Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Love.net: една онлайн любовна история

 

Оценка: (5/5)

 
 

Интернет е като мобилния телефон и кафето.

Love.net: една онлайн любовна история

Веднъж влезе ли в живота ти, трудно би си го представила без него... Затова едва ли се учудваш, че мрежата е главният виновник за събирането на безброй двойки, както и за разделянето на много други...
Да поговорим за интернет, любовта и още нещо...


Сещаш се за „Имаш поща“, нали? Да, да, точно така. Става дума за онова забавно захаросано филмче, в което Мег Райън и Том Хaнкс попаднаха в капана на онлайн запознанствата и затънаха до-о-о-оста на дълбоко... Бъди сигурна, че те не са първият подобен случай. По-вероятно е филмът да е вдъхновен от така популярните уеб срещи напоследък. В търсенето на нови вълнуващи преживявания, нека се обърнем към монитора и да впрегнем анализаторския си потенциал в изследване на интернет свалките.

Световната глобална мрежа продължава да се разраства и да привлича милиони нови потребители. Интернет се превърна в необходимост, а не скъпо и необичайно удоволствие, затова може би се получи така, че докато преди време онлайн запознанствата бяха нещо ново и странно, днес те са по-скоро лесни и постижими, та дори един най-нормален начин за срещи. Тази тенденция е напълно оправдана, защото признай си, че прекарваш поне 50% (ако не и повече) от времето си в писане с приятели в ICQ, търсене на важна информация в мрежата или пък в съчиняване на поздравителни мейли и провеждане на разговори по скайп. Като се замислиш май си е точно така, нали? Сред цялата тази мултифункционалност на нета, случайно или не съвсем, се оказва, че и онлайн любовта процъфтява! Сайтовете за запознанства продължават да се множат и докато на времето бяха едва един или два по-популярни, ако сега кликнеш в Google със заявка за подобен сайт ще ти излязат n на брой страници... И защо не? Оказва се, че да намериш половинката си стана ужасно просто. Не, че до скоро е било кой знае каква сложнотия и се е изисквало нещо повече от чист късмет, но вярвала ли си, че може да откриеш човека на живота си пред някакъв си монитор?! Колкото и странно да ти изглежда, ще ти се наложи да повярваш...
Всяка от нас се надява, че някъде там в големия свят я очаква нейната половинка.

Със създаването на световната глобална мрежа това „някъде там“ се превърна в място, което можеш да достигнеш толкова лесно, колкото е включването на един компютър. Разбира се, не можеш да разчиташ на нета за всичко, а и както е казал добрият стар Мърфи „Търсиш ли, не намираш“. Така е и с интернет - нещата просто се случват и ако птичето по щастлива случайност кацне на рамото ти, може да се превърнеш в една от късметлийките, на които това вече се е случило. И така да е, все пак има доста обособени места в интернет пространството, предназначени за „търсещи“ хора. Свидетели сме на не един или два „онлайн“ брака. Дори в един от по-известните български сайтове за запознанства има цяла колекция от сватбени снимки на хората, запознали се там. Сладко, нали?
В интерес на истината най-често виртуалните запознанствата се получават благодарение на места, обединяващи интересите на потребителите. Да се потопим във форума на Cosmo, например, който също има съществен принос в историята на интернет срещите. Можеш да се запознаеш с някого навсякъде из мрежата – форуми, сайтове, месинджъри и един куп други екстри, с които моята блондинска главица не е съвсем наясно, но стига да проявяваш интерес, знай, че мрежата е необятна и е в състояние да ти предложи даже повече отколкото очакваш. Както стана ясно...вътре можеш да откриеш дори щастието и половинката си и на всичкото отгоре е точно толкова лесно колкото изглежда.
Продължавайки с интернет проучването си във форума стигам до една от любимите ми теми под заглавие “Моята любовна история”, където точно както очакваш се намират един куп романтични, захаросани истории, доказващи, че любовта е не само във въздуха, а навсякъде и най-вече в мрежата...
„С приятеля ми бяхме в един клас 4 години, но до миналата изобщо не си говорехме заради различията ни. Един ден, по случайност получих ICQ-то му от моя съученичка, добавих го в листата си, започнахме да си пишем и така...всяка вечер! Оказа се, че всъщност се харесваме, но той беше много срамежлив и ми се наложи аз да направя първата крачка. Бяхме говорили само виртуално и да го накарам да говори на живо се оказа същинско предизвикателство. Все пак успях, допаднахме си и след седмица излизане и разходки из морската градина, изведнъж се оказахме двойка. Връзката ни изненадващо и за двамата прерасна в сериозна и така вече година и два месеца.“, разказва saphire_eye. И тя не е единствената късметлийка. Оказва се, че форумът на любимото ти списание също допринася за развитието на множество красиви истории. Ето какво ни разказа burnin`ice X...“Със Сашо се запознахме във форума. Той ми писа първи, каза ми, че му харесвам и ще се радва да си кореспондираме. Писахме си лични съобщения поне месец преди да се осмели да ми поиска скайп-а. Чатихме известно време и той ме попита дали искам да излезем на кафе, съгласих се и никак не съжалявах. Ужасно ми хареса!

