Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Параноичната любов и има ли тя почва във връзката ти?

Росица Шишкова
 

Оценка: (5/5)

 
 

Когато параноята и прекаленото недоверие се намъкнат в отношенията, идиличната приказка на любовта ти се превръща в същински „Убийствен пъзел“ за връзката. Лошото е, че има реална опасност краят да оправдае очакванията за филм на ужасите и да бъде изненадващо трагичен и за двама ви. Не, не, това не е заплаха, а предупреждение.
Ако вече си попаднала в капана на ревността, е задължително да продължиш с четенето, за да си дадеш сметка за постъпките си преди да е станало прекалено късно.

Параноичната любов и има ли тя почва във връзката ти?

Коя зодия е половинката ти и защо ти изневерява (или поне би ти изневерил): разбери от галерията долу.

Защо един човек би изневерил [според хороскопа му]

►►►Още две решения за справяне с ревността.

Параноичната любов и има ли тя почва във връзката ти?

Спомняш ли си с умиление за деня, в който го срещна? Беше толкова сладък, целувките му те изгаряха, беше потънала до забрава в прегръдките му, на света съществувахте само двамата... Звучи ли ти познато? Щрак! Сега да се пренесем в настоящето. Отърсваш се от прекрасните спомени като попарена и осъзнаваш фактите. В крайна сметка ти се влюби в него и той се превърна в твоята половинка. Наложи се да осъзнаеш, че на света има и други хора (да де, други жени), които могат да ти го отнемат. Емоциите надделяват и зеленоокото чудовище застрашително се подава на хоризонта да вгорчи живота ти! Позната история...

Осъзнаваш, че при така стеклите се обстоятелства едва ли искаш да чуеш продължението, нали? Вместо да се оставяш по течението на ревността и да продължиш да се въртиш в този омагьосан кръг, ще се наложи да се изправиш срещу нея и да я победиш. Никой не твърди, че ще ти бъде лесно, затова и Cosmo няма да те остави сама в ожесточената битка с ревността!

Най-същественото е да осъзнаеш някои неща, които до момента упорито са ти убягвали...

Любовта не е равносилна на притежание!
Параноичната ти ревност може да се дължи на много фактори – останала от миналото ти болка, липса на самоувереност, ниска самооценка... Трябва сама да разбереш от къде идват тези чувства или има реална опасност да навредиш на връзката си. Ако започнеш да обвиняваш партньора си без да си сигурна, че има защо, да го караш да отговаря на един куп неадекватни изисквания от твоя страна (като да ти се обажда на всеки кръгъл час, за да да ти дава стриктен отчет къде, с кого и какво прави) и дори да го обвиняваш в изневяра, когато нямаш реални доказателства за това... определено си достигнала крайния предел на търпението му, а и параноично-истеричната ревност, която рано или късно (едва ли ще е късно...) ще съсипе връзката ти! Разбира се, че понякога да те ревнуват по малко е дори приятно, защото така разбираш, че за любимия ти не си даденост, оценява качествата ти и се страхува, че някой друг ще ги оцени. Да, но това е полезната ревност, която е в малки порции. Параноята няма нищо общо с нея, тя е разрушителна! Тя унищожава самоувереността му – кара го да се съмнява в себе си и да се мисли за неспособен да те зарадва, да те направи щастлива и сигурна. Би ли причинила това на любимото си същество?!

Ако се отдадеш на параноята (огромен страх, подозрителност и ревност) и започнеш да му създаваш забрани, да изискваш повече информация за всичко, което прави, ти рискуваш връзката си. Да обичаш някого не значи да го притежаваш или да разчиташ на него да те накара да се почувстваш по-добре. Ако случаят е такъв ти не го обичаш и уважаваш, а го използваш – факт! Една връзка трябва преди всичко да се основава на взаимна любов - двама партньори, които взаимно отговарят на нуждите си.
Всеки се нуждае от време за себе си, време с приятели и време с половинката. Ако отнемеш на гаджето си свободата да се радва на другите аспекти от живота, ти си нечестна спрямо него и пренебрегваш личното му израстване и развитие. Рано или късно, той ще започне да се чувства обиден, неразбран, несправедливо обвиняван и като в капан. Естествено е при подобни мисли, всеки здраво мислещ човек да има нужда да се отърве от тази връзка.

