Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Маймуни в Япония свалят стреса с горещи вани

 

Оценка: (0/5)

Маймуни в Япония свалят стреса с горещи вани

Релаксиращо накисване в гореща вана е похвално средство за облекчаване на стреса, но предимствата не се ограничават до хората – те важат и за маймуни, които също се възползват от времето в СПА, твърдят изследователи в Япония.

Маймуни в Япония свалят стреса с горещи вани

Японските „снежни маймуни“ са известни с любовта си към горещите извори в северния район Нагано, като туристите се събират, за да заснемат макаците, накисващи се парни бани.

►►► 6 храни, които да НЕ ядеш, когато си под стрес

Отдавна се предполагаше, че блажено къпещите се просто се опитват да се затоплят по време на студените зимни месеци, когато снегът покрива района. Но експертите от Института за изследване на приматите в университета в Киото, които наблюдават 12 женски японски макака през 2014 г. в парка за маймуни Джигокудани Яийн-Коен в Нагано, откриват, че става дума за нещо повече от това.

Те изследвали поведението при къпане на маймуните и събирали техните екскременти, за да измерват глюкокортикоида, хормон, чиято концентрация се увеличава, когато нивата на стрес са високи. Те открили, че нивата на стрес при маймуните, на възраст между пет и 24 години, са около 20% по-ниски средно след къпане. Резултатите от тяхното проучване бяха публикувани тази седмица.

Източник: бгнес


Виж ощеНово в Cosmo