Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Невидимата болка

Никол Стефанова
 

Оценка: (5/5)

Вчера пак бях на метлата. Заради единственото същество, което може да ме качи там. От мъжки пол, разбира се. Хем си знаех прекрасно, че ще направи точно това, което и направи. Докато с една приятелка нищихме евъргрийн темата за взривоопасните разлики между „нас“ и „тях“, тя формулира брилянтно точно мисълта, която ми се върти смътно из главата от момента, в който този мъж влезе в живота, сърцето, леглото и нервната ми система: “И все пак щом след толкова време не успяваш да запазиш равновесие и на моменти страдаш много, явно нещо не е напълно като хората”. Всъщност и двете не откриваме топлата вода – освен за физическо насилие и словесна агресия експертите отдавна говорят за така наречения емоционален тормоз, когато единият партньор се опитва да манипулира и контролира другия под претекста „държа се така, защото те обичам“. И в 99% от случаите потърпевшата емоционално страна не си дава сметка за ситуацията, твърдят те. Като се замисля, имат право – винаги съм мислела, че той не ме качва на метлата, нито ме запраща в девета черна дупка умишлено, напротив, може да се каже, че ме носи на ръце, неповторимо сладък е и, погледнато отстрани, адски прилича на принца на белия кон. Но погледнато отвътре, кой знае защо имам чувството, че в тези отношения се мятам като риба на сухо. Добре де, какви толкова ловки начини може да използват мъжете, за да ти приложат въпросния емоционален тормоз? И доколко могат да бъдат разрушителни емоциите във връзката, сравнени с класическия бой например?

Емоционалният еквивалент на понятието “малко бременна”
Знаеш какво представлява ефектът “плацебо“, нали? Когато си убедена, че дадено хапче ще те излекува и се възстановяваш само благодарение на психическата и емоционалната си настройка. Ето колко важни за състоянието ти са емоциите. Така че няма вариант, в който „само малко страдаш във връзката си, обаче като се изключи това, всичко е наред”. Все едно да кажеш „ами, той ме бие/обижда редовно, но иначе сме перфектната двойка“. Независимо дали мъжът в живота ти се възползва от теб физически, сексуално, словесно, или емоционално, крайният ефект е един и същ – ти страдаш, защото някой, когото обичаш и на когото имаш доверие, те наранява. Друг е въпросът, че за разлика от синините и обидните думи, които няма как да пропуснеш да регистрираш, емоционалните атаки са много фина форма на изнудване и средство за манипулация, като могат да минат за най-нормално поведение. Докато положението тотално не излезе извън контрол и не проумееш колко далеч от нормалното са отношенията ви всъщност. Както се е случило с Ренета (27 г.) и гаджето й от студентските години: "Огнян беше едно от най-любвеобилните момчета, които съм срещала – си спомня тя. - Освен в моментите, когато ме ревнуваше. Много се кефех, че е толкова луд по мен, докато един ден не се случи нещо отвратително. Говорех си с един колега в почивката, когато той се появи отнякъде, започна да крещи и да ни псува и двамата, налетя му на бой и докато успеят да ги разтърват, му изби един зъб. Тогава си дадох сметка защо винаги се бях пазила да говоря с мъже, когато той е наоколо. Явно инстинктивно съм усещала, че ревността му не е нито сладка, нито безобидна.“ Всъщност не е задължително да се стига до пряка физическа и  словесна агресия, напълно достатъчна е формулата „да ти извадят душата с памук“ до степен, в която така да се промениш, че сама да не можеш да се познаеш. Хората, които упражняват емоционален тормоз, обикновено следват точно този модел на поведение. Продължи да четеш, за да откриеш кои са най-разпространените форми на благ любовен емоционален шантаж.

1. Агентът на ДС
Така и така го почнахме, да доразвием случая “Огнян”. Логиката на такъв тип мъж е, че обичта не може без ревност. Той просто не е в състояние да се сдържи. Затова започва да недоволства, когато излизаш с най-добрите си приятели мъже. Тайно ти преглежда чантата и мобилния. Пита откъде имаш новата запалка. Уж на шега ти размахва пръст да внимаваш, защото ще ти отвори някой ден e-mail-а и icq-то да види какво се случва там. И изведнъж ти си даваш сметка, че вече ти е леко притеснено. А иначе продължавате да се обичате, разбира се. Той ти се обажда на всеки час да ти го каже и да те провери... как си и с кого си. Или неочаквано ти се изтърсва в офиса с цветя. Или ти праща анонимен букет по куриер и едва дочаква вечерта, за да чуе дали ще му разкажеш, понеже ако скриеш епизода, значи... кой знае какво още може да криеш! „Когато разбрах, че Ясен държи да ми плаща мобилния, защото тихомълком поръчва разпечатки на разговорите ми всеки месец, най-сетне ми стана ясно, че той направо си ме следи. Бях в шок!“ - признава Яна (24 г.)
 
