Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Критичната първа сериозна връзка и вредите, които може да ти нанесе

Росица Шишкова
 

Оценка: (5/5)

Когато принцесата се превърне в жаба...

Първата сериозна връзка е ключова в развитието ти като личност и по-специално за бъдещите ти отношения с мъжете... Преди няколко седмици в онлайн Cosmo си говорихме за синдрома „Но аз го обичам“ (ако имаш нужда да се подсетиш, припомни си „Спри да си вредиш“ в раздел Ти Ти Ти)... Да, наистина жените на 20 все още са достатъчно несигурни и позволяват неуважително отношение от страна на партньорите си. Няма по-удобен момент от този, когато си най-податлива емоционално, да станеш обект на ужасна любов и истерично гадже. Мислиш, че можеш да си спестиш мъките, ако се разделите, но понякога вредите, които ти нанася една кошмарна първа любов, може да те преследват до края на живота (разбира се, само ако им позволиш)! Така че, ако си някъде под 20 или в началото на 20-те си години, не си извадила късмет с първата си осъзната любовна връзка и се чувстваш кошмарно, пусни си култовото парче на Глория Гейнър I will survive и scroll-ни с мишката по-надолу, за да прочетеш какво има да ти каже Cosmo.

Не се уповавай на любовните романчета и филми. Истинският живот е доста по-суров.
Всяка подрастваща девойка в тийн възрастта неспирно си промива мозъка с тях, а за съжаление те показват единствено сълзливо захаросан образ на любовта, който мно-о-ого рядко отговаря на реалността. Първата, да я наречем истинска, осъзната любов е тази, в която се впускаш най-чиста и най-истинска. Все още не си закоравяла и изхабена от връзки и разочарования, не е имало от какво да се пречистваш и изпитваш най-силните и искрени емоции, на които си способна! Да, това си е реален факт, но не очаквай събитията да се развият както в любимите ти (и да си признаем... леко глуповати) филмчета... Напротив... Мъжете по природа обичат да преследват, така че щом вече те има в кърпа вързана, той ще се опита да си поиграе с нервите ти... и не само... Когато види, че отговаряш на едно от странните му изисквания, ще започне малко по малко да иска повече и така ще ти вади душичката с памук до безкрай... Вземи се в ръце, момиче! Няма как да не усетиш, ако има нещо нередно. Довери се на приятелите си, когато ти намекват, че откакто си с него, доста си се променила. Спряла си да излизаш и да се веселиш, забравила си за приятелите си от мъжки пол (защото той ревнува, разбира се), не смееш дори приятелски e-mail да размениш с колега или познат (защото той се меси дори в личното ти пространство), въобще... ако се замислиш, ти сама няма да се познаеш. Всичко, за което мислиш ПОСТОЯННО, е само той, той, той, той, той... Обсебена си от него и най-вероятно ти се струва, че едва ли ще намериш по-страхотен мъж, че надали ще обичаш толкова силно отново... И затова продължаваш да агонизираш в тази връзка...

Разпозна ли се?
Cosmo има лоша новина за теб – страдаш от класически синдром на ужасяваща първа любов. За съжаление в подобна връзка няма какво толкова да се направи. Най-добрият изход е да изчакаш нещата наистина да стигн

ат до крайния си предел, когато силата в теб ще надделее. А може и да проявиш достатъчно твърдост и да отстояваш себе си. Да изявиш гласно желанията си и да му покажеш коя си. Второто със сигурност изглежда много по-правилно, но дали е толкова лесно и ще посмееш ли да го направиш... Ами ако го изгубиш? За твое щастие Cosmo е тук с един съвет. Мъжът, който те обича, има потребност да знае, че се чувстваш щастлива. Той би направил компромис със себе си заради теб. Затова смело се изправи и му кажи какво не ти харесва във връзката ви. Ако не направи нищо, кажи сбогом на този кретен.

