Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Приемат ли мъжете женския успех?

Деница Сивева
 

Оценка: (0/5)

Едно време не беше така... Да, но сега сме 21 век и жените заемат високи постове на работното място, изкарват солидни заплати и често пъти сериозно засенчват мъжете в своя живот. Разбери дали другият пол е способен да приеме силни половинки и какво значи за връзката ти тази все по-разпространена тенденция.


До неотдавна се приемаше, че една жена си е уредила живота, ако е хванала в мрежите си преуспял ерген с дебела банкова сметка, собствен апартамент, вила и последен модел возило. Но я се огледай внимателно наоколо – не ти ли се струва, че нещата са се променили напоследък? Немалко нежни създания не просто работят нещо, за да се прехранват, а заемат високо квалифицирани позиции и правят доста добри пари. Докато техните партньори далеч не могат да се похвалят с процъфтяваща кариера. Достатъчно е да погледнеш списъците с новоприети студенти в кой да е ВУЗ, за да разбереш, че кандидат-висшистките са много по-разпространена порода от мъжкия си еквивалент. И докато това открай време е така, раздвижването на работния фронт е сравнително нова тенденция. Затова пък съвсем стабилна: днес все повече жени предпочитат да изкачват служебните върхове пред това да се посветят на някаква непрестижна работа от 9-до-5 (колкото да капе нещо все пак) и да превърнат в центъра на живота си семейството, съпруга, децата и битовите ангажименти.

Всичко това щеше да бъде почти прекрасно, ако на дневен ред не стоеше въпросът как мъжете преживяват тази метаморфоза. Докато дамите се радват на блестяща перспектива и просперитет, постигнат с пот на челото, как половинките им, които не са толкова успели, понасят това разминаване? Доста представители на другия пол, които не живеят с мислене от каменната ера, външно приветстват идеята жените да се развиват силно на работното място и дават вид, че искрено подкрепят своите амбициозни момичета. Но дали все пак под повърхността на нещата не тлее известно раздразнение? Нали си чувала (а може и да си забелязала от собствен опит), че има доза истина в добрата стара максима, която казва, че мъжете просто се страхуват от умни и успешни мацки и предпочитат някоя по-глупавичка, за да се чувстват щастливи.

Психолозите са единодушни, че ако жената печели повече пари, или се радва на по-голяма известност, това застрашава да промени връзката. Кръвта вода не става, са казали хората, а на мъжете съперничеството им е в кръвта. И повярвай, колкото и да те обича твоят човек, той малко или много се състезава с теб. Звучи ли ти познато? Ако държите двамата с него да си живеете в мир и любов, ще се наложи да поработите върху ново мислене и поведение и върху някои специфични умения, особено от негова страна. Виж кои са подводните камъни на близките срещи от вида успяла жена – не толкова успял мъж и как да укрепиш любовните ви отношения въпреки обстоятелствата.

Истината за мъжете, парите и големите риби
Да си го кажем честно – без значение за колко либерални се пишат някои типове, на повечето все още им е трудно да преживеят женско финансово превъзходство. Чудиш се защо не могат да преглътнат определението „успяла жена“? Обяснението на психолозите: открай време те са възпитавани да вярват, че истинските мъже се грижат за прехраната на семейството. С други думи, имат по-дебели портфейли. Научно доказано е, че една от основните разлики между момченцата и момиченцата още от раждането им е нивото на активност. Тоест, първите от малки са много по-склонни да действат. А това по-късно се трансформира в правене на пари, обясняват експертите по човешко поведение.

Впрочем, достатъчно е да си припомниш, че в продължение на хиляди години прадедите на сегашните мъже са ловували, след това пак хиляди години са били завоеватели. Сигурно затова ги наричаме „силната“ половина на човечеството. Днес обществото уж се е променило, но някои неща, изглежда, винаги ще си останат същите. Като например фактът, че от невръстна детска възраст от момчетата се очаква да се оправят сами. Какво ти, направо да са си самодостатъчни! И на този фон как един зрял мъж да преглътне, че жена му плаща примерно почивките в чужбина, а той самият не може да си ги позволи?...