Той беше много притеснен, така че се наложи аз да направя първата крачка и...го целунах. Още щом устните ни се допряха се почувствах на седмото небе. Нещата се развиха доста бързо и аз се уплаших заради миналите си любовни разочарования. Доста време избягвах отговора на въпроса му дали искам да имаме връзка. Не след дълго отстъпих и в момента смело мога да твърдя, че не мога да дишам без него, както и той без мен!“ Продължавам с четенето и стигам до една невероятно сладка история, която кара крехката ми душевност да излезе наяве и даже се замислям дали пък да не пусна и една сълза... “Запознахме се в чата, но съвсем случайно. Тъкмо си бях прокарала интернет вкъщи. По онова време учех гръцки език и голямото предизвикателство за мен беше да си пиша с гърци, за да изпитвам познанията си. И така влязох в канала #Варна и виждам момче под псевдоним Димитрис (това се оказа негов приятел). Писах му, защото мислех, че е грък, но се оказа чист българин. Той ме покани в канала на негов приятел, където се запознах с моя мъж. Получи се любов от пръв чат. Сприятелихме се, говорехме си с часове в интернет, след това преминахме на телефонни обаждания, смс-и, мейли,...

Започнахме да тичаме заедно в Морската градина. Аз исках да спортуваме заедно, за да го виждам по-често, а по-късно разбрах, че неговата причина е била същата. Веднъж отидох с колеги на събор в един съседен град и там усетих колко много ми липсва, въпреки че не го бях чувала от едва един ден. Използвах последните си стотинки, за да му го напиша на смс. Когато се върнах на другия ден нямах търпение да се чуем. Малко по-късно признахме чувствата си един на друг. Преди да го срещна бях отчаяна и мислех, че никога няма да срещна човека за мен. Не вярвах във връзките, започнали онлайн преди да започне нашата. Вече почти две години сме заедно и се обичаме дори още по-силно.Това е нашата съвременна приказка.” (Treli_kardia)
Ех, че романтично... Размечта се, нали? За съжаление, както знаеш много хубаво не е на хубаво и сега не е моментът да се разчувстваш и да загубваш здравия си разум. С цел леекичко да те приземим, нека продължим анализа си по добрата стара схема на предимствата и недостатъците.
Както при всяка нормална връзка, така и интернет запознанството има своите плюсове и минуси.