Магията на първата любов е в незнанието, че тя ще свърши.
Когато натрупаш известен опит с връзките си, ще промениш много от вижданията си, но след като поузрееш и животът те поочука. За съжаление последното е неминуемо. За добро или лошо животът не е чернобял... И зарежи крайностите - файда няма. Ако все пак прозрението дойде и успееш да осъзнаеш, че той не те заслужава, трябва да преминеш през огромна доза болка и изпитания... Едва ли има нещо по-болезнено от края на първата сериозна връзка. Не, това не е просто една раздяла... Мислела си, че с този мъж ще прекараш живота си. Колко спомени, шеги и прекрасни моменти ви свързват... Изплашена си до смърт, че едва ли някой би могъл да го замести... Преустанови всякаква комуникация с него. Доста генерално решение, но и единственото, което може да проработи. Най-вероятно се чувстваш, сякаш си загубила най-добрия си приятел. Няма как да не те боли, но повярвай, че всичко ще се оправи. Времето лекува болката. Дори да е единственият мъж, който те разбира истински, докато не преодолеете това, което е било между вас, няма да останете добри приятели. Престани да се залъгваш и да си казваш, че може да си позволиш да правиш нещо с него за последно (последна нощ заедно или последна целувка, да го видиш за последно, да се чуете за последно...). Дори само да го видиш, това вече ще те е върнало няколко крачки назад. Трудно е, никой не твърди обратното, но наистина трябва да стиснеш зъби и да продължиш напред! Пребори се със спомените си, които неминуемо ще започнат да застрашават привидното ти успокоение и примиряване с факта, че той вече не е част от живота ти. Когато в главичката ти нахлуе спомен, подсети се каква беше причината да стигнеш до решението си, какво не харесваше в него, какво не можеше да приемеш. Ако ти е изневерил, престани да го оправдаваш и осъзнай, че ти можеш да намериш някой, който те обича и никога не би ти го причинил. Приключилата връзка не означава, че няма да има друга. Всяка нова тръпка е по-вълнуваща, а да започнеш начисто, е огромно облекчение и носи невероятни и неизпитвани емоции. Попитай приятелите си, мама, тате, баба, далечната ти леля... разбери как те са го преживели. Повечето хора помнят, че им е било трудно, но и признават, че са се влюбвали дори по-силно от първия път.

Колко важни всъщност са приятелите...
Не се опитвай да преминеш през болката сама. Приятелите са много важни. Със сигурност те ще ти помогнат да оцелееш, ще те изслушат и ще ти дадат съвет. Ако си ги забравила, докато си била с него, потърси ги отново и ги помоли да ти простят грешката. Ако те наистина са верни приятели, ще ти помогнат. Избягвай приятелите, които са близки с него, защото едва ли ще пропуснат да ти кажат нещо, умишлено или не, което ще те върне назад във времето... Говори и се виждай с близките си възможно най-често. Бъди отворена и честна за чувствата си. Не се преструвай пред себе си или пред останалите, че си добре, ако всъщност не е така. Осъзнай, че ти е позволено да се чувстваш добре. Не е нужно през цялото време да бъдеш тъжна. Говори открито с хората, вместо да премълчаваш проблемите си и да си постоянно мрачна или на настроения. Приятелите могат да ти помогнат и да те подкрепят, но за целта трябва да са наясно какво се случва с теб. Бъди сигурна, че има хора, които ги е грижа. Наистина ги има. Те разбират какво ти е, изпитвали са го и ще ти помогнат! И недей да подпитваш приятелите си за бившия, не ти трябва да знаеш.

Пребори се сама със себе си.
Наплачи се. Изкарай всичката натрупана отрицателна енергия вън от себе си! Повярвай, ще се почувстваш много по-добре след това. Използвай момента да се посветиш на някое начинание, което отдавна ти се е въртяло в главата, но с което така и не си се захванала. Насочи се към цел, която те плаши – да научиш нов език, музикален инструмент или нещо по-екзотично. Няма по-подходящо време за тези цели от сега, защото разполагаш с цялото си свободно време! Опитай се да устоиш на изкушението да започнеш нова връзка. Дай си време да се излекуваш, да израснеш като личност, преди да се обвържеш отново. Зареди MP3 плейъра си с тъжни песни, които харесваш. Баладите вършат чудеса, защото с тяхна помощ ще осъзнаеш, че има хора, които са претърпели дори по-голям ужас от твоя. Може да ги смениш с весели парчета според желанието си. Песните ще ти напомнят, че не си единствената, която страда на този свят и че за щастието си трябва да се пребориш. Музиката ще успее да те излекува. Направи всичко, на което си способна, за да се почувстваш красива и желана. Смени прическата, боядисай се в предизвикателен цвят, купи си супер високи обувки, отиди на фитнес, сдобий се със секси дрешка, издокарай се и танцувай пред огледалото. Припомни си хилядите пъти, в които ти е казвал, че си най-красивата на света и опитай да убедиш себе си, че това е самата истина и някой друг, някой ден, някъде там ще успее да те оцени по неговия начин. Смело се изправи срещу болката и самотата. С времето ще успееш да се излекуваш. Каква искаш да бъдеш? Достатъчно силен човек, който може да го преживее или слаба и мекушава мацка, сломена от една приключила връзка? Не се поддавай на слабостта си. Задръж главата си високо вдигната и бъди горда!

Първата любов е опасна само когато остане последна.
Не бъди толкова наивна да си мислиш, че никога повече няма да обичаш по същия начин. Обикновено първата любов те спохожда, когато си на 20. Животът е пред теб и ще имаш възможност да намериш истинския... Първата любов е опасна само когато остане и последна... С израстването и способността ти да обичаш става по-голяма. Бъди благодарна за опита, който си добила от първата любов... Със сигурност отново ще можеш да дадеш 100% от себе си, спри да се заблуждаваш, че това не е възможно. Успокой се... Запомни, че това, което е станало с теб, просто трябва да се случи на всеки, а пък и все още никой не е умрял от любов.

