на Сеул – столицата на Южна Корея, се помещава една просперираща фирма: брачна агенция. Принципно брачни агенции в Корея под път и над път – голямо притеснение е, че младите и вече не толкова младите не искат да минават под венчило, а и все се оплакват, че не могат да си намерят половинки. Та затова търсенето на пазара от няколко години насам доведе до бум на брачните агенции в страната. Според данни на Корейската асоциация на потребителите в Корея оперират приблизително 1000 брачни агенции с годишен оборот от над 100 млн. долара.

►►► Азия те очаква - вълнуваща и предизвикателна

Тази, за която ще ви разкаже тази статия, обаче е по-различна: тя сватосва южнокорейски мъже със севернокорейски жени. Ще попитате „Ама, как така? Нали онези в Севера са като затворници?“ Да, обаче някои от тях успяват да се измъкнат тайно и се превръщат в бежанци. Пътят им за бягство минава основно през Китай, а крайната им цел обикновено са или САЩ, или Южна Корея. Според данни на Министерството на обединението над 29 000 севернокорейски бежанци живеят на територията на Южна Корея. От тях 70% са жени, и то предимно сами, пристигнали без членове на семейството си. И една част от тези 70% стават клиенти на агенцията със звучно име „Намнам букньо“, която е собственост на южнокорееца г-н Хонг Сънг-у и неговата севернокорейска съпруга/бежанка Джу Джонг-ок.

Собствениците на южнокорейската сватбена агенция "Намнам Букню" - г-н Хонг Сънг-у и съпругата му Джу Джонг-Ок
Собствениците на южнокорейската сватбена агенция "Намнам Букню" - г-н Хонг Сънг-у и съпругата му Джу Джонг-Ок

Един развод поставя началото на всичко

Преди 15 години Хонг Сънг-у се развежда и нетипично той се нагърбва с грижите за двамата си малки сина. В продължение на две години е клиент на брачна агенция, но опитите му да си намери нова съпруга чрез нея не се увенчават с успех. „Децата ми бяха мънички, а и аз не бях нито богат, нито особено красив“ – споделя той. И тогава един ден негов приятел му предлага да го запознае с жена, която била бежанка от Северна Корея. „Преди това през живота си не бях срещал севернокореец на живо“ – признава г-н Хонг. – „Затова се учудих на неговото предложение. А и от малък в училище ме бяха учили, че всичко, свързано със Северна Корея, е лошо. Запитах се дали не е шпионин? Дали няма да се случи нещо лошо?“ Но тъй като има доверие на приятеля си, се съгласява на среща с непознатата жена. А и: „Още от мига, в който видях снимката й, почувствах, че тя е Жената!“ – допълва той.

И така купува си нови дрехи, нови обувки и, зареден с новопридобито самочувствие, отива да се запознае с нея. След първата среща, следва втора, трета – само след една седмица г-н Хонг успява да спечели сърцето на севернокорейската бежанка на име Джу Джонг-ок и те станават двойка. „Южнокорейките избират мъжа си по редица критерии: колко пари има в банката, колко печели на месец, в каква фирма работи, има ли собствен апартамент и каква кола кара“ – споделя впечатленията си г-н Хонг. – „Но тази севернокорейка имаше нещо невинно у себе си. Тя ме преценяваше според характера, а не според портфейла ми.“

Не след дълго двамата се женят.

Що е то „Намнам букньо“?

Разбирайки, че новата му съпруга е от Северна Корея, приятели ергени на г-н Хонг започват да го молят да ги запознае с приятелки на жена му. „Отначало уреждах срещите като услуги, безплатно. Но нещата вървяха толкова добре, че реших да го превърна в бизнес. Така щях да мога да помогна на повече хора.“ И регистрира брачната агенция „Намнам букньо“.

В Корея от древни времена има поверие, според което колкото по на юг слиза човек, толкова по-красиви стават мъжете. И обратното: колкото по на север се качва, толкова по-привлекателни са жените. Буквално на корейски тази „тенденция“ във външния вид според географската ширина се превежда с „намнам букньо“. Първото „нам“ означава „юг“, второто „нам“ е за „мъж“, „бук“ – „север“, „ньо“ – „жена“.

Може би водени от това поверие, повечето клиенти на г-н Хонг идват, търсейки „Мис Северна Корея“. „Всички искат едно и също нещо: жена, която да е едновременно красива и с добро сърце. Аз им отговарям, че такава няма тук. Виж, ако търсят мила жена, с която да живеят щастливо, тогава ще направя всичко по силите си, за да намеря най-подходящата за тях“ – рекламира се Хонг.

Търси се“ булка от Северна Корея

Търси се булка от Северна Корея

Съпругата на г-н Хонг – Джу Джонг-ок, споделя, че жените бежанки се чувстват много самотни след пристигането си в Южна Корея – далеч от семейството си, без приятели, живеещи сами в непозната страна. „Никого не можем да наречем свой. Трябва да взимаме всички решения сами, което за жена може да е голямо предизвикателство“ – твърди тя. Вероятно това е една от причините, зад които се крие успехът на агенция „Намнам букньо“: за последните близо 13 години те са събрали над 550 двойки, имат сватба всяка седмица, а над 30 агенции са последвали техния пример.

Естествено самотата не е единствената причина. Факт е, че мисълта за препитанието също присъства: повечето от бежанците от Северна Корея имат ниско ниво на образование, печелят половината на това, което получават южнокорейците за същата работа, и обикновено си намират само нископлатени и неспециализирани занимания. Така че, доколко можем да говорим за любов при тези бракове...остава под въпрос съм съмнителен отговор, но пък надеждата умира последна, нали?!

Какво (всъщност) си мислят околните?

Ако попиташ случайните минувачи на улицата, какво мислят за брак между южно- и севернокорейци, повечето ще кажат, че не им се струва нито невъзможно, нито странно: „всички сме хора“, „ние сме един народ“. Само че... ако реално се сблъскат с такава ситуация, нещата мъничко се променят: „Много от клиентите ни предпочитат да не споделят с околните, че жена им е бежанка“ – разказва Джу Джонг-ок. „Случвало ни се е дори на сватба, която ние сме организирали, младоженецът да не казва ние със съпруга ми кои сме. На нас ни се иска да им дадем нашата благословия, да ги окуражим. А скриването на факта, че са се запознали чрез нас, наранява. И дори ни кара да се замислим защо всъщност се женят за севернокорейка...“

Г-н Хонг разказва, че неговите родители не са се противопоставили на избора му на втора съпруга: „Прави каквото решиш. Ти си възрастен човек“ – били техните думи. Съпругата му Джу Джонг-ок допълва, че от първата си среща с бъдещия си мъж се е почувствала спокойна в негово присъствие: „Знаех вътрешно, че мога да му се доверя.“ Естествено, отначало се притеснявала особено от това как ще я приемат двамата му сина. „Но още на първия месец те започнаха да ме наричат „мамо“. И те, като баща им, са много добри, сега съм щастлива – много щастлива.“

Или поне така твърди. Не ви ли се иска да й вярвате? В крайна сметка колко бракове са сключени по любов? Колко бракове всъщност са щастливи? Май тайната рецепта не е в това откъде са младоженците... Къде ли е тогава?!


Виж ощеНово в Cosmo