Ако се вярва на дебелите книги по психология, стандартната мъжка психика се базира най-вече на съревнование, сравнение и войнственост, докато при дамите основните елементи са установяването на близост, общуването и сработването. (Еврика! Няма какво да се чудим повече защо не успяваме да намерим общ език!) Така че ако средностатистическият представител на другия пол не е работил върху себе си специално, за да излезе от това остаряло клише за мъжественост, можеш да се хванеш на бас, че ще се чувства неудобно и несигурно в ситуацията, за която си говорим.

Нали си чувала поговорката, че светът се върти около две неща – секс и пари. Ако приемем, че все още живеем в мъжки свят, какъв е изводът? Дори да не си съгласна с горното определение, имай едно наум, защото мъжкото его обикновено е опаковано именно в тези два фактора. Нищо чудно, ако кариерата на любимия е в застой, самочувствието му лесно да пострада. А това понякога избива върху отсрещната страна. Особено пък ако тя се радва на завидно благоденствие.

Решението ли? Мъжете просто изпитват необходимост да знаят, че имат своята тежест във връзката. Остави половинката си да води и да бъде инициативна страна поне от време на време и не му изземай всички функции – тогава ще можеш спокойно да се наслаждаваш на силата си. И не се опитвай да го притискаш да бъде също толкова преуспял като теб. Така си давате по-голям шанс нещата между вас да се получат.

Три случая, когато ти си по-успяла от него
Има различни форми на женския успех – примерно, да печелиш повече, или да имаш работа, която често те поставя под светлините на прожекторите, за разлика от гаджето ти. Ето три типични сценария, с които на твоя човек може да му се наложи да се справя, в случай че ти си по-напред с материала, плюс малко полезни идеи как да възстановите равновесието на силите.

Сценарий на успеха 1
Ти си известна

Според специалистите за мъжа най-лесна за понасяне е ситуацията, в която жената до него е публична личност. Но пак има някои неща, с които той трябва да се справи. Дори да е по-добре финансово от теб, ти ще си тази, която ще привлича цялото обществено внимание, когато излизате, и никой няма да го е грижа какво работи той. А за някои мъже това е истински удар върху егото, защото съревнователната жилка им е кръвта, както казахме вече.

Спокойно, има и такива, които са в състояние да настроят мисленето си по друг начин. И да променят представата си за мъжественост. Вместо да се кахърят, че тяхното име не е толкова популярно както нейното, мъжете с по-широки представи влизат в ролята на опора за половинката и стават водеща фигура във връзката по други параграфи – във финансово или емоционално отношение, или пък и в двете. Опитай се да накараш партньора ти да разбере, че позициите ти ни най-малко не омаловажават неговите, стига взаимно да се подкрепяте и цените и всеки да дава своя принос за общото ви благо. Впрочем, немалко мъже искрено биха се радвали да имат до себе си дама, която навсякъде обира шушукания и възхитени погледи. По-голямо поощрение за егото от това, че тя е избрала тъкмо него, здраве му кажи!

Но не само от половинката ти зависи да прескочите успешно клопката на успеха. Ти също имаш роля в тази работа. Първата крачка е да го накараш да чувства, че дели известността с теб, а не че е в сянката ти. Катя (28 г.), която е фотограф в списание, разбрала това, след като спечелила награда за изложбата си с репортажни снимки и името и лицето й се появили по вестниците: „Беше страхотно постижение за мен, защото конкуренцията в бранша е голяма и никак не е лесно да пробиеш.“

Приятелят й е далеч от нейната публичност, защото работата му е различна – той е собственик на фото. Катя винаги му била благодарна за подкрепата и по-важното – винаги му го показвала. Той бил човекът, който я насочил към тази работа, когато се чудела накъде да поеме. „Направо съм щастливка, че имам такъв мъж до себе си – той се радва заедно с мен на постиженията ми и му доставя удоволствие да ми помага“, споделя тя.
Какъв е изводът? Печелившата стратегия е твоят успех да бъде успех на вашия тандем. От двама ви зависи да поставите нещата на тази плоскост, защото в противен случай в отношенията ви може да се настанят раздразнение и излишна конкуренция. Какво да се прави, човешко е...

