Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Как мирише любовта

Cosmo
 

Оценка: (0/5)

Ако нямахме сетиво за мирис, нямаше да имаме и чувства. Носът е единственият орган, който предава своите впечатления на мозъка, а това означава, че мирисът оставя големи отпечатъци в нашия живот.

Как мирише любовта
Как мирише любовта

И докато по време на празниците в дома ти се шири ароматът на храна, имай предвид, че в твоя дом всъщност ухае на щастие. Анкета, проведена в над 40 страни показва, че повечето от анкетираните квалифицират тази миризма като най-привлекателната. Какъв чарът на сладкишите, освен желанието да ги схрускаме? Ароматът на ванилия, шоколад, канела, и основно ароматът на карамел ни връща в детството. А повечето от нас имат хубави спомени от тази част на живота си. Така благодарение на сетивото за мирис ние "прелистваме" старите спомени и си припомняме отминалите дни.

За безгрижност, сигурност и щастие ни припомня ароматът на бебешката пудра и не харесваме аромата на сиропа срещу кашлица. Ако в спомените си "усетим" парфюма, използван от своята майка, изведнъж ни залива чувството на защита. Миризмата на ванилия събужда носталгията у нас, а печените сладкиши - детството. Учените установиха, че някои химически компоненти на ванилията се намират и в майчината кърма.

Чувствата ни са под силно влияние на аромата, а това пряко влияе на мозъка и е свързано с отношението към хората. Американският психолог и експерт по отношение на мириса Рейчъл Херс казва, че ако нямахме сетиво за мирис, нямаше да имаме и чувства. Носът е единственият орган, който предава своите впечатления на мозъка, а това означава, че мирисът оставя голям отпечатък върху живота ни. Интересно в случая е, че всички участници в анкетата казали, че ароматът им влияе на настроението и щастието. Ако жените заявяват, че миризмата им връща усмивката на лицето, защото им припомня за любимия човек, то мъжете предпочитат миризми, които ги възбуждат.

Как мирише любовта
Как мирише любовта
Мъжете се възбуждат от аромата на тиква
Миризмата, която най-вече възбужда мъжете, т. е. събужда у тях страст и желание, е миризмата на тиквена баница. Мъжете губят изцяло контрол върху себе си, ако към този аромат се прибави и ароматът на лавандула. Данните от изследването показват, че ароматът на тиквеник увеличава до 40% притока на кръв в мъжкото тяло. Доктор Ралф Монсерат обяснява този факт с това, че тиквата е богата на цинк, а е известно, че цинкът влияе положително на ерекцията. Същото проучване показва, че ароматът на тиква повдига и нивото на тестостерона в мъжкото тяло и това води до усилено сексуално желание. Освен всичко това на мъжете силно влияе миризмата на ягоди и вече упоменатата ванилия. И все пак нека да не забравяме естествената миризма на чистото женско тяло - това е особено важно за сексуалното привличане. Това е толкова важно, че при комбинацията мъжът и жената с помощта на аромата на косата и кожата може да открият степента на привличане. На този факт нека обърнат внимание жените, които се "къпят" в парфюми.

Жените се възбуждат от аромата на банан
За влиянието на афродизиаците са знаели и старите египтяни. Те разбрали, че пътят до женското сърце минава през носа и са примамвали нежния пол с миризмата на канела, мускус, лавандула и сандалово дърво. Клеопатра е посрещала Марк Антоний, изкъпана в етерично масло от жасмин. Старите римляни от канелата пък подготвяли и любовна напитка... И храната не само заради вкуса, но и заради аромата, увеличава либидото. В Чикагския медицински център за изследване на вкуса и ароматите учените проучили кои миризми предизвикват приток на кръв в мъжките и женски гениталии. Те са стигнали до заключението, че ароматът на прясно изпечени сладкиши с канела възбуждат мъжете повече от който и да е парфюм. Харесва им пресния аромат на баница, лавандула и мекици. Сексуалният глад при младежите се събужда от аромата на свежи питиета. Мъжете повече реагират на аромата на ванилия, а онези, които имат чести сексуални контакти реагират на аромата на ягодата.

При жените нещата стоят малко по-различно. Настроението за секс при нас не се предизвиква от никакъв силен парфюм - на класически одеколон, например. Но миризмата на билкови бонбони, сладкиши с банан и прясна краставица ни подлудяват. Защо точно тези миризми? Според учените те предизвикват приятно чувство за комфорт, сигурност и носталгия, а това ни отпуска. Ароматът на ябълка и особено на лавандула може да намали напрежението. Те влияят на мозъка и помагат за отпускането. Миризмата на цитрусови плодове носи свежест и събужда оптимизма, посочват още учените.


Виж ощеНово в Cosmo