Lady Popular Cosmopolitan
С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни.разбрах

Клонирането на домашни любимци набира скорост

 

Оценка: (0/5)

Клонирането на домашни любимци набира скорост

Клонирането на животни вече не е само за знаменитостите, предава АФП.

След като дъщерята на фотографката Мони Мъст-28-годишната Мия, се самоубива заради оскърбителна връзка, скърбящата й майка решава да осинови енергичния лабрадор Били Бийн. Миналата година по време на десетата годишнина от смъртта на дъщеря й, кучето било близо 13-годишно и ставало все по-немощно.

►►► Пухкава любов: как животните влияят на здравето ти

„Знаех, че се разпадам. Мисълта, че Били умираше, беше повече отколкото можех да понеса“, казва Мъст. Затова тя решава да я клонира. Мъст плаща повече от 50 000 долара за идентичен близнак на Били, роден на по-късна дата. „Имам още три дъщери, които смятаха, че напълно съм си изгубила ума“, заяви фотографката.

Клонирането на домашни любимци набира скорост

Клонирането на животни едва ли е ново. Първият голям успех е с овцата Доли, родена през 1996 г., като първият клониран бозайник от възрастна яйцеклетка. През 2005 г. учени от Южна Корея клонират първото куче.

Виж какво куче би била според зодият ти в галерията долу:

Какво куче си според зодията

Новините тази седмица, че певицата Барбара Стрейзънд, е клонирала кучето си, грабнаха международните заглавия и породиха ново напрежение сред групите за права на животните. Президентът на ПЕТА (Хора за етично отношение към животните) Ингрид Нюкирк направи изявление, в което заяви, че би се радвала, ако е могла да склони Стрейзънд, да не клонира кучето си и че милиони чудесни кучета, дадени за осиновяване, чакат с копнеж в приютите или умират по ужасни начини, след като са изоставени.

Кучетата могат да бъдат клонирани до 5 дни след като починат, а котките - до 3 дни.
Кучетата могат да бъдат клонирани до 5 дни след като починат, а котките - до 3 дни.

Програмният мениджър за проблеми с животинските проучвания в Хуманно общество на Съединените щати Вики Катринак, е съгласна с тази теза. „Компаниите, които клонират животни, живеят на гърба на страдащите стопани на домашни любимци и им дават погрешно обещание, че ще заменят любимото им животно“, каза Катринак пред АФП. Според нея клонирането на животни няма как да замени идентичността на животното. Колко точно животни биват клонирани годишно остава неясно.

►►► 15 признака, че се нуждаеш не от мъж, а от куче

Главната американска компания ViaGen Pets, ангажирана в тази практика, отказва коментар по темата. Бивш работник на компанията анонимно заяви, че фирмата е клонирала приблизително около 100 котки и кучета. Другият основен източник за клониране на домашни любимци е Sooam Biotech Research Foundation в Сеул, Южна Корея, които са клонирали около 800 животни, като цената е 100 000 долара на животно.

Много компании са се опитвали и провалили, опитвайки да направят бизнеса за клониране на животни успешен.

Рон Джилеспи, бивш продавач на сперма от добитък, притежава компания, наречена PerPETuate, която събира ДНК за домашни любимци за 1300 долара, плюс такса за съхранение. Компанията му е правила клониране на животни преди. В списъка му с клиенти има както богати, така и бедни. „Имам бездомник, имам и знаменитост“, казва той.

„Кучетата могат да бъдат клонирани до 5 дни след като починат, а котките - до 3 дни, стига труповете им да бъдат охладени“, обясни Джилеспи. В идеалния случай домашните любимци трябва да бъдат живи, когато ветеринарният лекар направи биопсия на тъкани - парче кожа и мускули, с размер на гумичка на молив. Следващата стъпка е да се вземе яйцеклетка от донорно куче, да се премахне ядрото на яйцето и да се вмъкне ДНК от домашния любимец, който да бъде клониран. Когато се развие ембрион, той се трансплантира в утробата на заместващо куче.

Групите за права на животните смятат, че този процес поражда страдание за кучетата, които осигуряват яйцеклетките и износват ембрионите. „Тъй като клонирането има висок процент на неуспех, много кучета са в клетка и измъчвани за всяко раждане“, казва Нюкирк.

Уменията, които клонираните животни пренасят, могат да включват темперамент, физически характеристики и генетични недостатъци. Моделите на козината може да се различават и клонираното животно няма да осъзнае живота, който неговият предшественик е живял.

Според Мъст, кученцето, което е било клонирано от Били, е игриво и безстрашно като нея. Също така има бляскава козина и големи лапи. „Те изглеждат еднакви, със сигурност. Тя прави нещата, както Били правеше, като например да си държи главичката надолу и да се търкаля в скута ви“, каза Мъст.

Тя е кръстила кученцето Гъни - на град в Колорадо-Гунисън, където живяла дъщеря й, и е благодарна за отдъхването от скръбта, която кучето й е предоставило. Кученцето Гъни се е родило същата седмица, когато се е навършила годишнината от смъртта на дъщеря й. Първият ултразвук на кучето се е случил точно по време на рождения ден на Мия. „Това е едно от най-добрите решения, които съм вземала“, казва Мъст.

Източник: бгнес
 


Виж ощеНово в Cosmo