Сценарий на успеха 2
Ти имаш пари

Подготви се отсега – някои мъже просто не могат преживеят да се срещат с жена, която разполага с по-подплатена банкова сметка от тяхната. Но слава богу, има и такива, които са в състояние да свикнат с тази мисъл. Стига да оценяваш подобаващо приноса им в други отношения.

Мария (32 г.) работи като одитор от завършването си и изкарва солидни пари. Наскоро си купила апартамент в престижен столичен квартал, където живее самостоятелно. С приятеля й Добри (30 г.) са заедно от близо година. Той е музикант, който преподава в детска школа. Сигурно се досещаш, че заработва една много минимална част от заплатата на Мария. Но това изобщо не го прави по-малко мъжествен в нейните очи. И е убедена, че той също мисли така.

Най-важният фактор в случая е, че Добри се грижи за връзката по други, нефинансови начини. „Аз може и да съм си извоювала позиции и да имам стабилно място с фиксирано работно време, но няма спор, че той е доминиращият в отношенията ни. Добри е моят еталон за мъжественост – атлетичен, страстен, закриля ме. Да речем, готов е да дойде вкъщи по всяко време на денонощието, само да му се обадя и да му кажа, че ме е страх, или че имам някакъв проблем, звъни ми, за да види дали съм се прибрала благополучно, ако съм била до по-късно по работа, или ако съм пътувала някъде сама. Да не говорим, че има повече опит във връзките и научавам много неща от него.“

Съветът на психолозите: всяка „мъжка“ черта, която жените притежават извън връзката, трябва да бъде балансирана с друга мъжка черта от страна на половинката ти в рамките на взаимоотношенията ви. Казано по-простичко, това, че ти изкарваш повече пари от него, може да бъде компенсирано с други негови, типично мъжки качества, така че балансът в любовното ви гнездо да остане непокътнат.

Има обаче и още една неприятна подробност в картинката, с която трябва да се справите. Като по-стабилна финансова, сигурно ти даваш повече средства за съвместния ви живот – от храната през заведенията до почивките. „Когато с Добри ходим в скъпи ресторанти, аз поемам сметката, или си я делим, а когато отиваме на пицария или на кино, той плаща. Нали идеята е да си изкарваме добре и да се забавляваме заедно, а не да смятаме дали аз съм похарчила 150 лв. за едно нещо, а той 40 – за друго“, обобщава Мария.

Изглежда, тази схема работи добре. Ако ти изкарваш повече от него, не гледай на приходите си като на „моите пари“ – рискуваш сама да се настроиш негативно и да започнеш да се дразниш на гаджето ти, че не печели колкото теб. А той пък ще се чувства като малко дете, което са завели в лунапарка. Ако се уважавате достатъчно и двамата имате чувството, че всеки допринася с нещо за светлото ви бъдеще и за това да се чувствате щастливи, значи всичко е наред.

Сценарий на успеха 3
Ти имаш слава и пари

Стигнахме и до най-коварния сценарий, в който има голяма вероятност мъжът да се чувства почти нищожен. Не стига, че обираш всички овации, но имаш и финансово превъзходство, което само още повече подчертава, че си номер едно! Отвсякъде!...
Моя позната, да я наречем Стела (26 г.), изпита на гърба си минусите в любовния живот от това да си две в едно – популярна и с пари. Тя работеше като репортер в една телевизия и малко след като завърши журналистическия факултет, спечели конкурс за водещи на предаване. Отделно от това Стела има личен бизнес – преводаческа агенция, благодарение на родителите й, които работеха в чужбина и й помогнаха с началния капитал. С приятеля й – Валери, ходеха от две години, когато тя стана водеща. По това време той още беше студент в Художествената академия и работеше като куриер, за да си помага финансово. „Разбрах, че има проблем, докато бяхме на гости у техните една вечер – разказва ми тя. – Оказа се, че той не им беше споменал и дума за моята работа, нито пък искаше да говори по темата. За капак му тежеше и фактът, че родителите му все още му помагаха да се издържа, докато аз имах собствена фирма и две служителки. Тогава си дадох сметка, колко много се тормози.“