От практична гледна точка, мрежата позволява общуването на далечни разстояния на съвсем ниска цена. Можеш да срещнеш огромно разнообразие от хора със сходни на твоите интереси. Бариерата помежду ви от друга страна ти позволява да бъдеш честна и открита поради липсата на страха от отхвърляне. Психолозите твърдят, че виртуално хората успяват да общуват по-свободно, защото не се виждат лице в лице. Това, обаче, освен предимство, може да бъде сериозен недостатък на виртуалното общуване. Доста трудно е да опознаеш някого без да можеш да видиш реакциите му. Много от комуникацията ви се губи при липсата на визуалния контакт и езика на тялото, изражението на лицето, тембъра на гласа,... Лесно е да се излъжеш за някого, когато всичко, което възприемаш от него е просто набран електронен текст. Главен фактор за пълноценния разговор са интонацията и аудио-визуалния контакт. Затова и виртуалното общуване е малко или много непълноценно общуване, ако не бъде допълнено от истинска среща на двамата участници в него.
Неговите недостатъци са доста очевидни. Много е лесно да бъдеш излъгана и същевременно доста трудно да си сигурна в това, което ти се представя за истина. Можеш лесно да се влюбиш в илюзорен образ, създаден от теб самата, който след това да се окаже нещо коренно различно. Имай предвид също, че за съжаление разочарованието ти няма да е просто виртуално, а съвсем истинско.
Благодарение на интернет е улеснена комуникацията не само с хора, които се намират близо до теб, но и с такива, които са на хиляди километри, че дори и на друг континент.

И какво се случва, ако твоята половинка, открита благодарение на нета, се намира в Зимбабве, а ти тук?! Така се случи и с близка приятелка на моя приятелка (брей, че сложно...). Въпросното момиче открива мъжа, когото мисли за своята половинка, но има един малък проблем... Момчето е от Гърция. След безброй много мейли и късни чатове тя решава да замине при него първоначално просто на гости, но в последствие се пренася там. Да, но... след време осъзнава, че той не е човекът за нея и се разделят доста грозно като половината й багаж остава заложник на друга държава. Това отваря един огромен въпрос - всъщност колко искрено и истинско е виртуалното общуване? Струва ли си да го взимаш на сериозно и да се опиташ да изградиш истинска връзка, рискувайки всичко?
Според Гери, която се премества в Испания при онлайн любовта си - емигранта Ясен, в мрежата хората се влюбват не във физическите данни, а в душата на някого. Гери ни сподели също, че е малко разочарована от цинизма и негативите, които можеш да откриеш онлайн, но пък така е и в реалния живот – за да бъдеш щастлива, трябва да се научиш да отсяваш вредните от полезните неща, които съдбата ти поднася. Отрицателни преживявания можеш да имаш и онлайн и офлайн. Винаги може да ти се случи нещо гадно. Мрежата е просто още едно място, където можеш да общуваш.

Следващата голяма опасност се крие в прекаляването с виртуалното общуване като особено опасно е, ако този тип контакти станат повече от реалните.

В Япония даже е открита клиника за пристрастени към интернет и хич не се шегувам! Никога не забравяй, че навън има един огромен, пъстър и вълнуващ свят! Излизай, не се вглъбявай в монитора си, защото не знаеш какво ти е подготвила съдбата и твоето сладурче може да те чака хей там отвън до будката за вестници. Не искаш да изпуснеш шанса да го срещнеш, нали?
Радвай се на виртуалните си познанства, черпи с пълна сила от приятните емоции, които ти доставят, но е много важно да не губиш реалната си преценка за нещата и да не забравяш, че животът ти е тук и сега, не го оставяй да мине покрай теб докато си се затворила между четири стени и седиш вторачена в монитора си!

От сега ти е ясно, че запознанствата в нета не са кой знае колко различни от останалите. И при тях, както при останалите връзки се изисква да имаш късмет и да разчиташ на съдбата да ти поднесе щастието в човека, който смяташ за своя половинка. Както всички други връзки, тези започнали от нета, също изискват да можеш да комуникираш добре, да бъдеш търпелива и да поработиш доста над взаимоотношенията ви. От многото примери, обаче, ти стана ясно, че всички тези усилия се възвръщат десетократно, нали? Изводите си остават за теб.


Виж ощеНово в Cosmo