Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Учени препоръчват яденето на 800 гр. зеленчуци и плодове на ден

 

Оценка: (0/5)

Учени препоръчват яденето на 800 гр. зеленчуци и плодове на ден
 © iStock

Ако ти е трудно да изядеш дори пет плода за деня, тази информация няма да ти допадне.

10 задължителни храни за твоята кухня

Според последни научни данни, идеалното количество зеленчуци и плодове, което трябва да се хапва на ден е 800 гр.

„Искахме да изследваме какво количество плодове и зеленчуци трябва да се ядат, за да се предпази организмът от заболявания и преждевременна смърт, казва д-р Дагфин Она, главен автор на изследването, проведено от Империал Колидж, Лондон. - Нашите резултати показват, че макар пет порции плодове и зеленчуци да са достатъчни, десет е оптималният вариант.“

►►► Виж тук 5 хранителни вещества, които може би ти липсват

Изследването показва, че приемът на 800 гр. плодове и зеленчуци на ден, еквивалентът на 10 порции, намалява риска от преждевременна смърт с 31%, както и вероятността от развитие на рак и сърдечно-съдови заболявания.

Проучването също така разкрива, че не всички плодове и зеленчуци са еднакви и едни имат по-добро лечебно действие от други. За предотвратяване на ракови заболявания, най-подходящи са зелените, жълти и червени кръстолистни зеленчуци като къдраво зеле, броколи и зеле. От друга страна, ябълките, крушите, цитрусовите плодове и зеленолистните зеленчуци са най-добри в превенцията на сърдечни удари.

Резултатите от проучването са направени след изследване на над 2 милиона души. Макар те да не са окончателни, д-р Она категорично заявява, че хората трябва да се стараят да увеличат присъствието на плодове и зеленчуци в менюто си драстично.


Виж ощеНово в Cosmo