Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Тайните на божествената връзка

Нина Стефанова
 

Оценка: (5/5)

И така, препускаш насам-натам по обичайните си задачи, когато изведнъж се препъваш в двойка, и то не каква да е... а от онези държащи-се-за-ръка- очевидно-пияни-от-любов-и-неприлично-щастие-два-индивида. Дали а) едва ги удостояваш с поглед, или б) усещаш спазъм в стомаха, като през остатъка от деня се чудиш защо, по дяволите, са толкова щастливи? Ако твоят отговор е б), добре дошла в клуба! Естествено, че е трудно да не позавидиш на тандем с такава хипер-силна-стиковка, особено ако отчаяно се опитваш да пилотираш своите уж нормални, но на моменти адски неустойчиви лични отношения. Работата е, че връзката със сродна душа, излята като по калъп на твоята, е нещо, което може да постигне всяка двойка. Защото както всеки психолог ще те увери дълбоко свързаните партньори не се раждат такива: те просто са овладели определени принципи, които заздравяват взаимоотношенията им и поддържат първоначалната магия. За да ти помогне да укрепиш връзката си, Cosmo нави няколко реални двойки да разкрият тайните, които ги държат така стабилни.

"Галим взаимно егото си"
Когато двама души се влюбят, размяната на комплименти помежду им се лее като рога на изобилието. Но след като затихне първоначалната фаза на лудо препускащия пулс, с нея по правило пресъхват и ласкателствата. Вие все още се обичате, но колкото повече свиквате един с друг, толкова по-малко давате глас на задоволството си. А без постоянния поток от дружески потупвания-по-гърба-на-егото-на-другия, и двамата преставате да се усещате специални и високо ценени.

Резултатът: Връзката ви отслабва. Какво да направиш? Ами, открадни съветче от една книжка по танго за щастливи двойки, а именно - започни редовно да хвалиш съществото до себе си. Още по-добре, ако хвалебствените ти тиради са за неща, за които мъжете принципно не са свикнали да получават обратна връзка, например за социалните му умения, тайните му хобита, или дори горещото му тяло. "Често казвам на гаджето си колко секси изглежда в костюм, или какви страстни устни има - казва Катя (27). - Целият грейва, когато му покажа колко ме привлича." Друга готина новина около комплиментите е, че са заразителни! Като му правиш четки, деликатно му подсказваш, че е много добра идея да ти върне жеста. Безпощадната истина: дори кучето му да е на смъртен одър, или да е затънал до гуша в работа, седем (7) дни са повече от достатъчно време да намери пет (5) минутки, за да ти звънне. Когато даден мъж оставя да мине седмица, преди да те потърси, това е неговият начин да внесе доза небрежност в отношенията ви. Един вид мълчалив сигнал, че няма сериозни упорити намерения, без значение дали моментът е неподходящ, или принципно смята, че не си пасвате. Крайните срокове: ако наистина си го заинтригувала, ще почака максимум два-три дни до "включване", за да е сигурен, че никой няма да отмъкне "хубавата стока" под носа му (първо правило на Дарвиновия естествен подбор за срещи). Така че ако още отсега те е оставил да "увиснеш в пространството", го приеми като предупреждение в аванс, че нищо (добро) няма да се получи. И мислено се сбогувай с него.

"Не си играем на гатанки и недомлъвки"
"Вбесява ме, че собственото ми сериозно гадже редовно не се сеща да ми каже "Обичам те" вечер преди лягане - оплаква се 29-годишната Боряна. - Когато пропусне, лежа будна и се ядосвам часове наред. Той също се буди и ме пита какво е станало, но аз съм убедена, че ако наистина имаше чувства към мен, щеше инстинктивно да разбере защо съм разстроена." Подобно на Боряна, много жени очакват от партьорите си да имат нещо като вграден интуитивен (при това свръхчувствителен) радар. Но освен ако не е специално трениран от книги за женска психология и разкази на приятелки, той просто не е в състояние да разбере какво те тормози. И се вбесява, че очакваш от него сам да стигне до изводите. Истината е, че твърдите като скала двойки минават без игрите на догадки и назовават на висок глас какво точно ги измъчва. Благословените връзки са построени на сериозното общуване, което ще рече да споделяте мислите си и да обяснявате нуждите си, без да удряте с юмрук по масата. Ако принуждаваш мъжа си да отгатне какво се върти из главата ти, докато ти си медитираш и се депресираш, единственият ответ от негова страна ще е основателно раздразнение.