2. Д-р Джекил и мистър Хайд
Той е темпераментна личност, на настроения. Силно променливи настроения при това, чиято логика явно се ръководи от някакви тайнствени фази на луната, различни от тези, които се спазват при лунната диета. Просто няма друго обяснение на факта как може в един момент да е невероятно грижовен и мил, а в следващия да се нацупи, да се затвори в себе си, да се нервира за същите неща, които допреди няколко часа са го устройвали перфектно и да иска... ако го попиташ - и сам не знае какво. Е, ти още по-малко знаеш, затова докато препуска нагоре-надолу по емоционалната стълбица, ходиш на пръсти около него и се опитваш да му угодиш всячески. Като се чувстваш едновременно като принцесата от приказките и последната дупка на кавала в зависимост от лунната фаза. Естествено, през цялото време ти нямаш право на лошо настроение, защото той го приема лично и веднага помръква, понеже явно не ти е добре с него, значи не го обичаш достатъчно. 

3. Факторът "под вола теле"
Едно не може да му се отрече, има богато въображение. Което е в състояние да доведе до възникването на огромни проблеми буквално от нищото. Или може би е просто заклет фен на Шекспировия шедьовър „Много шум за нищо“ и ти го разиграва при всеки удобен случай. В категорично трагична трактовка обаче. Например ако в негово присъствие имаш неразумността да си погледнеш мобилния 4 пъти за 5 минути – по навик, от разсейване, защото чакаш SMS, да видиш колко е часът... Той го приема като акт на лично оскърбление, достигайки до генералното заключение, че явно толкова си изстинала към него, че вече дори не го забелязваш. Тъкмо си успяла да го убедиш, че изобщо не е така и правиш поредния гаф. Като този на Илияна (23 г.), да кажем: "Забелязала съм, че Мишо направо превърта, ако вечер вкъщи заспя пред телевизора и не се стигне до секс. Ужасно съм изморена и се унасям, без да искам. Обаче след като една сутрин ми изтърси, че това ясно показва, че не съм му липсвала цял ден и не се радвам да го видя, опитвам да си държа очите отворени. Има още куп такива дреболии, които го карат да си мисли глупости и нямам понятие защо." Много просто, защото това е един от начините за избиване на комплекси.

4. Обвинителят
Откакто си с него, не ти трябва да ходиш на солариум или на море. Защото вечно си по-черна и от дявола. Шегата настрана, но след всяко спречкване или разговор за изясняване на отношенията имаш чувството, че пак причината да се объркат така нещата си изцяло ти. Нещо повече, неговата безпристрастна логика и методично вадене на кирливите ти ризи (кой ли ги няма?!) го доказват аргумент след аргумент. В отговор ти можеш само да изложиш адски нелогичния защитен довод, че напоследък се чувстваш много зле, че съжаляваш и... да избухнеш в сълзи с надеждата, че ще ти прости и че сцената ще приключи като предния път с една гореща порция секс на помирението. Най-интересното е, че така и не ти е ясно какво точно трябва да ти прости, знаеш единствено, че си направила грешка, дори фактите да твърдят обратното. "Когато гаджето, с което живеех заедно, ми изневери, ме посочи като главна причина за постъпката си – разказва Анета (23 г.). - Каза, че ако не съм го дразнела толкова много, е нямало да започне да се оглежда за друга. Бях объркана. Изневярата не е ли негова грешка? Защо аз да съм виновна за неговите действия?" Ами, защото нападението е най-добрата защита. И защото има хора, които съвсем сериозно смятат, че винаги постъпват правилно. Той е свикнал автоматично да те обвинява за всичките проблеми помежду ви. А ти си свикнала автоматично да се съгласяваш с него, само и само да има мир и любов.

