Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Лаборатория за щастлива любов

 

Оценка: (0/5)

 
Каква е тайната на перфектната връзка

Защо при едни любовта разцъфва и става все по-здрава с времето, а други – се разделят или с години живеят в нещастна връзка?

Лаборатория за щастлива любов

Психологът Джон Готман обича да си прави експерименти. Наблюдавайки известно време дадена двойка, той може да каже със сигурност – ще бъдат ли двамата щастливи заедно или за връзката им няма бъдеще. Звучи невероятно, но Готман има зад гърба си 40 години изследвания.

Kaк се влюбват различните зодии

„Щастливите двойки преди всичко виждат позитивното един в друг, това, за което могат да си кажат „благодаря“ и да се прегърнат, или просто да се порадват, че животът ги е срещнал с толкова прекрасен човек – казва Джон. – Те целенасочено построяват отношенията си върху уважението и благодарността. Нещастните двойки, точно обратно, през цялото време търсят за какво да се скарат, да се разсърдят на партньора, дебнат всяка негова грешка и му я навират в носа.“

Най-интересният експеримент на Готман се казва Лаборатория на любовта. Младоженци били викани в лаборатория, където им включвали електроди. Молели ги да разказват случки от съвместния си живот – как са се срещнали и запознали, заради какво е бил най-големият им скандал. Изследователите наблюдавали как двойките общуват помежду си, а електродите измервали притока на кръвта, честотата на ударите на сърцето и други физиологични реакции на организма на ентусиастите. След това младоженците били изпращани да си ходят, а след 6 години се свързвали с тях отново, за да изяснят заедно ли са те още, или не.

Лаборатория за щастлива любов

Опирайки се върху събраните данни, Готман разделя двойките на две групи: щастливи и нещастни. Първите успели да съхранят щастливият брак 6 години. Вторите или се били разделили, или живеели заедно, но страдали взаимно. Когато данните били анализирани, учените ясно видели голямата разлика между първата и втората група.

►►►Провери ти ли си тази, която трови връзката

Бъдещите нещастливи двойки изглеждали спокойни, разказвали за своите отношения, но реакциите на организма им, измерени с електродите, говорели за обратното. Сърцата им биели учестено, те се потели, притокът на кръв бил бърз. Според всички признаци телата им работели в режим на първобитна реакция на страх – „сражавай се или бягай“. С други думи, на близостта и елементарния разговор с любимия човек организмът реагирал така, все едно се е срещнал лице в лице със саблезъб тигър. Дори когато говорели за приятни или незначителни неща в отношенията си, очаквали атаки от страна на партньора или се приготвяли самите те за сражение. Готман открива закономерност: колкото по-активно реагирали телата на партньорите в лабораторията, толкова по-бързо се разрушавали отношенията им с времето.

Лаборатория за щастлива любов

Двойките, съхранили щастливия брак след 6 години, обратното – от самото начало демонстрирали ниско физиологично напрежение. Те се чувствали спокойни и уверени заедно, което се изразявало в съхраняващото и любящо отношение към партньора, и то дори по време на кавга. Работата не е там, че те имат по-добре устроена физиология, счита Готман, а в това, че умеят да създадат атмосфера на доверие, топлина и любов един към друг. Но как им се отдава това?

Както изяснил Готман, най-важната причина за разводите – е презрението и пренебрежението към партньора. Тези от нас, които търсят и най-малкия повод за критика, и не са свикнали да реагират с уважение на молбите на партньора, изпускат 50% от позитивните неща, които се правят за тях, и виждат негативното там, където то не съществува. Те убиват не само любовта, но буквално и човека – постоянната критика от някого, който означава много за теб, отслабва имунитета, способността да се бориш с болестите. Злобата и равнодушието означават смърт за отношенията.

Лаборатория за щастлива любов

Точно обратното – добротата, сърдечността, нежността и вниманието, невероятно много усилват привързаността един към друг и с годините тя просто укрепва. Изследванията показват, че добрината е най-важният показател за стабилност на брака. Доброто отношение дава възможност да се почувстваш любима – разбират те, ценят те, грижат се за теб.

Разбира се, много е трудно да си добра по време на скандал, но точно това е най-важното време, в което трябва да си добра. Та нали, самата ти, когато преживяваш падение, ти се иска да паднеш в меки прегръдки, където няма да те е страх, а ще бъдеш защитена? Лесно да рушиш добрите отношения с лоши думи.

►►►Избегни тези грешки и бъди щастлива

„Да си добре, не означава, че трябва да криеш злостта си – пояснява Джули Готман. - По-скоро, добрината подсказва как да я изразиш по-добре. Вместо да заливаш партньора си с обиди, можеш да му обясниш защо се нервираш и обиждаш.“

Лаборатория за щастлива любов

Още едно действащо средство да заздравиш отношенията с партньора – е да споделиш радостта му. Проблемът на нещастните двойки често се крие в това, че те не са способни да се радват един на друг. Да сте заедно и да споделяте радостта, успехите на любимия човек – е също толкова важно, колкото е важно да сте един до друг по време на трудности.

А ти съгласна ли си, че основата на любовта е добрината и че е нужно да гледаш с розови очила партньора си, каквото и да се случи? Или си на мнение, че е прекалено и ненужно?


Виж ощеНово в Cosmo