Няма нужда да се извиняваш за онова, което си постигнала. От теб се иска просто да помогнеш на другарчето си да преодолее двойния удар върху егото. Когато жената разполага и с пари, и с известност, на всяка цена мъжът до нея също трябва да получи признание или известност – на неговия терен. Не върви да оцениш грижовността му или факта, че ти помага вкъщи... и да си мислиш, че това ще е достатъчно да му вдигне самочувствието. Напротив, най-много да се почувства още по-зле, защото въпросните черти са уважавани и от двата пола като типично женски.

Зарежи този подход и постави нещата в полето на неговите специфични и мъжки качества (помисли за физическата му форма, за уменията му като автомонтьор/ел. техник и т. н.). Стела например оцени подобаващо факта, че гаджето й помага в създаването на декорите за не една и две чужди продукции, и то без да има специална квалификация. „Започнах да се интересувам много от работата му и навсякъде разправях колко е добър. И това наистина му помогна да се почувства по-добре и да преодолее огорчението си.“

Въпреки всичко не е реалистично да очакваш той изведнъж и изцяло да преглътне твоя успех. Дори не е честно да го искаш. С повечко усилия и подходящата нагласа много мъже могат да излязат от закостенялото си мислене и се приспособят към тази промяна в съотношението на силите, но им трябва време. А ти по-добре си задай въпроса, дали човекът до теб има желанието да го направи и ако е така, дали ти си готова да участваш заедно с него в цялата работа. Ако отговорът е „не“, може би е по-добре да насочиш погледа си към някого, който е в състояние да преживее по-лесно ситуацията.

3 препятствия, които силните момичета трябва да прескочат
Успехът има очевидни преимущества, но го съпровождат и някои заплетени моменти.

Препятствие 1
Справяне с „двойния товар“

Колкото и да си успяла в кариерата, къщните задължения също ти висят на главата и някой трябва да ги върши. Ако искаш половинката да ти помага повече, не пропускай да оценяваш усилията му – винаги, когато е направил опит да приготви вечеря, или да пусне пералнята, показвай му, че забелязваш жеста (внимание: не му натяквай, когато не е свършил работата, както ти би я свършила). Иначе следващия път едва ли ще му мине през ума да си мръдне и малкия пръст.

Препятствие 2
Справяне със собствената сила

Доста момичета на по 20-30 години се чувстват виновни заради постиженията си. А няма защо. Ако ти самата не се чувстваш комфортно в тази ситуация, какво очакваш от твоя човек? И спри да се притесняваш, че той ще те намрази, защото чак дотам едва ли ще се стигне. В крайна сметка в този момент може ти да си на върха, но нищо чудно да си смените ролите след време.

Препятствие 3
Справяне с неработещите жени

Сценката е следната: стоиш на някакво събиране, заобиколена отвсякъде от жени, които не се занимават с нищо, да речем, безработните съпруги на приятелите на мъжа ти. Докато те бърборят за „натоварената си програма“, включваща целодневно посещение при козметичката, осем кафета с приятелки и изтощително обикаляне по бутиците, в главата ти се прокрадва коварната мисъл: „Боже, май не е толкова лошо по цял ден да не правиш нищо!“ Но бъди честна: няма ли да умреш от отегчение, ако беше на тяхно място?

Време за работа
Още един фактор, който допринася за служебния напредък на нежната пред силната половина от човечеството – в световен мащаб от 1979 година насам жените са увеличили работната си седмица с два часа, докато мъжете са намалили своята с близо тридесет минути.

Виж ощеНово в Cosmo