Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Cosmo-разговорник по мъжки език

Cosmo
 

Оценка: (5/5)

 
 

Питаш любимия си въпрос: "Ти чуваш ли ме изобщо?" и получаваш в отговор една стресната физиономия и недоумяващото: "Разбира се, че те чувам".

Cosmo-разговорник по мъжки език

"Тогава защо нищо не казваш?" съвсем логично питаш. Отговорът е: защото е мъж! А момчетата не показват, че слушат така, както го правят жените. Всъщност като цяло те общуват по различен начин от нас или... най-малкото от начина, по който ни се иска. Може да обвиняваш биологията, възпитанието, историята, телевизията - само недей да обвиняваш мъжете. Просто те са устроени така. "Силната" половина от човечеството говори на езика на логиката и действията, докато "нежната" следва емоциитте си и това може да доведе до най-различни неразбории.

Хороскоп на най-големите недостатъци у мъжете


Как да преодолееш тази словесна преграда и да направиш общуването с мъжа до теб непринудено и забавно? Започни с навлизане в тайните дебри на мъжката комуникационна система. Колкото повече знаеш за начина му на мислене, толкова по-лесно ще ти бъде да говориш с него и... да си спестиш известно количество мощни мигрени.

Тайна на мъжкото говорене
Те са буквалисти

Ако попиташ жена, която мълчи: "Станало ли е нещо?" и тя ти промърмори "Нищо", едва ли е особено искрена. В повечето случаи отговорът в превод означава: "Ядосана съм ти, идиот такъв! Не разбираш ли?" Но докато езикът на жените е многопластов и двусмислен, мъжете далеч не са толкова комплицирани. Така че когато той ти отговори с "Нищо" на въпроса "Скъпи, какво си мислиш?", можеш да си спокойна, че има предвид точно това - кръгла нула, дупка в ефира, грам мисъл не му минава през главата. Или пък, ако сте се карали и по-късно го попиташ наистина ли е сигурен, че всичко е окей, след като ти каже "Да, добре съм" не се налага да търсиш някаква кодирана информация зад паравана на думите. За него всичко е приключило. Според психолозите мъжете са много по-директни и буквални от жените. Те използват думите само като средство за предаване на информационни единици. Това не означава, че всички момчета са честни и открити, а всички момичета са лукави и потайни. Просто един мъж предпочита да свали картите на масата, да каже какво иска и да действа нататък

Как да постъпиш: Престани да анализираш всяка негова дума и възприемай това, което казва, буквално. В противен случай губиш и своето и неговото време. Може да ти звучи малко крайно, но е самата истина. Всеки се изкушава да проектира поведението на отсрещния в собствената си координатна система. И понеже ние придаваме допълнително значение на мъжките думи, очакваме същото и от тях. Нищо подобно. "Завоалираната реч е много полезна в общуването между жените, но често няма никакъв смисъл спрямо мъжете, защото те просто не разбират правилата на играта," твърдят Алън и Барбара Пийз в книгата си "Войната за вдигнатия капан на тоалетната чиния или защо мъжете не чуват, а жените не могат да се ориентират по карта".

Тайна на мъжкото говорене
Те не задават въпроси

Ако говорейки с някое момче, имаш чувството, че по-скоро правиш интервю, вместо да играете словесен волейбол, това не значи, че той е по-малко заинтригуван от теб, отколкото ти от него. Просто имаме налице още един пример за естествената пропаст в общуването между половете. Научните изследвания показват, че по време на разговор жените задават три пъти повече въпроси отколкото мъжете. Причината е, че разпитвайки ние искаме да установим по-близки отношения или да насърчим човека отсреща да говори, докато мъжете питат на базата "искам да разбера". Например той няма алергия към питанките, ако става дума за това къде искаш да изкарате отпуската или дали да ви опаковат остатъка от китайската храна за вкъщи. Но идеята да зададе на жена открит въпрос за лични неща може да го накара да се гърчи като червей на кукичка. Една от причините мъжете да не питат много-много в по-интимни ситуации е, че може да предизвикат задълбочен разговор за чувства, а това със сигурност не е любимата им тема. Но по-важният фактор в случая е, че те са научени да действат, а не да си губят времето в приказки. Понякога не завързват разговор, понеже се страхуват, че няма да могат да се вредят да кажат и дума. Задават минимално количество въпроси, защото не искат да бъдат част от веригата на безкрайното дърдорене. Да вземем например Станимир (28), който бил толкова отегчен от непрекъснатите монолози на бившата си приятелка, че дори престанал да я пита дали й харесва филма, който са гледали. "Всичко започваше от невинен разговор за това какво ни е допаднало и какво не," спомня си той. "Но неизбежно се проточваше до края на света и обратно, тя анализираше всяка отделна сцена... просто не можех да понасям това."