"Не се опитваме да променим безобидните си навици"
Когато прекарваш тонове време с някого - дори да става дума за невероятен човек, който кара сърцето ти да прави задно салто - някои негови особености ще поставят на изпитание търпението ти. Например, вбесяващият навик да си свирка всяка сутрин, докато се приготвя за работа, или винаги, когато си взема душ, да мокри стъпката в банята. Какъвто и да е кусурът, една здрава двойка знае как да не задълбава в темата. Връзката ви ще бъде още по-силна, ако разбереш, че е по-добре да толерираш малките дразнители, вместо "да правиш от мухата слон" и така да изостриш и застрашиш отношенията ви. Това е урок, който 25-годишната Елица вече знае... въпреки че навикът на гаджето й да почуква с пръсти в такт с радиото в колата е в състояние да я изкара от равновесие. "Първите няколко пъти не ми правеше впечатление, но колкото повече се возехме заедно, толкова повече ми бъркаше в очите. Тогава обаче направих преглед на общата картинка на нещата. И проумях, че фокусирането върху един глупав навик замъглява всичките му прекрасни качества."

"Все така не пропускаме страстните увертюри"
Да, има голяма доза истина в твърдението, че с първоначалния любовен етап на грейналите очи си отива и ритуалът на умопомрачително дългите целувки. Но всички все така луди един по друг партньори знаят, че не бива да допускат смяната на страстното целуване с няколко вяли "клъввания" преди секс. Пламенната увертюра уста-в-уста запазва отношенията ви все така парещи и интензивни, както когато се срещнахте и влюбихте. Това е и начин да кажеш да другия: "Не мога да сваля ръцете си от теб" и да го накараш да се почувства привлекателен и желан. Включването на повече целувки не е единственият начин да наелектризирате връзката си. Закачливото докосване също задържа свежестта й (тук влизат неща от сорта на потупването на задните му части или прокарването на пръсти през косата му). "С гаджето ми обичаме да се държим за ръце, докато си почиваме вкъщи или дори лежим в леглото - разказва Мария (31). - Това ни кара да се чувстваме адски близки."

"Чуваме се поне по веднъж на ден"
Всеки божи работен следобед Тина (32) чува персонализираната мелодия на мобилния си, когато нейният съпруг й напомня за съществуването си с обичайния sms. "Макар че ми пуска само няколко думи, съобщението му наистина ми повдига настроението - казва тя. - Успокоително е да знам, че въпреки натоварената му работна програма, все пак се сеща за мен."
Напълно преданите двойки не позволяват да мине и ден без проява на специално внимание и уверение, че мислят един за друг. Ако натоварените им работни програми им попречат да се "засекат" през деня - да обядват или закусват заедно например, те осъществяват връзка чрез телефон, e-mail или icq. Дори класическото лепене на послания върху огледалото или хладилника върши чудесна работа за целта. Всъщност няма никакво значение каква форма за връзка ще избереш. Важното е да му покажеш, че макар да сте физически разделени, продължаваш да мислиш за него.

"Знаем как да си почиваме"
Двойките, които вечно бързат за предварително планирани събития, културни мероприятия или сбирки по кръчми, са обречени на охлаждане в отношенията. Напротив, партньорите с потенциал за дълготраен обет, не се нуждаят от спасителната паяжина, изплетена от безкрайното им мотаене навън и набиране на общи светски спомени. Те могат да се затворят в отделни части на апартамента и да не правят нищо с часове, при което да продължават да се чувстват достатъчно свързани и комфортно. Щастливите двойки гледат на най-обикновените мигове като на интимни. И те наистина могат да бъдат такива, стига хармонията да не се нарушава от странични лица или дейности.
Добър пример е поведението на Дани (22), която цени много тихите нощи, предварителен сценарий, прекарани с любимия мъж. "През повечето време си седим на дивана, като всеки чете някаква книга, или просто си фантазира за нещо свое, потопен в мислите си - разказва тя. - Не се чувстваме длъжни да разговаряме, дори нямамае нужда да включим телевизора като някакъв фон. Просто самото присъствие на другия ти е достатъчно като емоция."

"Експериментираме между чаршафите"
Помниш ли филма "Омагьосан ден", където един репортер непрекъснато се будеше в сюжета на все същата кошмарна сутрин? Е, двойките, които не въвеждат раздел "волна програма" в сексуалните си изпълнения, се самообричат на подобна съдба-на-повторението. За разлика от тях партньорите-"отличници" смятат, че разнообразното еротично меню е жизнено важна подправка за запазването на здрава връзка и близки отношения дори извън леглото. Те са много прави - според експертите сексуалните приключения покачват адреналина и ви карат да се чувствате по-страстни, щастливи и освободени, когато сте заедно. Друга изгода от еротичните изненади: с всяко ново движение и поза разбирате все по-добре как максимално да си доставите удоволствие, което ви възпламенява както физически, така и емоционално. При това не е нужно да се пънете с креватни упражнения от заден мост нощ след нощ. Няколко малки волни съчетания - като например да светнете абсолютно всички лампи, или да се престрашите с изповедта на някоя гореща фантазия - са напълно достатъчни за постигането на пълното щастие и блаженство.