Ти имаш силата да избираш как да живееш живота си.
Всичко е в главата ти и чувствата са нещо, което е добило своя визия в мозъка ти по начина, по който ти се иска да живееш живота си. Ако успееш да промениш картинката, ще оцелееш и след раздялата. Недей да се връщаш при него. Това ще те наранява и занапред. Говори повече и не задължително за него. Хубаво е да чуеш мнението на околните, но ако това се превърне в главна тема на разговор, рискуваш още дълго време да останеш обсебена от него. Ако не можеш да преодолееш мъката си, няма да е зле да потърсиш помощ. Ако дори за миг през главата ти мине мисъл за самоубийство, обърни се към специалист! Никой не бива да те притеснява до такава степен. В никакъв случай не му признавай, че все още го обичаш. Напротив, опитай да убедиш сама себе си, че това вече не е така. Прогони мисълта, че все още сте заедно, че сте двойка. Ако някой, който не знае за раздялата, спомене нещо, свързано с него или дори те нарече „гаджето му“, вместо да си премълчиш тактично, попълни липсите в знанията му. Казването на глас, че нещата са окончателно приключили, ще те убеди, че това е вече факт и ще ти помогне да го преодолееш по-бързо! Не се наливай с алкохол и не прибягвай до прекомерна употреба на каквито и да е стимулиращи медикаменти. Няма да помогнат, единствено може да влошат нещата. След първите 6 месеца от раздялата спри да го вмъкваш „случайно“ в разговорите. Приятелите ти няма как да не започнат вече да се ядосват и да ти казват, че е крайно време да го преодолееш. Или трябва да спреш да се самосъжаляваш, или ще започнеш да губиш приятели.

Избягвай твърдения от типа „Не мога да го забравя.“ Глупаво е!
Веднъж щом си стигнала до крайното решение, не се връщай назад! За нищо на света! Щом си се убедила, че това е правилното за теб, не се колебай, а се бори за щастието си. Спри да подпитваш общите ви приятели или да търсиш данни за него в интернет. Вече не ти трябва да знаеш каквото и да било. Той е минало!!! Не му доставяй удоволствието да те мисли за ненормалницата, която все още го обича. И... не се отказвай от любими филми, музика и дейности, само защото ти напомнят за него. Такъв е животът. Ако го направиш, единственото, което ще постигнеш, е да ограничиш още повече живота си, а това ще навреди на теб, не на него...

Не оставяй краят на първата ти голяма любов да ти нанесе трайни вреди!
Често описват първата любов като блаженство. Несигурността и очакването са върховни. Чувстваш се жива! Неслучайно толкова много истории (във филмите и литературата) се въртят около връзката на някоя девойка с първата й любов и несигурността, породена от нея. Ако тези, за които първата любов е била отдавна, помислят и преосмислят всичките си връзки назад във времето, ще се убедят колко силно е повлияло първото гадже на следващите им избори в любовта. Наскоро попаднах на интересна информация някъде във виртуалното пространство. Ставаше дума за проучване сред омъжените от поне 2 години жени в голяма американска компания. Всяка от тях споделя, че чертите на съпруга й напомнят черти на поне един от бившите й. 9 от 10 жени откриват поне 2 прилики и всяка остава повече от изненадана, че всъщност подсъзнателно ги е търсила, за да се влюби. „По отношение на първата си любов сме си останали деца. Съществуваме в две измерения. В едното е реалността, а в другото - неизживеният копнеж по чистата и единствена първа любов! Докато живеех и трупах опит с друг мъж, първата ми любов си оставаше чиста и идеализирана в мислите ми! С нея не решавах битови проблеми, а само мечтаех ли, мечтаех...“, споделя вече омъжената Таня (29). „Наскоро се срещнах с първата си любов. Говоря за онази първа любов, когато си на 17-19 години – осъзнатата. Първата истинска любов за жената момиче и за мъжа момче. Каквито и да са взаимоотношенията в брака им, тази среща си е изпитание и за двамата...“ Само се замисли. Тези жени е можело да не изберат точно тези мъже, за да прекарат живота си заедно, ако приликите не са били налице... Любовта е объркано море от хора, които взаимно си влияят. Не схващаш? Ами... просто любовта не е само черна или само бяла, тя има своите „сиви“ характеристики. Не може да си била влюбена в някого и след това изведнъж да го забравиш - опитът те променя! И ако се чудиш дали от принцеса може да те превърне в жаба? Може, разбира се, но само ако ти сама се оставиш да те променят...


Виж ощеНово в Cosmo