Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Секс „по принуда“

от Росица Шишкова
 

Оценка: (5/5)

Прекарали сте една чудесна вечер заедно, чувството му за хумор ти допада и откриваш потенциал за нещо повече, но нямаш желание да избързваш. Той обаче е толкова настоятелен, че ти се струва по-лесно да се предадеш на изкушението, отколкото да разиграваш непорочни сцени. А мислиш ли за последствията?

Ако понастоящем си „без гадже“, лесно можеш да станеш участник в този, за съжаление, доста разпространен сценарий. Срещаш се с нов мъж, ужасно ти харесва, излизате на 2-3 срещи, докато в крайна сметка не се озовеш на дивана във всекидневната му. Мислиш си: „Приятно ми е, но няма да спя с него“. Изведнъж обаче ръцете му се преместват под блузката ти и настоятелността им все повече те завладява... Ходът на мислите ти ле-е-екичко се отклонява: “Чувството е страхотно, но се налага да забавя темпото, преди да е станало късно“. Опитваш да запазиш добрия тон (защото не искаш да съсипеш приятната вечер или да си помисли, че се правиш на „света вода ненапита“) и казваш нещо непринудено: „Всъщност, по-добре да не избързваме“. Той ти отговаря: „Не виждам причина да не го направим“, докато те придърпва още по-силно до себе си и те целува все по-дълбоко. Вече няма как да кажеш нещо, защото езикът му е в устата ти, но разумът ти не спира да работи.


Как да действаш сега? Привлича те силно и определено имаш намерение да стигнеш до секс с него рано или късно, но точно сега моментът не ти се струва подходящ. Тялото ти крещи „Да“, но червената лампичка в главата ти мига предупредително: „Прекалено е рано“. Междувременно той нежно те примамва към вратата на спалнята, тършувайки непохватно за закопчалката на сутиена ти, описвайки ти откога е чакал този момент и изведнъж простичкото изречение „Не, не искам да правя секс със теб“ не може да се измъкне от устата ти и въпреки резервите ти, решението в крайна сметка да го направите, ти изглежда много по-лесна опция. Все пак... не си някоя девственица, нали? Тогава къде е драмата?
 
Следващото нещо, което се върти из главата ти, е, че си се предала на изкушението и сте го направили. Лежиш по гръб и притискаш чаршафа към брадичката си, чувстваш се уязвима и много гола и се чудиш сама на себе си: „Какво, по дяволите, направих току-що?“. Вместо да се наслаждаваш на посторгазменото проясняване на мислите си, се чувстваш ядосана и дори леко засрамена, особено ако той се е обърнал и е заспал по възможно най-скоростния начин. „Наистина ли съм толкова лесна?“. Мислено се сърдиш на себе си, че си попаднала в подобна тривиална ситуация, без дори да се замислиш за последствията.

Ако помислиш трезво... ти си била наясно, че е трябвало да го спреш и да бъдеш по-твърда. Но не го направи и той продължи въпреки подозренията ти, че той е бил съвсем наясно, че не си напълно сигурна в действията си...

Ако това ще те успокои, на доста жени се е случвало да се поддадат на секс под натиск – да се огънат, защото нещата са стигнали прекалено далеч и да се поддадат на сладките приказки на мъжа, който е усетил противоречивите им емоции. Лошото е, че това преживяване не е никак красиво и романтично, защото те оставя с горчивото чувство, че си постъпила глупаво.         

А защо го правим?
Ниско самочувствие, липса на достатъчно сексуален опит и страх от отхвърляне – това са част от причините, че толкова жени се поддават на похотливите мъжки мераци, дори и да не са достатъчно сигурни в собственото си желание да го направят.

Докато си все още млада, си много по-податлива, защото обикновено отчаяно търсиш начини да се харесаш на всички около себе си. С възрастта всички помъдряваме и внимаваме повече кого допускаме до спалнята си. По-богатият опит с противоположния пол също е от значение. Просто в един момент добиваш нужните твърдост и дипломация, за да се измъкнеш лесно и безболезнено от деликатни ситуации или просто предварително да ги предвидиш.

Хубавите момичета не са изключение. Ани* (28 г.) е на 20 години, с едва няколко краткосрочни връзки зад гърба си, когато за първи (и последен) път се сблъсква със секса „по принуда“.

„Беше просто глупава грешка. Практически почти нямах опит с мъжете. Бях студентка в София и работех почасово в една фирма за кетъринг. Един от най-големите й клиенти беше огромна корпоративна компания и често им доставях обяд и вечеря в офис сградата. Един ден, докато подреждах бюфета, забелязах доста добре изглеждащ мъж, който ми се усмихна и аз му отвърнах със същото. Няколко дни по-късно правех нова доставка и той ме заговори. Беше на 32 години и беше част от мениджърския екип на компанията, занимаваше се с връзки с обществеността и пътуваше доста, дори живееше извън страната. Десет минутки по-късно той ме попита за телефонния ми номер и ми се обади още същата вечер. Покани ме на вечеря в доста тузарски ресторант. Хапнахме, пийнахме вино, постоянно ме обсипваше с комплименти. След вечеря ме покани в хотела му. Първоначално реших, че просто е отседнал там, но впоследствие осъзнах, че беше наел стаята специално за вечерта. Започнах да се паникьосвам. Не се чувствах в опасност, иначе нямаше да отида, но знаех, че той очаква да правим секс. Защо иначе щеше да плати толкова пари за стаята? Помислих си... добре де, секс за една нощ, какво толкова? Но когато направи първата стъпка, станах ужасно напрегната. Чувствах, че е грешка. Той ми каза да се отпусна и че е нормално да изпитваме желание един към друг. Усещаше, че съм прекалено притеснена, за да му кажа „Не“. Естествено, сексът беше ужасен, защото не направих дори минимално усилие да бъде различно. Просто исках да свърши възможно най-скоро. Не ми харесва това, което направи. Мисля, че се възползва от наивността ми. Но и не го обвинявам изцяло, защото аз му изпращах разнообразни сигнали през цялата нощ. Какво очаквах, като бях излязла с човек, който щеше да е в града едва за няколко седмици? Не трябваше изобщо да се съгласявам. Никога вече не правя подобни грешки.“ 