Как да постъпиш: Намери нов начин да разговаряте, различен от модела "ние питаме - вие отговаряте". Ако поставиш нещата на основата "Искам да ми кажеш нещо, наистина ме интересува какво мислиш по въпроса," не само ще привлечеш вниманието му, но и ще го накараш да се чувства значим. За да го предразположиш да говори, най-сигурната тактика е да му създадеш впечатлението, че ти помага, а не че е хванат за персонален изслушвач. Прави паузи и не го прекъсвай, така че да има възможност наистина да изкаже мнението си. "В противен случай той не вижда смисъл въобще да си отваря устата," твърдят Алън и Барбара Пийз.

За какво си мисли той и не ти казва!

За наше щастие, Cosmo намери няколко мъже, които са готови да хвърлят светлина върху истината за тайните на събратята си...
За наше щастие, Cosmo намери няколко мъже, които са готови да хвърлят светлина върху истината за тайните на събратята си...

Тайна на мъжкото говорене
Шегуват се в напрегнати ситуации

Факт: когато мъжът надуши неприятност, веднага се опитва да се претопи в нещо подобно на Зуека. Защо ли? Едно от златните правила в поведението на мъжете е да не оставят емоциите да ги завладеят и да държат нещата под контрол. А чувството за хумор може да бъде добро лекарство, когато твой близък е разстроен. Наско (28), закъснял с половин час за празнуването на втората годишнина от връзката с гаджето си Камелия (25) и бил наясно, че ужасно трудно ще изкупи вината си. Имал две възможности: 1) да пропълзи в ресторанта с провесен нос и подвита опашка и 2) да погледне откъм веселата страна на нещата. Той избрал план Б. "Казах й, че съм бил отвлечен от садистични извънземни, които са ме подложили на анални изследвания и после са ме захвърлили в парка." Сигурно се досещаш, че приятелката му не се е разсмяла, което е напълно разбираемо. Подобни шеги често оставят у жените усещането, че мъжете пренебрегват техните притеснения, а това ги разстройва още повече.

Как да постъпиш: Ако имаш чувството, че приятелят ти се опитва да омаловажи даден проблем, помни, че мъжете използват чувството си за хумор, за да разсеят собствените си притеснения. В случая Наско е бил нервен заради закъснението си, защото е знаел, че е оплескал нещата и има защо да бъде нападнат. Той не е искал да обиди гаджето си, а да разведри малко напечената ситуация. Опитай се да не го приемаш лично. Просто не се смей на шегата му, защото така ще го насърчиш допълнително. Като всеки лош комик, и той рано или късно ще разбере, че тактиката му не върши работа и бързо ще поиска да слезе от сцената. Впрочем ако приятелят ти винаги се подиграва на нещата, които са важни за теб и те кара да се чувстваш зле, не се притеснявай да му го кажеш направо. Обясни му, че това те обижда. Ако той си струва, ще разбере чувствата ти и ще бъде малко по-сериозен.

Тайна на мъжкото говорене
Да поиска помощ? Да бе, да!

