Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Може ли да умреш от разбито сърце?

 

Оценка: (0/5)

 
 

Не е сърдечен удар. Но колко опасно е да си с разбито сърце?

Може ли да умреш от разбито сърце?

Смъртта на 32-годишната журналистка Суна Вентър от „синдром на разбитото сърце“ през юни миналата година потресе всички в родината ѝ ЮАР. Смята се, че е в резултат на активната ѝ журналистическа работа, както и диагнозата „кардиомиопатия“ или „синдром на разбитото сърце”,които са ѝ поставени преди смъртта. Кадиомиопатията от стрес е състояние, при което интензивният емоционален или физически стрес причинява заболяване на сърдечния мускул, водещо до сърдечна дисфункция, казват докторите кардиолози. Това може да доведе до недостатъчно изпомпване на кръв към тялото и в най-тежките случаи да причини смърт. Може да е причинено от натрупване на стрес и притеснение, физическа травма като удар или припадък. Въпреки че е различно от сърдечен удар, признаците са подобни. Предупредителни знаци са учестено дишане, болки в гърдите, силно сърцебиене.

Виж как изглежда любовната мъка в снимките долу:

Как изглежда любовната мъка в снимки

Защо жените са по-уязвими?

Изследвания показват, че жените са осем-девет пъти по склонни да развиват това състояние. Така е, защото жените, особено след менопаузата, имат липса на естроген, а някои проучвания показват, че тези хормони укрепват сърцето, така че, когато липсват, организмът е по-уязвим.

Вярно е, че това състояние е характерно за по-възрастните жени, но младите също са застрашени. Може да се появи във всяка възраст, ако си изложена на продължителен, интензивен, физически и емоционален стрес.

Може ли да умреш от разбито сърце?

Стресът е най-големият ти враг

Хубавата новина е, че това състояние се лекува и в повечето случаи сърцето се възстановява без последствия. Но това не означава, че не е опасно – постоянният стрес или травми могат да имат други негативни ефекти върху здравето, като главоболие или нарушения в съня.

►►►За какво в поведението му трябва да внимаваш

Според психолози стресът е тиха опасност и много млади хора не са запознати с рисковете, които носи. Започва като емоционален проблем, но ако не погледнеш на него сериозно, за да го овладееш, продължава с физически симптоми. И най-честите причини за стрес са връзките, отбелязват психолозите. Следващите са работата и загубата на близки хора.

Може ли да умреш от разбито сърце?

Грижата за себе си е ключът

Това включва медитация, упражнения и осигуряване на достатъчно сън, ако е по-сериозен проблемът, се изискват медикаменти и продължителна терапия. Когато избереш сама да се справиш, трябва да установиш къде точно се намираш и в какво състояние си. Веднъж направиш ли го, можеш да започнеш борба със стреса.

Усетиш ли болка в сърцето, не се колебай да потърсиш лекарски съвет и преглед. Ако физическите показатели са в норма, но болката продължава, потърси психолог, спортувай и прави всичко, което може да те накара да отвлечеш вниманието си от проблемите.


Виж ощеНово в Cosmo