„Но аз наистина го харесвам...“

Докато Ани решава да промени начина си на живот, Диана*, тогава на 23, казва „Да“ на нещо, за което не е готова, за да опита да задържи новото си гадже до себе си. „Боян*беше приятел на най-добрия приятел на брат ми. Преследвах го повече от 6 месеца, преди да ме покани да излезем. Всички момичета го мислеха за адски готин и направо не ми се вярваше, че се интересуваше точно от мен. Виждахме се около месец, преди да правим секс. Казах му, че искам да изчакаме, защото исках да е специално. Той се нацупи: „Как ще се опознаем по-добре, като не правим секс?“ Наистина го харесвах и не исках да го изгубя, затова го направихме...“

Диана е виждала Боян само два пъти след това, преди връзката им да се разпадне. „Сексът в крайна сметка не ни сближи. Дълбоко в себе си знаех, че ме използва. Той просто спря да се обажда, а след няколко седмици дочух, че се вижда с друга.“

Да се впускаш в секс със надеждата, че така мигновено ще го омагьосаш и ще се влюби в теб непоправимо, е една от най-добрите рецепти за „бедствие“. Факт е, че дори „свестните“ мъже може да те осъдят, ако им позволиш да стигнете до секс прекалено рано. Тогава защо се опитват да спят с нас по всякакъв начин, като всъщност не искат да се съгласим на този етап от отношенията ни? Може би е решил, че ще си помислиш, че не те харесва или те подлага на тест. Дори ако ужасно много те притиска, тайничко се надява да откажеш. Това, разбира се, е вярно само в случай, че иска връзката ви да има продължение.


И така... на въпроса!

Ако си излязла с някого, който искаш да видиш повторно, хубаво е да бъдеш изцяло честна с него за очакванията си. Ако го чувстваш, кажи му го: „Харесвам те, но когато с теб стигнем до спалнята, искам да бъде специално и да изчакам мъничко“. Ако той иска да се видите отново, въпреки че си му отказала секс, можеш да бъдеш сигурна, че наистина те харесва. Ако не се обади, просто не заслужава вниманието ти – и в двата случая печелиш.

В някои случаи, между склоняването към секс и изнасилването има доста тънка граница. Без съмнение, изнасилването е ужасяващо престъпление. Няма смекчаващо вината извинение за мъж, който те насилва да правите секс против волята ти или продължава, след като точно, ясно и категорично си му казала „Не“ или си направила опит да си тръгнеш.

Ако обаче просто си е опитал късмета, като те е изкушавал бавно и мъчително (хитрец!), не можем категорично да кажем, че се е опитал да те нарани. Просто ако не си готова или нямаш желание за секс – това включва и френската любов – трябва да му обясниш в прав текст, че това, което прави, не е редно.

„Не значи не.“ Имаш право да откажеш или да си тръгнеш и трябва да се научиш да бъдеш ясна относно желанията си. Не позволявай на смущението да те завладее. Много е важно да знаеш докъде искаш да стигнеш преди интимен контакт. Ако си раздвоена дали да го направиш, или не, може много лесно да не усетиш, че си прекрачила собствените си граници и си се поддала на неговите желания. Точно тогава всичко се обърква.

Катя* (29 г.) има трима по-големи братя. „Израснах с истории за похожденията и подвизите им и ме бяха обучили да не взимам всичко за чиста монета.“ Няколко години по-късно тя се озовава сама в апартамента на гаджето си, който след като я развежда из него, заключва вратата на спалнята... „Погледнах надолу и видях, че е отворил ципа си. Каза ми, че иска да го направим, точно както бяхме прави до стената. Избутах го назад и започнах да крещя да ме остави на мира. Той се шокира от реакцията ми и веднага си тръгнах. Сега, когато получа покана за кафе, предлагам някое приятно кафене в близост, защото се чувствам в безопасност.“ 

Как да избегнеш деликатните ситуации?

– Не ставай прекалено интимна с човек, в когото нямаш пълно доверие (или просто не познаваш достатъчно добре).
– Само защото някой те е почерпил с вечеря или ти е купил подарък, не значи, че задължително трябва да му се отплатиш със секс. Ако се почувстваш задължена, просто му върни подаръците или плати своята част от сметката.
– Научи се да казваш „не“, и то по достатъчно категоричен начин.
– Избягвай да попадаш в ситуации, когато нямаш много възможности за избор. Поне в началото на нова връзка избирай следобедните разходки и обеди пред вечерите.
– Излизай на срещи с други двойки. Така забавяш темпото и си даваш възможност да опознаеш характера и намеренията на гаджето си, преди да го допуснеш прекалено близо до себе си.

* Имената са променени.


Виж ощеНово в Cosmo