Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Лемурите са на път да изчезнат

 

Оценка: (0/5)

Лемурите са „на ръба на изчезването“.

95% от тях са застрашени от заличаване, което ги прави най-застрашените примати на Земята, съобщи водеща група за опазване на природата.

Приматите със заострени муцуни и дълги опашки се срещат само в Мадагаскар, където унищожаването на тропическите гори, нерегулираното земеделие, дърводобивът и минното дело са унищожителни за лемурите, съобщи Международният съюз за опазване на природата (IUCN).

Лемурите са на път да изчезнат

„Без съмнение това е най-високият процент на заплаха за която и да е голяма група от бозайници и за всяка голяма група от гръбначни животни досега“, каза Рус Митермейер от комисията за оцеляване на видовете в IUCN.

От общо 111 видове и подвидове лемури, 105 са застрашени, обяви IUCN, по данни от първото актуализиране на популацията на лемури от 2012 г. насам.

Сред най-актуалните причини за изчезването им е „увеличаването на нивото на лов на лемури, което включва и ловуване за търговски цели“, заяви в изявление Кристоф Швицер, директор на Зоологическото дружество в Бристол. Той описва лова на лемури като „различно от всичко, което сме виждали досега в Мадагаскар“.

Лемурите са на път да изчезнат

Анимационните лемури от филмите на Dreamworks също са много известни

Един от видовете, идентифицирани като „критично застрашени“, е северният игрив лемур, за който се смята, че са останали само 50 екземпляра, заяви IUCN. „Лемурите за Мадагаскар са това, което са гигантските панди за Китай - това са „гъските, които снасят златни яйца“, привличайки туристи и любители на природата“, каза Йона Ратсимбазафи от изследователската група за домашни примати, известна като GERP.

Мадагаскар е една от нациите с най-голямо биоразнообразие в света. IUCN заяви, че стартира „основен план за действие за опазване на лемурите“, за да помогне за опазването на застрашените примати.

Източник: бгнес


Виж ощеНово в Cosmo