Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Самотните хора са по-застрашени от инфаркт

 

Оценка: (5/5)

Самотните хора са по-застрашени от инфаркт
 © iStock

Не стига, че отвсякъде ни натякват колко е наложително да си намерим половинката в живота, а сега и науката е на това мнение.

Ново проучване, публикувано в медицинския журнал Heart, разкрива, че самотните хора имат много по-голям риск от получаване на инфаркт, отколкото тези с половинки до себе си.

Ръководено от Никол Валтора, изследовател от Университета в Йорк, Великобритания, проучването се позовава на обширно преглеждане на медицински документи. Анализирани са 23 научни изследвания за самотните хора, в които общо са включени 181 000 участника в добро здравословно състояние.

Откритието, което Валтора и неговият екип са направили е, че самотата, породена от чувство на нещастие поради неуспехи в любовта, е свързана с повишаване на риска от инфакрт с 29% и на удар – с 32%. Това превръща самотата в толкова голям фактор за развитие на сърдечни заболявания, колкото стреса.

Причината самотата да е от толкова решаващо значение за здравето на човек, не е толкова психологическото въздействие, колкото това на навиците, които съпровождат негативното чувство, обяснява Валтора. „Изолираните или самотни хора имат тенденцията да не се хранят добре, да пушат или консумират алкохол“, обяснява той.

Разбира се, взема се под значение и биологичните последици, свързани със самотата, а именно невъзможността на човек да се справя със стреса.

За щастие, обратното също е вярно – поддържането на силни връзки с любими хора, води до по-добро здравословно състояние. Наличието на приятели, сочи друго проучване, допринася за здравето ни толкова, колкото и редовните физически упражнения.


Виж ощеНово в Cosmo