Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Новите връзки и полигамията

Росица Шишкова
 

Оценка: (5/5)

Какво ли се случва в главите на хората и всъщност дали сама не му позволяваш да те наранява?

Едва ли ще се зарадваш да го чуеш, особено, ако си имала разочарования от подобен характер в миналото, но броят на изневерите е извънредно висок в последно време. И не, това не е рекламен трик, който се върти в медийното пространство, разпространяван от Холивуд – информацията е потвърдена от съвсем реални анкети! Голям процент от хората потвърждават, че днес изневерите са много по-чести отколкото 20 години назад във времето, а много хора дори го намират за приемливо! Вярва ли ти се? Какво ли предизвиква подобни плашещи резултати?! Концепцията ни за живота малко или много се е променила с годините, може би. Половината мъже и цяла една трета (шок?!?) от анкетираните жени смятат, че хората просто не са устроени да бъдат моногамни. Оказва се освен това, че днес срещането на различни партньори е ужасно улеснено - все повече жени навлизат в работната сфера – най-честото място да срещнеш привличане, а и командировките... Освен това електронната мрежа ни предоставя един куп различни начини за комуникация – мобилни телефони, интернет,... Е, след като фактите говорят, колкото и трудно и неприятно да ни е, май ще се наложи да се приземим от романтичната си концепция за любовта и да приемем истината такава каквато е.

„Мъжете са си мъже“
Едва ли си минала без да чуеш тази реплика... Общо взето обществото е раздвоено по темата. Когато 27-годишната Катя споделя с колежките си, че се е разделила с 3-годишната си връзка заради изневяра, е изправена пред точно такова раздвоение на мненията. Някои от приятелките й я окуражават за взетото решение, защото са били свидетели и на други негови похождения, но част от обкръжението й не я подкрепя. Дори я мислят за луда. „Те продължават да ми напомнят, че той е адвокат, кара BMW, купува ми хубави неща и ме води в скъпи ресторанти. Както казва леля ми – Той е преди всичко мъж, а мъжете са си мъже...“
При някои мъже изневярата е свързана с израза на мъжествеността им. За да бъдат истински мачовци, се чувстват длъжни да покажат, че доминират чрез връзки с други жени. Според психолозите, това е широко разпространено в патриархалните общности и е унищожително не само за жените, но и за мъжете. Момичетата, които се примиряват с подобни връзки, обикновено го правят, защото са зависими финансово, а това ограничава възможностите и силата им да избират. Истина е също, че нашият пол по принцип има склонност да поддържа връзки заради материалната си стабилност. Все пак, тенденцията в това отношение е благоприятна за нас и все повече жени са финансово независими от мъжете.

Полигамията...
„Полигамия“ по принцип се нарича многоженството. Добре знаеш, че при някои религии и култури, то е напълно приемливо и дори е позволено от закона. С разпространението на християнството полигамните обичаи намаляват, но сред мюсюлманите тази практика е все още широко разпространена и в арабския свят е съвсем нормално мъжете да имат по няколко жени. Това поражда още една странна тенденция. С позволяването на полигамните бракове не само, че мъжът има право съвсем законно да бъде с две-три жени наведнъж, а често срещани са и страничните забежки дори в такъв тип отношения. Мъжете с повече съпруги са дори по-неверни на жените си от тези, които имат само една. Необяснимо, но факт!
Все пак, от анкетите става ясно, че любовта и доверието все още са в основата на дълготрайните връзки и бракове. Ако си попаднала на невярна половинка, независимо дали подозираш или не, трябва да се молиш да използва презервативи, защото евентуалните проблеми, които това може да ти донесе не само са опасни, а могат да бъдат и фатални!

