Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Раздялата е възможна, дори когато живеете заедно

Савина Петрова
 

Оценка: (0/5)

 
 

 

Раздялата винаги е болезнена, а съжителството само усложнява решението да поемете в различни посоки. Нямаш възможност да не вдигаш телефона, да прекъснеш всякакви контакти с него, докато зараснат раните.

Налага ти се всекидневно да се сблъскваш с човека, когото някога си обичала, и да решаваш проблемите в крачка.

Но... Приготвила съм ти няколко съвета, които ще ти помогнат в тази ситуация. При мен проработиха – след 26-годишна връзка, от които 22 години в брак. Не, не си мисли, че съм леля ти, която ще ти набива канчето със съвети от миналия век. Просто съм минала по този път, изпила съм чашата с горчилка до дъно и вече на бистра глава, стигнах до извода че...

Раздялата е възможна, дори когато живеете заедно

Ето как изглежда любовната мъка в снимки - в галерията долу.

Как изглежда любовната мъка в снимки

1. Първо, разграничи дома от емоциите.

Не започвай разговора за раздяла със заявлението, че се махаш от жилището. Въпросът кой къде ще живее, неизменно изплува, но на първо място е по-важно да обсъдите отношенията си. Емоциите ще гаснат бавно, но славно. Имай търпение това да се случи.

Когато си се свестила от първоначалния шок от раздялата, отдели време, за да обсъдите кой къде ще живее. Ако ти самата си инициатор за раздялата, поеми тежестта за планирането на преместването. Може да ти се наложи няколко дни да поживееш с вашите или при приятели, преди да пристъпиш към изготвянето на план в детайли.

►►►Преживей раздялата по-леко.

2. Определи точната дата на преместването.

Това решение ще действа като катализатор за всички последващи действия. Ако ще живееш под наем, то ще ти се налага да плащаш. Двамата вземете решение кой от вас ще остане в къщата, в която сте били до този момент. Ако, разбира се, не е собственост на някого от двама ви. При мен беше наследствено жилище и това не подлежеше на обсъждане. Но ако сте под наем, ще успееш ли да се справиш с плащанията сама, без негова помощ? Може би е добра идея и двамата да потърсите по-малки квартири.

Раздялата е възможна, дори когато живеете заедно

3. Уважавайте взаимно личното си пространство.

Каквото и решение да вземете, поне известно време ще ви се наложи да живеете заедно. Да се разминавате по коридора, да се засичате в кухнята... Налага се по нов начин да разделите пространството и домашните задължения. Лесно е да се поддадеш на съблазънта да оставиш всичко по старому, но запазването на старите навици няма да е ти е от полза. Нито пък на него. Сега двамата сте просто съквартиранти.

Решете кой къде ще спи, уточнете битовите въпроси, времето кога кой ще кани гости. И на двама ви ще ви е необходимо време, за да свикнете с новата ситуация. Уважавай правото на партньора си да тъгува и да преживее случилото се.

►►►Съвети, които ще ти помогнат да продължиш напред след края. Ето ги.

4. Финансовият въпрос. Ах, тези пари!

Тук също не са малко нещата, за които се налага да поговорите: от разделянето на общата банкова сметка, до изкупуването на скъпите уреди, в които сте инвестирали и двамата. Имате ли кредити, или сте ставали гарант на някого? Това са важни неща – не ги пропускай. Важното е да зададеш правилните въпроси и да не позволяваш на емоциите да замъгляват мозъка ти.

Когато се разделяхме с вече бившия ми мъж, той грабеше като невидял покъщнината – изнесе плазмения телевизор, взе ютията и дъската за гладене, дори боята за обувки напъха по саковете в устрема си да завлече от на с с децата колкото се може повече неща.

Тогава това ме нервираше, сега гледам с насмешка на дребнавостта му след толкова години да се държи така, но те съветвам – не оставяй да прави каквото си иска, само и само да се махне и драмата да приключи по-бързо. И двамата се влагали в тази връзка, така че заслужавате да се разделите човешки и честно.

Раздялата е възможна, дори когато живеете заедно

5. Разпределете имуществото си заедно.

Започнете с най-елементарните неща. Ако дадена вещ е била твоя от преди да имаш връзка с този мъж, то тя си остава твоя. Подаръците са на този, на когото са подарени. Старай се да се изразяваш конкретно и ясно. Да предположим, че си казала на партньора си, че може да вземе кухненската посуда, а той е взел блендера, макар ти да си имала предвид само чиниите и чашите. В моя случай моят екс искаше да вземе двата кристални сервиза за уиски, както и сервиза от баварски порцелан, който ми беше подарък от баба ми С думите „Баба ти би се радвала да ми го дадеш“, той започна да събира чинии и чаши, но бързичко го спрях. Не се поддавай на емоции, владей се и мисли разумно в подобни ситуации.

Най-добре направи списък с вещите, които са важни за всеки от вас и определете кое за кого остава. Нека всеки от вас да има копие от този списък. Може да ти се вижда смешно, но не е. В такива моменти нещата се налага да са кристално ясни.

"Лесно е да се поддадеш на съблазънта да оставиш всичко по старому, но запазването на старите навици няма да е ти е от полза. Нито пък на него. Сега двамата сте просто съквартиранти."

6. Начертай новите граници.

Най-вероятно неведнъж ще те осени идеята да върнеш всичко, което е било доскоро, поне за една нощ, ако не задълго. Повярвай, това само ще усложни раздялата и ще забави зарастването на раните. А това ще е пречка за по-лесното и бързо поемане по пътя на новия ти живот.

Старай се на този етап да се въздържаш от започването на нови отношения. Струва ти се, че това е прекрасен начин да преживееш раздялата, но докато живеете под един покрив – само ще създаде допълнителни пречки.

7. Запълни календара си със срещи.

Срещай се често с приятели: подкрепата им ще ти помогне да преживееш този болезнен период. Освен това ще имаш златната възможност да прекарваш повече време извън общия ви дом.

Раздялата замъглява мозъка, така че няма да са ти излишни съветите и напътствията на близките ти приятелки, напомнянията за важните неща, покупки или събития, които се случват точно в този момент, но ти, улисана в мъката си, пропускаш.

Може би ти си тази, която е платила пътуването за двама, на което на му е било писано да се случи. Значи на бившия ти ще му се наложи да ти върне половината пари. Точно за такива неща се сещат приятелите и са много полезни в напътствията, докато ти категорично отказваш да мислиш. Е, скоро увереността ти ще се върне и ти ще поемеш смело в нова посока. А дали тя ще е слънчева, зависи предимно от теб.


Виж ощеНово в Cosmo