5. Прекалената Претенция
Обикновено се счита, че когато създаде връзка, нашият пол става толкова емоционално зависим от любимия, че той се превръща в мъж под... чехълче (от онези, братовчедите на амебите, зелените еуглени и прочие примитивни форми на живот). Истината обаче е, че и сред мъжете има доста вегетативни форми, които ти се обесват на врата. Да кандидатстваш за сърцето на такъв индивид, е все едно да се явиш на интервю за работа по обява от типа „международна фирма търси офис мениджър с висше образование, до 22 години...“. Тоест към теб се предявяват невъзможни  претенции, които колкото и да си мотивирана, не можеш да покриеш. „Бях длъжна да прекарвам уикендите с него, като отлагах гостуването на нашите, довършването на нещо в офиса, чистенето вкъщи и срещите с приятели, иначе ужасно се цупеше - си спомня последната си връзка Ралица (25 г.). - От мен се очакваше също да организирам забавленията и лятната почивка, да реша какво ще се вечеря, да му изпера чорапите, да му набера доклад на компютъра – по неговите разбирания не голите думи, а тези действия бяха доказателство, че ми пука за него.“ Накратко, типично по секретарски, от теб се иска да съчетаеш правенето на кафе (закуска, обяд и т. н.) с ролята на любовница, бюро справки, турагенция, развлекателна програма и още куп длъжности, покриващи всичките му нужди. Ако откажеш да извършваш цялата организационна дейност, директно си ритваш трудовата, тоест любовната книжка.

6. Майсторът на манипулациите
Неговото тайно оръжие е ролята на жертва... на любовта си към теб. В чието име търпи какво ли не. Последно се жертва да не отиде на кръщенето на бебето на четвъртата си братовчедка, само и само да дойде с теб на тъпото служебно парти (където от скука се напи като казашки хармонист, танцува с барманката, сбърка те със сервитьорката и заспа под масата). И сега си длъжна да му се отблагодариш за жеста и за ужасния махмурлук. Схвана ли какво се случва? Той има способността да промени всяка ситуация в своя полза, така че докато уж прави повечето отстъпки, в крайна сметка ти се гънеш като индийска кобра по свирката на желанията му... При това толкова го бива в хипнозата, че в един момент самата ти не си сигурна какво точно искаш. Само искаш да искаш онова, което той иска. Невероятна музика за ушите му, между другото.

7. Малкото вампирче
Малко, но хитро. Понеже отдавна си е научило урока, че ако в този живот направиш едно изкусно изнудване, можеш да получиш безнаказано всичко, което си пожелаеш. Дори в любовта. Ето защо отношенията между вас се крепят на неговите ултиматуми. Ако направиш нещо, което не му харесва, заплашва да те накаже. Ако откажеш да направиш нещо, което му харесва, заплашва да си тръгне. И ти се стряскаш и свиваш покорно уши. Когато тази стратегия престане да ти действа, той просто сменя посоката и започва да заплашва, че ще нарани себе си: ще се самоубие, ще се пропие и т. н., ако го изоставиш, защото толкова те обича и не може да живее без теб. Сърцераздирателно. Как да откажеш нещо на мъж, който така фатално е хлътнал?

8. Центърът на твоята вселена
Той иска да си единствено негова. Прекрасно, ти също. Лошото е, че разбирането му за тази фраза е леко превратно и се разминава с твоето. „Около 8-ия месец от връзката ни Иво започна да ми повтаря, че иска да спра да ходя на лекции и на работа, да престана да пътувам толкова често (веднъж на месец!) на гости на нашите и да си седна на задните части, тоест да не излизам с приятелки в петък вечер – спомня си Ирина (27 г.). - В началото си мислех, че преувеличава и не го мисли сериозно. Но той толкова настояваше, че проумях, че е важно за него. Казваше ми, че съм неговата принцеса, той щял да се грижи за прехраната ми и всичко останало. Така бил възпитан, освен това си бил стъпил на краката и можел да си го позволи.“ На теория всичко е супер. Дори би трябвало да черпиш, защото най-сетне си открила редкия вид мъж, чиято единствена цел в живота е да те носи на ръце. На практика обаче се оказваш птичка в златен кафез, изолирана от близките, приятелите и финансовите си източници, синоним на самостоятелност. Т. е. ти започваш да зависиш напълно от него - от материалната страна до нематериалното усещане за самооценка. "Шест месеца след напускането на работа се отегчих до смърт, въпреки че си повтарях, че всяка жена на мое място би била щастлива, освен това бях депресирана, че нищо не става от мен. След като скъсахме, установих, че бях изгубила година от живота си, като доброволно се бях откъснала от околния свят. Трябваше да започна от нулата. И да запиша отново втори курс, защото не бях взела нито един изпит", прави ретроспективен разбор Ирина.