"Правим си редовна инвентаризация"
Разбира се, това не означава, че трябва да си планирате веднъж в седмицата специален "ден за изясняване на отношенията". Или че трябва да предизвикваш задушевна беседа всеки път, когато почувстваш пристъп на романтична неувереност. Просто следи непрекъснато пулса на връзката си, за да пресечеш малките проблеми още в зародиш, преди да започнат да разкъсват отношенията ви на парчета. Лудо влюбените двойки отделят време за това, значи същото трябва да направиш и ти. "С гаджето ми го наричаме "нашия си разговор за състоянието на нещата" - обяснява Теодора (30). - Това е начинът ни да си обърнем взаимно внимание и да тушираме възникналите оплаквания, ако има такива. Водим го горе-долу на два месеца, задължително когато и двамата сме спокойни. Например събота сутрин след закуска. Убедена съм, че периодичното дискутиране на нещата укрепва връзката ни и ни е спестило доста големи издънки."

"Никога не се вземаме на подбив"
Искаш да разбереш дали двама души са способни на дълбока любов, или връзката им ще завърши трагично? Нищо по-лесно: следи израженията им, докато разговарят. Ако си позволяват иронични усмивки, кисело имитиране или вмъкване на подигравателен тон помежду си, раздялата им е въпрос на време. Логиката? Снизходителното отношение към другия говори за липсата на така важното за една връзка уважение. И въпреки че понякога е трудно да сдържиш някой хаплив коментар, струва си да проявиш титанични усилия на волята. Ето как да го направиш: "От време на време гаджето ми прави някоя адска глупост и ми иде да му се присмея - казва 24-годишната Веси. - Но винаги се сдържам. Мисля си, че ако той някога си позволи подигравателна реплика към мен, наистина би ме наранил, а аз не искам да му причинявам болка."

"Не сме безпощадно откровени по 24 часа в денонощието"
Безкомпромисната честност би трябвало да е основният принцип на всички свещени съюзи, включително любовни. Но на практика не е. С други думи, не бива да изстрелваш буквално всяка мисъл и колебание, профучали през главата ти, особено ако казаното би наранило човека до теб. Трийсет-годишната Биляна е платила висока цена, за да стигне лично до този извод: "Последното ми стабилно гадже ме помоли да оценя уменията му в леглото от 1 до 10. Вместо да послъжа малко, аз изтърсих направо, че… според мен е 7-ца. И без да искам, го накарах да се почувства адски гадно."
Как да овладееш това правило на златната връзка? Научи кога смело да изплюеш камъчето и кога - да си прехапеш с всички сили езика с тази проста формула: преди да си отвориш устата, се запитай дали би искала той да ти сервира същия тип информация. И ако отговорът е "не", тогава запази мълчание. Също така никога не го изнудвай да изрови някоя мръсна риза от миналото си, защото после може и да съжалиш, че го е направил. Така де, фразите "истината боли", "откровен до глупост" и словосъчетанието "горчивата истина" надали са възникнали безпричинно!

Открадни тези любовни ритуали
Изграждането на общи навици е сигурен начин да задълбочите нещата помежду си. Логиката? "Те ви сближават, защото ви напомнят, че връзката ви е уникална", се твърди в книгата "Може ли да бъде спасена връзката ви?". За да те заредим с вдъхновение, събрахме няколко укрепващи-близостта ви примери.

"Бяхме свикнали да ядем сладолед всяка неделя. Една неделна привечер обаче решихме да се пренесем с десерта в леглото... голи. И това се превърна в нашето уикенд лакомство - далеч по-забавно и еротично." Диди, 27

"С гаджето ми Петър си падаме по джогинга. Един ден, след като се прибрахме от парка, спонтанно си направихме взаимен масаж на краката. Толкова добре ни подейства, че започнахме да процедираме по същия начин всеки път. Намерихме си страхотен начин да разпуснем, след като сме правили нещо любимо и на двамата." Биби, 33

"С гаджето ми редовно сме буквално изстискани в края на работната седмица. Но вместо да се размажем пред телевизора, си въведохме като правило в петък да вечеряме на свещи с бутилка вино, дори ако се наложи да си вземем готова храна за вкъщи. Така началото на уикенда се превърна в сладко и специално преживяване." Таня, 25


Виж ощеНово в Cosmo