Неприятните знаци, че те мами
Ако партньорът ти прави повечето от нещата по-долу, значи е редно да спреш да се доверяваш сляпо на това, което ти казва...
· Има рязка промяна в сексуалния ви живот – обикновено е много уморен. Ако все пак ти проявиш инициативата, той остава вял и отдръпнат. Демонстрира ти нови техники? Супер! А къде ги е научил?
· По-внимателен е към нуждите ти от обикновено, купува ти много подаръци (от чувство за вина).
· Все по-често ти се извинява, че не може да бъде с теб – работа до късно, неочаквана среща с клиенти, излизане с приятели или дори с майка му.
· Телефонът му звъни необичайно често и ако се намираш близо до него, става предпазлив. Или пък... изведнъж се сдобива с втори телефон.
· Става предпазлив и агресивен, ако го попиташ къде е бил или с кого говори по телефона.
· Критикува неща у теб, които преди е намирал за привлекателни.
· Започва да се старае повече за външния си вид – променя прическата, гардероба си и се записва на фитнес. Вероятно най-лошо е, ако от вратата се спуска към банята.
· Прекарва много време пред компютъра и рязко спира да пише или се отдръпва от монитора, когато влезеш.
· Ако някоя дреха изчезне, твърде вероятно е да я е забравил у тях...
· Не можеш да се свържеш с него и никой не знае къде е.
· Вече не интимничи с теб. Ако хванеш ръката му, я пуска при първия удобен случай.
· Вътрешното ти чувство ти подсказва, че нещо не е както трябва. Вярвай на инстинктите си. Ако ги пренебрегнеш значи, че се опитваш да си затвориш очите пред истината. Познаваш навиците му най-добре от всички, така че, когато се случи нещо подозрително обикновено си права да се съмняваш.
· Редовно ти вдига скандали. Това му дава повод да излезе от къщи, за да се срещне с нея. Друга причина могат да бъдат смесените чувства, които изпитва заради предателството си.
· Често, когато се карате, той говори за края на отношенията ви. Казва неща от типа „Какво би правила, ако се разделим?“ или „Ако нещо се случи с нас, винаги ще те обичам като приятел“. Тези изречения говорят много зле за отношенията ви. Той прави подобни изказвания, защото има при кого да отиде, ако нещата между вас приключат. Много внимавай!
· Изведнъж започва да има невероятно променливи настроения. Изглежда весел и превъзбуден, когато излиза, а когато е около теб е мрачен и депресиран.
· Вече няма нужда да говори с теб. Станал е студен, небрежен към теб и чувствата ти.
· Изведнъж музикалните му вкусове рязко се променят, вероятно повлияни от нейните.
· Липсва му самоувереност. Не е задължително да си я достави при друга, но често срещан случай е несигурните хора да търсят опора в околните.
· Лесно се обижда, дори на безобидните коментари, които отправяш по негов адрес.
· Спира да обръща внимание на теб и общите ви интереси.
· Започва да затваря вратата, когато си наблизо, въпреки че преди я е оставял отворена. Например правилото за банята: в една дълготрайна връзка партньорите често забравят вратата отворена, когато ходят до тоалетна, дори и другият да е наблизо. Ако втората връзка се е задълбочила, изневеряващият в опита си да се дистанцира физически и психически, затваря вратата след себе си напълно неумишлено.
· Спира да ти прави комплименти за външния вид.
· Спира да ти казва, че те обича.
· Когато направиш нещо мило за него, той изглежда ужасно виновен. Ти си човекът, който трябва да прави живота му черен, а връзката ви непоносима. Когато се държиш добре, му напомняш за това, че те е предал.
· Обръща топката и те обвинява в изневяра без да има реални доказателства за това.
· Предпочита да прекарва времето си с приятели вместо да е с теб.
· Не показва никакъв видим интерес за бъдещето на отношенията ви.
· По-интересно му се струва да чете книга или да гледа филм, отколкото да разговаря с теб или дори да правите любов.
· Започва да си служи с нови фрази, нови шеги или изразява мнения, които са необикновени за него.
· Често се случва да не вдига телефона си или да го изключва в твое присъствие – сигурен знак, че крие нещо!
· Изведнъж става дистанциран и се затваря в себе си, а когато го попиташ какво му е, отказва да го обсъждате.
· Говори по време на сън и споменава едно и също име в повече от един случай.
· Когато се буди сутрин изглежда стреснат и смутен. Тази несигурност може да идва от това, че не е сигурен в чия спалня се събужда.
· Държанието му е такова, че приятелите ви питат какъв е проблемът. Близките винаги забелязват несъгласията и търканията помежду ви преди теб.
· Сънят му рязко се променя. Случва се да е ужасно изтощен, обезпокоен, да говори на сън или пък да има чести кошмари.

Цената, която трябва да платиш...
Полигамните връзки могат да струват много скъпо на потърпевшите жени. Мъж, който има повече партньорки е реално застрашен от всякакви венерически заплахи. Изневярата подкопава увереността ти и личната ти самооценка, защото позволяваш да бъдеш лъгана и третирана зле. Е, разбира се, някои жени заемат защитна позиция и отговарят със същото. „Щом мъжете могат, можем и ние.“ Да, добре, справедливо е, но така навлизаме в един омагьосан кръг, от който измъкване няма!
Съществено е за всяка жена да знае какво представлява, да осъзнава силните си страни и да е наясно с цената си. Жените, които по начало са уязвими по отношение на партньорите си, лесно стават обект на лошо отношение. Причината е, че са прекалено несигурни в себе си. Не знаят кои са силните им страни, не са определили границите си и доста често не са добили увереността да казват „не“ и да се грижат за нуждите си. Когато станеш наясно със себе си и нуждите си, ще разбереш, че си достатъчно силна и не зависиш от един изневеряващ мъж. Няма интелигентна причина, заради която да търпиш предателството – ти заслужаваш повече!

Все пак, имай предвид, че до този момент говорехме за системна изневяра. Ако на половинката ти се случи да кривне от правия път, недей да му показваш какво значи Третата световна междуполова война! Имай си едно наум, че мъжете са си мъже и както казва Саманта в „Сексът и градът“ - „Мъжете изневеряват по същата причина, поради която кучетата си лижат топките – защото могат“... Разбира се, само, ако причините, които ти представи го оправдават и положи нужните старания!


Виж ощеНово в Cosmo