9. 24-часовата спешна линия
Естествено, че си в менюто за бързо набиране на мобилния му. Даже преди Бърза помощ и пожарната! И как иначе, когато е достатъчно да ти пусне клип, че има нужда от нещо, за да включиш сирената и да дотърчиш със сто километра в час и с отворени обятия. Обратният вариант обаче не се случва никога, защото както той не спира да твърди, обожава силни характери, пълни антиподи на чехълчето от подточка 5. И ти се гордееш, че си точно такава. "Пишех му всичките курсови работи, вземах заверки, водех записки на лекции и упражнения, всяка вечер бях в стаята му в Студентски град и му готвех вечеря, само и само да покрие по-бързо курса по програмиране, за да може после да започне добре платена работа – си спомня предпоследната си връзка, приключила миналата година, Катя (24 г.). – Затова останах изумена, когато кучето ми умря, обадих му се супер разстроена, а той само промърмори, че много съжалява, такива неща се случвали и... имал още два раздела за минаване до утре сутрин." В крайна сметка ти сама попадна в капана му на мъжкото момиче, нали помниш.

10. Любвеобилният
Когато се опиташ да му разясниш недоволството си, той обръща всичко на сладникави епитети... и бебешко лигавене. Не че си наранена от поведението му, глупавото сладко котенце на батко, то, просто си прекалено чувствителна, нежна, крехка и... недорасла. Я бързо в леговището, тоест в леглото!

11. Доминиращият
Нищо лично. Откакто се помни, той е свикнал да не изпуска живота си от контрол. А откакто ти стана част от живота му, влезе в общата схема. Затова той иска да има власт над теб – от това как се чувстваш и как разсъждаваш, до това как се обличаш и какво харчиш. По 24 часа в денонощието. “Милен нонстоп ми четеше конско и избесняваше, ако не мисля като него по даден въпрос. Беше в състояние да ми говори с часове, докато не ме накара да се съглася – разказва Искра (22 г.). – Накрая се уморих от нравоученията му и опитите да ме направи свое копие.” Пак повтаряме, нищо лично. Лично е единствено решението дали да продължаваш да търпиш някой да спекулира с чувствата ти. В 11-те случая.

Внимание!
Повечето жертви на емоционално ощетяващи връзки страдат от пристъпи на депресия, ниско самочувствие и високи нива на стрес, които може да се проявят и на физическо ниво под формата на болести. Понякога за компенсация тези хора се превръщат в работохолици, започват да използват системно алкохол и наркотици или се пристрастяват към Интернет, компютърни игри и прочие форми на алтернативна реалност.

Блиц проверовъчен тест 
Питаш се дали не си в емоционално потискаща те връзка? Ако не ти се чете цялата статия, провери набързо как стоят нещата. Колкото повече утвърдителни отговори дадеш, толкова по-голяма е вероятността да си в такава ситуация.

И така, случвало ли ти се е да усещаш, че...

... нещо не е съвсем наред в отношенията ви, макар че не можеш да опишеш точно какво?
... любимото ти същество контролира живота ти?
... той пет пари не дава за мислите и чувствата ти?
... би направил всичко, за да докаже, че той е правият?
... го ядосваш, когато говориш с някой друг? Обвинява ли те, че му изневеряваш?
... трябва да следиш всеки свой жест и дума в компанията му?
... се объркваш в логиката на поведението и чувствата му, например как може да твърди едновременно, че си невероятно съкровище и че никой друг няма да иска такава опърничава личност, която си прави, каквото си иска?
... си длъжна да даваш отчет какво си правила минута по минута, когато си била сама?
... е по-лесно да хванеш мечка стръвница с голи ръце, отколкото да се опиташ да отидеш на хижа с приятели... без него?
...  си нещо като инфантилна плюшена играчка вместо равноправно нему здравомислещо същество?
... връзката ви пречи на кариерата ти, следването, хобитата, социалния живот и изобщо на всичко, което ти носи развитие, щастие и самоувереност?
... ако искаш да пръснеш малко пари, трябва после да му представиш подробен отчет за всяко левче плюс извинителна бележка, че си имала нужда точно от тази терапия?
... няма примирие след скандал без сладкия секс на примирието?
... си виновна за абсолютно всички проблеми, които се появяват на любовния ви хоризонт?


Виж ощеНово в Cosmo