Стефан (31) не е сверявал часовника на готварската си печка от настъпването на лятното часово време... преди три години. В книжката липсват указания, а няма сила на света, която да го накара да се обади в магазина, където е купил печката и да ги попита как става това. За добро или лошо, в мъжките глави още от детството твърдо са запечатани нещата, които те "правят" и които "не правят". Мъжете трябва да са силни. Те не обичат да ги възприемат като мамини синчета или да изглеждат некомпетентни. За да поиска един мъж помощ, първо трябва да допусне, че изобщо се нуждае от нея. А вероятността това да се случи е, колкото да си вземе "Титаник" на видео.

Как да постъпиш: Да попита как се настройва часовника, да ти позволи да му занесеш нещо за ядене, когато е болен или да му вземеш резултатите от изследванията в болницата... това са все неща, за постигането на които трябва да използваш трикове, каращи го да преглътне гордостта си за няколко секунди. Представи ситуацията като проблем, който е общ, а не само негов. Вместо да се оплакваш или да му пилиш за това, че се инати и не се решава да поиска помощ, предложи му да оправите нещата заедно. Мъжете имат нужда да виждат резултат от всяко действие и колкото повече залагаш на това, толкова по-вероятно е той да приеме да му помогнеш - може да му намекнеш например, че колкото по-бързо изгълта чудодейната ти лечебна супа, толкова по-бързо ще бъде във форма за страхотен секс Друг номер: работи по линия на егото му. Момчетата обичат да се чувстват полезни, така че кажи нещо от рода на: "Знам, че не ти пречи, но мен ме дразни." или "Наистина ми е интересно да разбера как се наглася часовника." Така ще го накараш да потърси помощ, за да блесне.

Тайна на мъжкото говорене
Избягват конфликтите като кола маска на гърдите

Моля? И при това говорим за полът, който няма проблем да започне кръвопролитна война и наблюдава с удоволствие зверства като Шампионската лига? Ето каква е разликата: мъжете не се страхуват да спорят с други мъже, но конфликтът с жена е вълнуващ, колкото преглед на простатата. Момчетата се притесняват от конфронтация във връзката, защото тя ги кара да се чувстват по-слаби. Те са достатъчно наясно, че когато се стигне до спор, трябва да са издържливи като бегач на дълги разстояния. Мъжете излагат аргументите си, колкото е възможно по-бързо, докато жените са в състояние да разнищват проблема с часове. Още в началните етапи на това разтакаване, той е склонен да каже: "Виж, нека да го забравим." или " Окей, мила, права си. Може ли вече да приключим с това?"

Как да постъпиш: "Мъжките изречения са кратки, директни, сбити, ориентирани към даване на решение и обилно подправени с факти," обясняват авторите на "Войната за вдигнатия капан на тоалетната чиния..." Затова мъжете реагират по-лесно, когато им даваш аргументи за решаването на конкретен проблем, а не, когато просто се оплакваш и изразяваш чувствата си. Така че планирай стратегията си преди да влезеш в битка. И му говори само ако си спокойна и съсредоточена, а не във вихъра на емоциите. Разбира се, по-лесно е да се каже, отколкото да се направи. За да го постигнеш, първо си набележи мислено какво точно искаш да му кажеш. Подготви пледоарията си все едно си адвокат. Опитай се да си максимално логична. И бъде кратка и сладка. Ако след това той затанцува победоносно и ти нанесе няколко фалшиви боксови удара, прости му, моля те. Така момчетата изразяват радостта си.

Приятелят ти се нуждае от пространство! Искаш да говорите за нещо сериозно? Мъжете имат нужда от около 1,5 м. разстояние между тях и събеседниците им по време на разговор (докато жените се чувстват комфортно и на 1 м. или по-малко.

Изражението
Разликите между двата пола са изписани върху лицето. Виж колко различни са гримасите, с които реагирате по време на разговор ти и приятелят ти.

Мъже
Накланят глава настрани и те гледат под ъгъл по време на разговор.
Мръщят се и присвиват очи, когато слушат.
Гледат те в очите, когато те харесват.

Жени
Гледат събеседника в очите по време на разговор.
Усмихват се и кимат, когато слушат.
Свеждат очи и избягват директния зрителен контакт, когато харесват момчето.


Виж ощеНово в Cosmo