Емоционалният товар: Ревнувам, защото не му вярвам = не вярвам на мъжете, защото съм претърпяла прекалено много минали разочарования.
В миналото някой те е мамил? Едва ли някога ще бъдеш положително настроена спрямо изневярата, нормално е, защото най-малкото знаеш колко боли. Лошото е, че сега проектираш същите емоции над настоящата си половинка, а той не заслужава в замяна на любовта си да изкупува чужди грешки. Загубила си представа за нещата! В момента си с нов различен човек и ситуацията е друга! Миналото ти те преследва и несъзнателно се мъчиш да предотвратиш да преживееш същото отново, но това е ужасно погрешна тактика – осъзнай го! Всъщност част от представителите на силния пол дори предпочитат да се срещат с жени, чието любовно минало не е изрядно. Мъжете харесват да се чувстват оценявани и полезни, докато жените, обременени с тежки любовни връзки ги предизвикват да им покажат закрилническата си природа. Затова вместо да полудяваш от ревност, използвай тежкото си минало в своя полза! Разбира се, че да разкриеш голата истина пред мъж, с когото се срещаш, би могло да бъде и страшно. Това, което ти е необходимо да знаеш е, че започнеш ли да споделяш тежкия си опит, трябва да бъдеш напълно честна и да не заемаш защитна позиция. Не изчаквай да те попита, а сама му разкажи за важните подробности като развод например и не забравяй да бъдеш кратка, ясна и категорична. Остави емоционалния товар зад себе си, за да освободиш място на любовта на живота си!

Параноичната любов и има ли тя почва във връзката ти?

Несигурността: Ревнувам, защото не съм сигурна в себе си.
Дълбоко в себе си криеш ужасни емоции – на непълнота, несигурност и изглежда не вярваш, че имаш качества, с които да задържиш приятеля си до себе си. Това може да се дължи на много любовни разочарования или пък на събития от детството ти, които са те карали да усещаш липса на любов. Тези чувства нямат нищо общо с половинката ти! Те са вътре в теб. Трябва да разбереш какво всъщност се случва и да поискаш помощ, за да го преодолееш. Ако се уповаваш само на партньора си да премахне болката ти, рано или късно ще останеш разочарована. Колкото и много да те обича, той не е магьосник и не може с магическа пръчица да премахне объркването в душата ти. Самата ти трябва да се изправиш срещу себе си, да поемеш отговорност и да вземеш мерки срещу това, което те измъчва.
Точно както работиш върху себе си във фитнес залата, трябва да правиш и за емоционалното си аз, да си създадеш силата да се пребориш срещу страха и негативизма, които те обземат. Когато в главата ти нахлуят негативни мисли за връзката ти, върни се една крачка назад, поеми дълбоко въздух и съвсем съзнателно опитай да насочиш вниманието си към това, което е правилно за теб и половинката ти. Това е начинът да намериш положителното в приятеля ти и в това, което сте изградили заедно. Задай си няколко съществени въпроса - „Кого или какво виниш за трудностите, с които се сблъскваш?“, „По какъв начин обвиняваш себе си?“, „От какво и защо ревнуваш?“. Най-лесно ще ти е да си направиш списък с нещата, които те измъчват и да започнеш едно по едно да ги осмисляш и решаваш като първо разбира се да е най-лесното. Обвиненията, които отправяш често са просто параван, който ти пречи да видиш какво всъщност се случва с теб. Откажи се от тях! Отиди до върха на списъка си и просто освободи всичко и всички от вината. През цялото това време дишай дълбоко. Погледни на ситуацията като на гръмотевична буря – напрегната, шумна, дъждовна, просветляваща и супер шумна. Както огромният гняв и трудностите, така дори най-страшната буря преминава рано или късно, вярвай в това. Важното е да не задълбаваш в нея и да й придаваш повече важност отколкото трябва.

Замисли се. Защо да губиш енергията си в ревност? Какво ти носи тя? Чувстваш се несигурна, притеснена, мнителна, постоянно нащрек. Ревността не ти дава нито едно приятно усещане или емоция. Тя вгорчава любовта, живота ти, мислите ти, побърква те, влудява те. В името на щастието ти, пребори се с нея. Естествено, че няма да ти бъде лесно. Следващият път, когато чувството на ревност се прокрадне в мислите ти запомни това – Ако дадеш на някого свободата да избира и да прави каквото реши и той избере теб, ето тогава значи, че наистина те обича!


Виж ощеНово в Cosmo